Independence Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colorado 82.svg
Independence Pass.jpg
SR 82
Hoogte (ft) 12.095 ft
Hoogte (m) 3.687 m
Gebergte Sawatch Range
Verkeersintensiteit 1.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Independence Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is 3.687 meter hoog.

Kenmerken

De Independence Pass is een oost-west georiënteerde bergpas en onderdeel van de State Route 82 van Aspen naar Twin Lakes. Het is een wat meer obscure bergpas en ligt in afgelegen gebied, op vrij grote afstand van dorpen. Het is wel één van de meer spectaculaire bergpassen in Colorado en ook één van een beperkt aantal bergpassen die boven de boomgrens liggen. De pashoogte ligt op 3.687 meter. Vanaf Aspen stijgt de weg geleidelijk van 2.400 meter naar de pashoogte. Deze route is niet erg bochtig. Vanaf de pashoogte naar Twin Lakes daalt de weg naar 2.800 meter, maar aan de oostzijde van de pas is een stuk dat steiler is met haarspeldbochten. De bergen rondom zijn iets meer dan 4.000 meter hoog. Omdat de bergpas in een bocht ligt tussen bergruggen kan men niet zo ver kijken als enkele bergpassen naar het oosten. Nabij de pas is een uitzichtspunt, via een geasfalteerd pad te bereiken.

De Independence Pass is de hoogste bergpas van Colorado die op een doorgaande weg ligt. Wegen naar bergtoppen als de Mount Evans Scenic Byway en de Pikes Peak Highway zijn hoger, maar lopen dood op het hoogste punt. De zuidelijker gelegen Cottonwood Pass, op de county road van Buena Vista naar de SR 135 tussen Gunnison en Crested Butte, is met 3.696 meter boven zeeniveau nog net iets hoger en is vanuit het oosten geasfalteerd tot de pashoogte, maar de westelijke helling heeft van de pashoogte tot Taylor Park Reservoir een wegdek van gravel, wat overigens wel prima berijdbaar is voor gewone auto's.

De Independence Pass is tevens de hoogste geheel verharde bergpas van de Continental Divide in de Verenigde Staten. De bergpas wordt in de winter niet opengehouden, zodat het skioord Aspen in de winter alleen vanaf het westen te bereiken is. Verder mogen alleen kleine vrachtwagens en personenauto's van de bergpas gebruikmaken.

Geschiedenis

De bergpas werd voor zover bekend het eerst ontdekt door Zebulon Pike (1779-1813) in 1806. Ferdinand Vandeveer Hayden (1829-1887) bracht het gebied en de bergpas in kaart in 1873. In 1881 werd een tolweg over de bergpas aangelegd. De huidige weg over de bergpas werd in de jaren '20 van de 20e eeuw aangelegd. De pas is vernoemd naar het dorp Independence, tegenwoordig een ghost town.

Verkeersintensiteiten

Independence Pass ligt afgelegen en daarom rijden er gemiddeld slechts 1.100 voertuigen over de bergpas als deze geopend is.

Referenties