Indonesië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indonesia
Hoofdstad Jakarta
Oppervlakte 1.919.440 km²
Inwonertal 277.750.000
Lengte wegennet 544.917 km
Lengte snelwegennet 2.629 km[1]
Eerste snelweg 1978
Benaming snelweg Jalan Tol / Jalan Bebas Hambatan
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode RI

Indonesië (Indonesia), formeel de Republiek Indonesië (Republik Indonesia), is een groot land in Zuidoost-Azië. Het land telt 277 miljoen inwoners en is 40 keer zo groot als Nederland. Het bestaat uit talloze grote en kleine eilanden. De hoofdstad is Jakarta.

Inleiding

Geografie

Indonesië is een archipel in Zuidoost-Azië en heeft lands- of zeegrenzen met Maleisië, Singapore, Papua Nieuw Guinea en Oost-Timor. Het land ligt ten noorden van Australië en meet maximaal 5.300 kilometer van oost naar west en ongeveer 1.600 kilometer van noord naar zuid en is hiermee één van de meest uitgestrekte landen ter wereld. Het land bestaat uit duizenden eilanden, waarvan Sumatra, Java, Borneo, Sulawesi en New Guinea de grootste zijn. New Guinea is het op één na grootste eiland ter wereld, het is voor ongeveer de helft Indonesisch grondgebied.

Het land bestaat uit 17.508 eilanden, waarvan 6.000 bewoond zijn. Het land ligt aan beide zijden van de evenaar en het land is het op 15 na grootste ter wereld. De Puncak Jaya in Papua is het hoogste punt op 4.884 meter. Er zijn weinig langere rivieren doordat de afstanden op de eilanden daar niet groot genoeg voor zijn, maar een aantal zijn groot in waterafvoer door de grootschalige neerslag. Naar het westen ligt de Indische Oceaan, naar het oosten de Pacifische Oceaan. De Javazee scheidt Java van Borneo, de Celebeszee scheidt Borneo en Sulawesi van de Filippijnen. De Timorzee en Arafurazee liggen tussen Indonesië en Australië.

Het eiland Java is het economische centrum van Indonesië, waar ook Jakarta en een aantal andere grote steden op gelegen is. Het eiland meet bijna 1.000 kilometer van oost naar west en maximaal 200 kilometer van noord naar zuid en ligt tussen Sumatra en Bali. Sumatra is veel groter en meet ruim 1.700 kilometer in de lengte en ruim 400 kilometer in de breedte en ligt vlak naast Singapore en Maleisië. Het Indonesische deel van Borneo heet Kalimantan en heeft een landgrens met Maleisië. Hier zijn weinig grote steden en het eiland meet 1.100 kilometer van oost naar west en 1.250 kilometer van noord naar zuid, deels in Maleisië. Het eiland Sulawesi bestaat voornamelijk uit grillige schiereilanden. Het Indonesische deel van het eiland New Guinea heet Papua en grenst aan Papua New Guinea. Het Indonesische deel meet 1.250 kilometer van oost naar west en 730 kilometer van noord naar zuid.

Indonesië ligt op de evenaar en heeft daardoor het hele jaar door min of meer dezelfde temperaturen, met een equatoriaal klimaat. Er is wel sprake van een regenseizoen en een droog seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Jakarta schommelt het hele jaar door tussen 29°C en 31°C. De neerslag bedraagt 1.800 mm per jaar, dat voor een groot deel tussen oktober en mei valt.

Demografie

stad inwonertal (2020)
Jakarta 10.562.000
Surabaya 2.874.000
Bekasi 2.544.000
Bandung 2.444.000
Medan 2.435.000
Depok 2.056.000

Het inwonertal van Indonesië verdubbelde tussen de jaren '50 en jaren '70 in amper 25 jaar van 75 naar 150 miljoen inwoners. Eind jaren '90 werd de grens van 200 miljoen inwoners overschreden en in 2015 werd de grens van 250 miljoen inwoners overschreden.

De hoofdstad Jakarta ligt op Java en telt 10 miljoen inwoners. De agglomeratie is één van de grootste ter wereld met 34 miljoen inwoners. Er zijn in totaal 9 steden met meer dan 1 miljoen inwoners, waaronder Bandung, Surabaya, Medan, Bekasi, Palembang en Semarang. Java is het meest bevolkte eiland ter wereld met 151 miljoen inwoners, wat neer komt op 1.121 inwoners per km². De andere eilanden zijn echter aanzienlijk minder dichtbevolkt, Sumatra telt 50 miljoen inwoners, Sulawesi telt 18 miljoen inwoners en Kalimantan telt 16 miljoen inwoners.

Indonesië is etnisch divers, met meer dan 300 etnische groepen. De meeste Indonesiërs zijn van Austronesische of Melanesische afkomst. Javanen vormen de grootste etnische groep met circa 40% van de bevolking. De Sundanezen, Batak en Madurezen vormen daarna de grootste groepen.

De officiële taal van Indonesië is het Indonesisch (bahasa Indonesia), een variant van het Maleis dat al eeuwen de lingua franca is op de eilandengroep. Vanwege het grote inwonertal van Indonesië is het één van de meest gesproken talen ter wereld. Daarnaast spreken de meeste mensen ook hun eigen regionale taal, er zijn meer dan 700 talen in Indonesië geregistreerd. Het Javaans wordt gezien als de meestgesproken taal ter wereld die geen officiële status heeft. Het Indonesisch en de meeste andere talen worden in het Latijnse schrift geschreven, alhoewel veel talen vroeger in een afwijkend schrift werden geschreven. Het Nederlands heeft geen officiële status in Indonesië en wordt nauwelijks nog gesproken. Het Engels wordt veel gesproken als buitenlandse taal, de hoeveelheid Engelstalige media in Indonesië is relatief groot.

Indonesië is overwegend een islamitisch land en is het grootste islamitische land ter wereld naar bevolkingsomvang. Islam omvat 87% van de bevolking, waarvan 99% een soenniet is, het christendom omvat 11% van de bevolking en hindoes vormen iets minder dan 2% van de bevolking. In de provincie Aceh (Ajteh) is een strengere vorm van islam gebaseerd op de Sharia van kracht. Elders wordt de islam in Indonesië veelal minder streng gevolgd dan in het Midden-Oosten. Indonesië is officieel een seculiere staat.

Economie

Indonesië is een lid van de G20 en is de grootste economie van Zuidoost-Azië. In 2023 was het de 16e economie ter wereld. Van oorsprong was de economie van Indonesië vooral op de landbouw gericht, om in de eigen voedselvoorziening te kunnen voorzien. Vanaf de jaren '60 begon het land meer te industrialiseren en te verstedelijken, met name rond Jakarta. Door de economische groei nam de armoede sterk af van circa 60% in de jaren '60 tot zo'n 15% in de jaren '80. Het land werd echter zwaar getroffen door de Aziatische financiële crisis van 1997. Na 2000 begon de economie weer sterk te groeien. De werkloosheid is laag en de armoede is teruggebracht tot circa 3% van de bevolking. In en rond de grote steden is een grote middenklasse ontstaan.

Het land exporteert een gevarieerde mix van mijnbouwproducten, olie, gas en landbouw en bosbouwproducten. Het grootste exportproduct is kolen, gevolgd door palmolie, gas, olie en goud. In Indonesië is ook een grote maakindustrie, met name in de textielsector en elektronische apparaten. De maakindustrie is voor een groot deel op Java gelegen.

Administratieve indeling

Indonesië is opgedeeld in 38 provincies (Provinsi Indonesia). Twee provincies hebben een aparte status, Yogyakarta is een sultanaat en Aceh (Atjeh) heeft een speciale status vanwege de implementatie van de sharia. De hoofdstad Jakarta heet formeel de Special Capital Region of Jakarta. Indonesische provincies worden bestuurd door een gouverneur. Ook is het land opgedeeld in zeven geografische regio's, samenvallend met de grootste eilanden of eilandgroepen. Deze regio's hebben echter geen bestuur. Het lokale bestuur valt onder de regentschappen (kabupaten, regencies) en steden (kota). Regentschappen zijn opgedeeld in districten, en districten zijn weer opgedeeld in dorpen.

Geschiedenis

De Batang - Semarang Toll Road op Java.

De eilandengroep lag strategisch op handelsroutes tussen India en China. Buitenlandse machten zijn altijd van grote invloed geweest op de eilandengroep. Moslims brachten de Islam naar Indonesië, later gevolgd door het christendom door Europeanen. De handel van specerijen was van groot belang in de late middeleeuwen. Indonesië kwam geleidelijk onder Nederlands koloniaal bestuur te staan. De hoofdstad heette destijds Batavia. Alhoewel Indonesië meer dan 3 eeuwen onder Nederlands bestuur heeft gestaan, waren er ook invloeden van de Portugezen, Fransen en Britten. Indonesië werd door Japan bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kort na de oorlog poogde Nederland om Indonesië te behouden als kolonie, maar Nederland gaf de zogenaamde 'politionele acties' tegen de door de Indonesiërs gevoerde onafhankelijkheidsoorlog op onder grote Amerikaanse druk; i.e. de hulp van de Amerikanen aan de wederopbouw van Nederland. Met de troonwisseling van Wilhelmina op Juliana werd het mogelijk om de in 1945 door Sukarno uitgeroepen onafhankelijkheid van de vroegere kolonie ook in Nederland bestuurlijk te accepteren. Indonesië werd daarmee eind 1949 formeel een onafhankelijk land. Het westelijk deel van het eiland Papua bleef nog enige tijd onder Nederlands bestuur staan ('Nederlands Nieuw-Guinea') en werd pas in 1962 onderdeel van Indonesië. De lange koloniale geschiedenis, de onafhankelijkheidsoorlog en de nationalisatie van Nederlandse bedrijfsbezittingen begin jaren '50 zorgden voor een grote migratie van Indische Nederlanders naar Nederland.

De eerste president van Indonesië was Sukarno, zijn regering neigde vanaf de late jaren '50 steeds meer naar een dictatuur. Na een poging tot een staatsgreep in 1965 volgde de Indonesische massamoord van 1965-66, waarin de Communistische Partij van Indonesië werd vernietigd. Dit werd heimelijk gesteund door westerse regeringen als onderdeel van hun strategie om het communisme in Azië in te perken. Het aantal doden in deze periode wordt geschat op 500.000 tot 3 miljoen. Sukarno was echter verzwakt en werd in 1968 opgevolgd door Suharto, waarna een periode van stevige economische groei volgde. Hij was 31 jaar lang president, tot hij aftrad in 1998 als gevolg van de financiële crisis die in 1997 uitbrak. In 1999 stemde Oost-Timor voor onafhankelijkheid, het was toen al 25 jaar bezet door Indonesië nadat het onafhankelijk werd van Portugal. Tussen 1998 en 2004 werd Indonesië geregeerd door drie presidenten, waarna het land een langere periode van 2004 tot 2014 onder bestuur stond van president Yudhoyono, gevolgd door Joko Widodo.

Het is gepland om de hoofdstad van Indonesië te verplaatsen naar Kalimantan op het eiland Borneo. De nieuwe hoofdstad moet 'Nusantara' gaan heten.[2]

Wegennet

De autosnelwegen op Java (groen).
De toll roads op Sumatra.

In 2019 beschikte Indonesië over 544.917 kilometer weg, waarvan 47.017 kilometer in nationaal beheer, 54.554 kilometer in provinciaal beheer en 443.346 kilometer in het beheer van de gemeenten en regency's zijn.[3]

Van de nationale wegen was in 2017 96% verhard en 92% in goede of acceptabele staat. Van de provinciale wegen was 79% verhard en van de gemeentelijke wegen was 60% verhard.[4] Indonesië heeft hiermee een betrekkelijk goed onderhouden wegennet. Echter veel wegen voeren veelvuldig door bebouwd gebied, waardoor twee derde van de afgelegde kilometers op nationale wegen in vertraagde of filegevoelige omstandigheden wordt afgewikkeld. De reistijden zijn hierdoor lang, met name op de niet-autosnelwegen en in Jakarta. De toll roads maken daarom een enorm verschil qua reistijd vergeleken met de nationale wegen.

Het verkeer in Indonesië is sterk gebaseerd op motoren, van de 154 miljoen motorvoertuigen in Indonesië in 2019 waren er 126,5 miljoen een motorfiets, 17,2 miljoen een personenauto, 8 miljoen een vrachtauto en 2,5 miljoen een bus.

Indonesië heeft een nogal uiteenlopend wegennet. Het wegennet is dicht op Java, waar ook een groot deel van de autosnelwegen zijn, die vrijwel altijd een tolweg zijn. Jakarta heeft een vrij uitgebreid netwerk van autosnelwegen. Er zijn tevens autosnelwegen die over langere afstand verlopen, sinds 2018 is de Trans-Java Toll Road tussen Jakarta en Surabaya doorgaand te berijden.

Op Sumatra is het wegennet aanzienlijk dunner, met enkel hoofdwegen. Reizen over Sumatra is geen gemakkelijke opgave, grote delen zijn bergachtig of bestaan uit ondoordringbare jungles. De Trans-Sumatra Toll Road wordt echter in hoog tempo ontwikkeld als de primaire wegverbinding over Sumatra. Er wordt al jaren gesproken over een brugverbinding over de Sunda Strait, een smalle zeestraat tussen Java en Sumatra. Een dergelijke brug zou een kleine 30 kilometer lang worden. Een brug tussen Sumatra en Singapore behoort eveneens tot de mogelijkheden, via de Singapore Strait. Deze afstand is ongeveer 100 kilometer, maar er is een groot aantal eilanden van redelijke omvang in dit gebied die één lange brug niet noodzakelijk maken. De grootste overspanning zou ongeveer 15 kilometer zijn.

Op het Indonesische deel van het eiland Borneo, Kalimantan, wonen 12 miljoen mensen, voornamelijk verspreid op het platteland, de grootste stad is Pontianak met 500.000 inwoners. Sprake van een echt wegennet is er niet in Kalimantan, het grote aantal brede rivieren die over het eiland lopen zorgen er voor dat er vrijwel geen bruggen zijn. In de stad Pontianak is slechts één brug over de rivier de Kapuas. Er zijn grensovergangen met Maleisië, maar de meesten zijn onverhard.

Op de kleinere eilanden zijn kleine wegennetten, met name op Bali, rond de stad Denpasar en rond het eiland. Op Lombok en Sumbawa zijn weinig doorgaande wegen, en alhoewel de afstanden tussen de eilanden kort zijn, zijn er geen bruggen die de eilanden verbinden, men moet via veerdiensten. Op het Indonesische deel van Timor zijn eveneens amper doorgaande wegen, te meer daar de meeste bevolking in Oost-Timor woont. Op het Indonesische deel van New Guinea, Papua, is een wegennet vrijwel afwezig, het centrale deel is zeer bergachtig en de rest bestaat uit ondoordringbare jungles.

Kenmerkend aan Indonesië is het extreme verkeersaanbod bij Idul Fitri (Eid al-Fitr), het eind van de Ramadan. Stedelingen gaan dan massaal terug naar hun geboortedorp dat tot enorme congestie leidt. Met de bouw van meer toll roads is het leed iets verzacht, maar uren vertraging is nog steeds gebruikelijk.[5][6]

Nationale wegen

De nationale wegen van Indonesië heten een 'jalan nasional'. Het nationale wegennet vormt min of meer het onderliggend wegennet. De nationale wegen verbinden alle steden en de kleinere regionale centra met elkaar. De nationale wegen zijn alleen genummerd op de eilanden Java, Sumatra en Bali. Elders zijn geen wegnummers en staan wegen vooral bekend onder hun naam.

Met name Java is extreem dichtbevolkt, waardoor de nationale wegen op veel trajecten bijna voortdurend bebouwing langs de weg hebben. Hierdoor ligt de gemiddelde rijsnelheid op nationale wegen laag. In delen van Sumatra is de bevolkingsdichtheid lager. De afstanden op Sumatra zijn echter gigantisch, beide uiteinden van het eiland liggen over de weg meer dan 2.000 kilometer uit elkaar.

De nationale wegen van Indonesië zijn over het algemeen vrij eenvoudige wegen, zo zijn rondwegen, ringwegen en ongelijkvloerse kruisingen over het algemeen zeldzaam. De wegen verkeren in de regel wel in goede staat. In berggebieden zijn dit soort wegen erg bochtig. Vanwege de lange reistijden is transport over land tijdrovend, maar weinig mensen leggen per auto grote afstanden af, behalve rond Ramadan. Met de opkomst van autosnelwegen krijgen de nationale wegen geleidelijk minder belang, tegen 2020 was het op Java mogelijk om tussen de meeste grote steden per autosnelweg te rijden.

