Imam Ali Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tehran-13.svg
Imam Ali Expressway map.png
Route 13
Begin Tehran
Einde Tehran
Lengte 25 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Artesh Expressway

Afslagsymbool.svg Golsan Street

Knooppuntsymbool.svg Babayi Expressway

Afslagsymbool.svg Shiyan Street

Knooppuntsymbool.svg Hemmat Expressway

Knooppuntsymbool.svg Resalat Expressway

Afslagsymbool.svg Golbarg Street

Afslagsymbool.svg Masil e Bakhtr

Afslagsymbool.svg Sabalan Street

Afslagsymbool.svg Madadni Street

Afslagsymbool.svg Damavand Street

Afslagsymbool.svg Piroozi Street

Afslagsymbool.svg Pasdar-e-Gomnam

Knooppuntsymbool.svg Mahallati Expressway

Knooppuntsymbool.svg Ahang Expressway

Knooppuntsymbool.svg Besat Expressway

Knooppuntsymbool.svg Azadegan Expressway

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway

Afslagsymbool.svg Mohammadi

Knooppuntsymbool.svg Avini Expressway

De Imam Ali Expressway (Farsi: امام علیعبزرگراه) is een expressway in Tehran, Iran. De snelweg vormt een noord-zuidroute in het oosten van Tehran en is 25 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het uiterste noordoosten van Tehran, op de Artesh Expressway, en voert met 2x4 rijstroken zuidwaarts. Anders dan veel andere Tehraanse snelwegen heeft de Imam Ali Expressway een vrij brede middenberm. Men kruist al snel de Babayi Expressway, en daarna de Hemmat Expressway en de Resalat Expressway. Daarna voert de snelweg zuidwestwaarts door de dichtbebouwde oostelijke wijken van Tehran. De snelweg bestaat uit een verdiepte bak met 2x3 rijstroken en parallelwegen, met afritten naar belangrijke kruisende wegen. Een deel rond de Mahallati Expressway is dubbeldeks. In het zuiden van Tehran is de bebouwing minder dicht en eindigt de snelweg op een aansluiting met de Avini Expressway.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Imam Ali Expressway was alleen in het noordoosten van Tehran gelegen, over een lengte van 9 kilometer tot aan de straat Masil e Bakhtr. Deze weg is begin jaren 2000 aangelegd rond een gekanaliseerd riviertje. In 2013 is een grote verlenging zuidwaarts geopend tussen de straat Masil e Bakhtr en de Mahallati Expressway. Dit 7 kilometer lange deel is dwars door bestaand bebouwd gebied aangelegd, waarvoor op zeer grote schaal bebouwing gesloopt moest worden.

Dit sloot aan op een stuk stadsweg van 1,3 kilometer tussen de Mahallati Expressway en de Ahang Expressway dat daarvoor al bestond. Zuidelijk daarvan is eveneens een nieuw deel dwars door bebouwd gebied aangelegd tot aan de Avini Expressway, een 8 kilometer lang traject dat ook in 2013 is opengesteld.

Referenties


Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway