Ilok - Bačka Palanka Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Ilok - Bačka Palanka

Мост Илок — Бачка Паланка

Overspant Donau
Rijstroken 1x2
Totale lengte 725 meter
Hoofdoverspanning 160 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling c. 20-05-1974
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Ilok - Bačka Palanka Bridge (Servisch: Мост Илок - Бачка Паланка, Kroatisch: Most Ilok - Bačka Palanka) is een kokerbrug over de Donau, op de grens van Kroatië en Servië.

Kenmerken

De brug is een stalen kokerbrug met een totale lengte van 725 meter. De brug bestaat uit een noordelijke kokerbrug met zes overspanningen van circa 60 meter aan Servische kant en een wat grotere hoofdbrug met drie overspanningen aan de zuidkant, met een maximale overspanning van circa 160 meter aan Kroatische zijde. De brug heeft een circa 11 meter breed brugdek, met een rijbaan met twee rijstroken en een fiets/voetpad. De brug is noord-zuid gelegen, Servië ligt hier ten noorden van Kroatië. De brug verbindt het Kroatische Ilok met het Servische Bačka Palanka. Op de brug eindigt de Kroatische D2, één van de langste nationale wegen van het land. Aan Servische zijde sluit de meer secundaire weg II/119 aan. Aan beide kanten van de brug is een grenspost. De brug is de meest zuidelijke over de Donau tussen Kroatië en Servië.

Geschiedenis

De brug was één van een serie bruggen die in de jaren '70 over het noordelijk deel van de Donau in Joegoslavië werd aangelegd. De brug is aangelegd door het grote Joegoslavische bouwbedrijf Mostogradnja. De brug opende omstreeks 20 mei 1974 als de '25 May Bridge', vernoemd naar de verjaardag van Tito.[1]

De brug werd op 4 april 1999 door de NAVO gebombardeerd. De brug is daarna hersteld en heropende op 30 april 2002.[2]

Zie ook

Referenties