Autosnelwegen

De Jakarta - Cikampek Toll Road in Bekasi.

Nagenoeg alle autosnelwegen in Indonesië zijn een tolweg, in het Indonesisch een 'jalan tol' en in het Engels een toll road genoemd.

Veel autosnelwegen op Java zijn onderdeel van de Trans-Java Toll Road en veel autosnelwegen op Sumatra zijn onderdeel van de Trans-Sumatra Toll Road.

Autosnelwegen kwamen lange tijd alleen op Java voor, op Sumatra waren lange tijd geen autosnelwegen en in eerste instantie slechts een paar korte autosnelwegen. Tussen 1973 en 1978 werd de Jagorawi Toll Road ten zuiden van Jakarta als eerste autosnelweg van Indonesië aangelegd. Tot 2000 waren er alleen een aantal korte autosnelwegen, veelal de invalswegen en ringwegen van Jakarta. In 2005 opende de Cipularang Toll Road, waarmee Jakarta en Bandung per autosnelweg verbonden werden. De bouw van autosnelwegen op Java accelereerde tussen 2010 en 2018, toen bijna de hele Trans-Java Toll Road gereed kwam. Na 2015 werden op Sumatra op grote schaal nieuwe autosnelwegen gebouwd in het kader van de Trans-Sumatra Toll Road. In 2019 kwam de autosnelweg tussen de haven van Bakauheni en Palembang gereed, het eerste echt lange snelwegtraject op Sumatra. In de periode 2020-2023 kwam de Sigli - Banda Aceh Toll Road gereed als noordelijkste autosnelweg van Sumatra.

In 2008 opende op Sulawesi de Makassar Toll Road, de eerste autosnelweg van dat eiland. In 2013 opende de Bali Toll Road als eerste snelweg van Bali. In 2019 opende het eerste deel van de Balikpapan - Samarinda Toll Road op Kalimantan. Hiermee waren er autosnelwegen op vijf van de grote Indonesische eilanden.

De autosnelwegen van Indonesië waren lange tijd ongenummerd, in 2019 is een wegnummering voor de 'jalan tol' ingevoerd.

Na 2015 zijn vrij veel trajecten van de Trans-Sumatra Toll Road en de Trans-Java Toll Road in beton uitgevoerd.

Tolwegen in Indonesië worden soms afgekort als een portemanteau, waarbij de naam van diverse plaatsen of eindpunten wordt samengevoegd tot één naam. De eerste autosnelweg van Indonesië heet de Jagorawi Toll Road, dit is een samenvoeging van de 'Jakarta-Bogor-Ciawi Toll Road'. Niet alle namen zijn even ingeburgerd. Het gebruik van portemanteaus is enigszins vergelijkbaar met hoe men dat in China ook doet.

Toll Roads in Indonesië

Trans-Java Toll RoadTrans-Sumatra Toll Road

Java

Antasari - Depok Toll RoadBatang - Semarang Toll RoadBecakayu Toll RoadBocimi Toll RoadBogor Toll RoadCijago Toll RoadCipularang Toll RoadCisumdawu Toll RoadGempol - Pandaan Toll RoadGetaci Toll RoadJagorawi Toll RoadJakarta - Cikampek Toll RoadJakarta - Cikampek II Toll RoadJakarta - Serpong Toll RoadJakarta - Tangerang Toll RoadJakarta Inner Ring RoadJakarta Outer Ring RoadJakarta Outer Ring Road 2Kanci - Pejagan Toll RoadKertosono - Mojokerto Toll RoadMojokerto - Surabaya Toll RoadPadaleunyi Toll RoadPalikanci Toll RoadPandaan - Malang Toll RoadPasuruan - Probolinggo Toll RoadPejagan - Pemalang Toll RoadPemalang - Batang Toll RoadProbolinggo - Banyuwangi Toll RoadSedyatmo Toll RoadSemarang - Demak Toll RoadSemarang - Solo Toll RoadSemarang Toll RoadSerang - Panimbang Toll RoadSolo - Kertosono Toll RoadSoroja Toll RoadSunter - Pulo Gebang Toll RoadSurabaya - Gempol Toll RoadSurabaya - Gresik Toll RoadTangerang - Merak Toll RoadTanjung Priok Access Road

