India-China Border Roads

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De India-China Border Roads (ICBR) zijn een netwerk van wegen aangelegd door de Border Roads Organisation van India om de grens met China beter te kunnen verdedigen. Het omvat meer dan 10.000 kilometer weg.

Geschiedenis

In 1960 werd de Border Roads Organisation opgericht die de taak had de slecht bereikbare grensstreek in het hooggebergte op de grens met China beter bereikbaar te maken. Dit bleek noodzakelijk, in 1962 volgde een oorlog met China. De financiën ontbraken indertijd echter om dit op een echt grote schaal uit te voeren.

In 1999 werd het project India-China Border Roads (ICBR) goedgekeurd. Tussen 2005 en 2021 is in fase 1 3.323 kilometer weg aangelegd in de staten Sikkim, Arunachal Pradesh, Uttarakhand, Himachal Pradesh en Ladakh. In 2020 werd fase 2 goedgekeurd, die nog eens 6.700 kilometer weg omvat.

Project

Het project omvatte 177 verschillende wegen met een lengte van 10.023 kilometer. Deze zijn aangelegd langs de 'Line of Actual Control', een term die gebruikt wordt voor de de-facto grens tussen India en China. De projecten worden gefinancierd vanuit het Border Infrastructure and Management Fund van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar de bouw wordt uitgevoerd door de Border Roads Organisation die onder het Ministerie van Defensie valt. Alhoewel het project al in 1999 werd goedgekeurd en in 2005 de eerste gunningen werden gedaan, kwam fase 1 vooral vanaf 2014 tot stand en in 2021 was 95% voltooid.

De werkzaamheden omvatten soms behoorlijk lange tunnels, zoals de 9 kilometer lange Atal Tunnel in Himachal Pradesh. In 2021 ging het om 31 tunnels, grotendeels in Jammu en Kashmir. Echter niet alle wegenprojecten in de grensstaten zijn onderdeel van de India-China Border Roads.

Referenties