Sumatra

Bakter Toll RoadBelmera Toll RoadBengkulu - Lubuklinggau Toll RoadIndralaya - Muara Enim Toll RoadKayuagung - Palembang - Betung Toll RoadMedan - Binjai Toll RoadMedan - Kuala Namu - Tebing Tinggi Toll RoadPadang - Pekanbaru Toll RoadPalindra Toll RoadPekanbaru - Dumai Toll RoadPematang Panggang - Kayuagung Toll RoadSigli - Banda Aceh Toll RoadTebing Tinggi - Parapat Toll RoadTerbanggi Besar - Pematang Panggang Toll Road

Kalimantan

Balikpapan - Samarinda Toll Road

Sulawesi

Makassar Toll RoadManado - Bitung Toll Road

Bali

Bali Toll RoadGilimanuk - Mengwi Toll Road


Lijst van autosnelwegen

De Jakarta Outer Ring Road 2.
De Kanci - Pejagan Toll Road, in beton uitgevoerd en onderdeel van de Trans-Java Toll Road.
De Padaleunyi Toll Road bij Bandung.
De Suramadu Bridge bij Surabaya.
Java
naam route lengte
Antasari - Depok Toll Road (Desari Toll Road) Jakarta - Depok - Bogor 21 km
Batang - Semarang Toll Road Batang - Semarang 75 km
Becakayu Toll Road Bekasi - Jakarta 8 km
Bocimi Toll Road Ciawi - Sukabumi 54 km
Bogor Toll Road (Bogor Outer Ring Road) Sentul - Dramaga 11 km
Cipularang Toll Road Cikampek - Bandung 59 km
Cisumdawu Toll Road Bandung - Dawuan 62 km
Gempol - Pandaan Toll Road Gempol - Pandaan 14 km
Getaci Toll Road Gedebage - Cilacap 207 km
Jagorawi Toll Road Jakarta - Bogor - Ciawi 59 km
Jakarta - Cikampek Toll Road Jakarta - Cikampek 73 km
Jakarta - Cikampek II Toll Road Jakarta - Cikampek 62 km
Jakarta Inner Ring Road (JIRR) Jakarta - Jakarta 45 km
Jakarta Outer Ring Road (JORR) Jakarta - Jakarta 65 km
Jakarta Outer Ring Road 2 (JORR2) Jakarta - Jakarta 110 km
Jakarta - Serpong Toll Road Jakarta - Serpong 17 km
Jakarta - Tangerang Toll Road Jakarta - Tangerang 33 km
Kanci - Pejagan Toll Road Kanci - Pejagan 36 km
Kertosono - Mojokerto Toll Road Kertosono - Mojokerto 40 km
Mojokerto - Surabaya Toll Road Mojokerto - Surabaya 36 km
Padaleunyi Toll Road Padalarang - Cileunyi 64 km
Palikanci Toll Road Palimanan - Kanci 29 km
Pandaan - Malang Toll Road Pandaan - Malang 37 km
Pasuruan - Probolinggo Toll Road (PasPro Toll Road) Pasuruan - Probolinggo 45 km
Pejagan - Pemalang Toll Road Pejagan - Pemalang 63 km
Pemalang - Batang Toll Road Pemalang - Batang 37 km
Probolinggo - Banyuwangi Toll Road Probolinggo - Besuki - Banyuwangi 172 km
Sedyatmo Toll Road Jakarta - Jakarta Airport 14 km
Semarang - Demak Toll Road Semarang - Demak 16 km
Semarang - Solo Toll Road Semarang - Surakarta 76 km
Semarang Toll Road Semarang - Semarang 35 km
Serang - Panimbang Toll Road Serang - Panimbang 27 km
Sidoarjo - Gresik Toll Road Sidoarjo - Surabaya - Gresik 28 km
Soroja Toll Road Bandung - Soreang 11 km
Sunter - Pulo Gebang Toll Road Jakarta - Jakarta 10 km
Surabaya - Gempol Toll Road Surabaya - Gempol 52 km
Surabaya - Gresik Toll Road Surabaya - Gresik 21 km
Tangerang - Merak Toll Road Tangerang - Merak 73 km
Tanjung Priok Access Road Jakarta - Jakarta 17 km
Sumatra
naam route lengte
Bakter Toll Road Bakauheni - Terbanggi Besar 141 km
Belmera Toll Road Belawan - Tanjung Morawa 34 km
Bengkulu - Lubuklinggau Toll Road Bengkulu - Lubuklinggau 95 km
Indralaya - Muara Enim Toll Road Indralaya - Maura Enim 119 km
Kayuagung - Palembang - Betung Toll Road Kayuagung - Palembang - Betung 112 km
Medan - Binjai Toll Road Medan - Binjai 17 km
Medan - Kuala Namu - Tebing Tinggi Toll Road Medan - Kuala Namu - Tebing Tinggi 62 km
Padang - Pekanbaru Toll Road Padang - Pekanbaru 255 km
Palindra Toll Road Pelembang - Indralaya 22 km
Pekanbaru - Dumai Toll Road Pekanbaru - Dumai 131 km
Pematang Panggang - Kayuagung Toll Road Pematang Panggang - Kayuagung 77 km
Sigli - Banda Aceh Toll Road Sigli - Banda Aceh 74 km
Tebing Tinggi - Parapat Toll Road Tebing Tinggi - Parapat 97 km
Terbanggi Besar - Pematang Panggang Toll Road Terbanggi Besar - Pematang Panggang 100 km
Kalimantan
naam route lengte
Balikpapan - Samarinda Toll Road Balikpapan - Samarinda 99 km
Sulawesi
naam route lengte
Makassar Toll Road Makassar - Sultan Hasanuddin International Airport 12 km
Manado - Bitung Toll Road Manado - Bitung 39 km
Bali
naam route lengte
Bali Toll Road (Bali Mandara Toll Road) Denpasar - Benoa 13 km
Gilimanuk - Mengwi Toll Road Gilimanuk - Mengwi 97 km

Tolwegen

Nagenoeg alle autosnelwegen in Indonesië zijn tolwegen en derhalve goed onderhouden. Ze hebben vaak goede voorzieningen zoals tankstations en rustplaatsen. Tankstations zijn modern met grootschalige voorzieningen, zoals Amerikaanse fastfoodketens. Een elektronisch tolsysteem, genaamd E-toll is in gebruik. Sinds 3 oktober 2014 wordt een elektronisch systeem gebruikt waarbij verkeer niet meer hoeft te stoppen, maar met 40 km/h door de tolpoorten kan.[7][8] Sinds 2017 kan E-Toll op alle tolpoorten in Indonesië gebruikt worden.

Afritnummering

Sinds circa 2014 wordt afritnummering bewegwijzerd op de toll roads. De afritnummering is op afstand gebaseerd en verschijnt met de tekst 'Keluar' en dan het nummer. Het afritnummer wordt bewegwijzerd op een wit ruiter met zwarte letters.

Wegbeheer

De meeste tolwegen zijn in het beheer van Jasa Marga.[9] Het werd in 1978 opgericht nadat de eerste tolweg van het land tussen Jakarta en Bogor in gebruik werd genomen. Daarnaast zijn er een aantal kleinere tolwegbeheerders. Het nationale agentschap dat de implementatie van de toll roads overziet is het Badan Pengatur Jalan Tol (BPJT).[10]

De beheerder van de overige nationale wegen is het Direktorat Jenderal Perhubungan Darat (BJPD).[11]

Wegnummering

Een jalan nasional volgens de specificaties van 2019.
Een jalan nasional volgens de specificaties van 2008.

De Indonesische term voor een wegnummer is een nomor rute.

In Indonesië is een nationale en provinciale wegnummering. De nationale wegen heten een jalan nasional en zijn genummerd volgens een netwerk per eiland. Deze wegnummers hebben geen prefix. De nationale wegnummers worden op de eilanden hergebruikt, dus de jalan nasional 1 komt voor op Java, Sumatra én Bali, maar wordt niet beschouwd als één route. Tevens zijn er provinciale wegen, die een jalan provinsi heten (soms nog geschreven als propinsi). Beide wegklassen worden met hetzelfde wegnummerschild aangegeven, alleen staat er dan in dat het om een provinciaal of nationaal nummer gaat, met rond deze tekst een andere kleur als achtergrond.

Initieel waren alleen op het eiland Java wegnummers ingevoerd.[12] In 2019 zijn ook op Sumatra en Bali wegnummers ingevoerd en is de bestaande nummering op Java significant gewijzigd. Ook zijn indertijd wegnummers ingevoerd voor tolwegen. In 2019 is het wegnummerschild ook gewijzigd, er is onderscheid gemaakt tussen nationale wegen ('NASIONAL') en tolwegen ('TOL'). Ook zijn toen provinciecodes op de rode balk ingevoerd.[13][14][15]

In 2019 is ook een nummering voor autosnelwegen geïntroduceerd. Deze nummering is alleen uniek per eiland en dus niet landelijk.

Wegnummering van nationale wegen

Routenummers op Java

Zie Overleg:Indonesië voor de oudere nummering.

Het wegennet op Java is genummerd in een grid. De jalan nasional 1 vormt de primaire oost-westroute van het eiland, maar de overige nummers zijn genummerd in een grid dat naar het oosten toe oploopt. De even nummers zijn veelal noord-zuid gelegen en oneven nummers oost-west. Omdat Java langwerpig is, is het aantal nummers voor oost-westroutes beperkter dan de noord-zuidroutes, daardoor zijn de hogere oneven nummers overgeslagen. Opvallend is dat de nummers maar beperkt de grootste steden aan doen, zo gaat alleen de jalan nasional 1 echt door Jakarta en Surabaya.

# Route Lengte
1 Merak - Serang - Jakarta - Cikampek - Cirebon - Batang - Semarang - Surabaya - Ketapang 1.200 km
2 Serang - Pandeglang 25 km
3 Cilegon - Serang - Labuhan - Citeureup 115 km
4 Cikande - Rangkasbitung 30 km
5 Citeureup - Cibaliung 25 km
6 Depok - Bogor 30 km
7 Sumur - Cibaliung - Bandung - Kalipucang - Cilacap - Kebumen - Purworejo - Yogyakarta 715 km
8 Gandaria - Depok - Bogor 30 km
9 Labuhan - Bogor - Cianjur // Duwet - Glonggong 220 km + ? km
10 Cikampek - Bandung - Cidaun 185 km
11 Cibadak - Bandung - Majalengka 200 km
12 Jatibarang - Palimanan 42 km
13 Cileunyi - Banjar 126 km
14 Cirebon - Kuningan - Ciamis 110 km
15 Karang - Pucung - Bawen 270 km
16 Pejagan - Prupuk 42 km
17 Yogyakarta - Surakarta - Ngawi - Gempol 300 km
18 Tegal - Prupuk 45 km
19 Pulowato - Pakem - Prambanan 31 km
20 Semarang - Kartosuro 90 km
21 Sampakan - Wonosari 30 km
22 Yogyakarta - Pacitan - Tulungagung - Banyuwangi 610 km
23 Demak - Jepara 45 km
24 Rembang - Blora - Bojonegoro - Gresik 200 km
25 niet toegekend
26 Secang - Yogyakarta 65 km
27 niet toegekend
28 Tuban - Widang 26 km
29 niet toegekend
30 Ngawi - Madiun 34 km
31 niet toegekend
32 Madiun - Trenggalek 75 km
33 niet toegekend
34 Kertosono - Kediri - Tulungagung 62 km
35 niet toegekend
36 Gempol - Malang - Kepanjen 76 km
37 niet toegekend
38 Probolinggo - Grobogan 40 km

Routenummers op Sumatra

De wegnummering op Sumatra is opgedeeld in een drietal lange-afstandsroutes over de lengte-as van het eiland, namelijk de jalan nasional 1, 5 en 7, die allen meer dan 2.000 kilometer lang zijn. De meeste andere routes zijn aftakkingen, waarbij de nummering in het algemeen van noord naar zuid oploopt. Onderdeel van de wegnummering van Sumatra zijn ook wegen op kleinere eilanden, met name de eilanden ten oosten van Zuid-Sumatra, voor de kust van Singapore, evenals Riau en twee eilanden voor de westkust van Sumatra.

# Route Lengte
1 Banda Aceh - Medan - Pekanbaru - Jambi - Palembang - Bandar Lampung - Bakauheni 2.410 km
2 Bireuen - Takengon 100 km
3 Jantho - Tangse - Lhok Kuala - Genting Gerbang (incomplete route) ? km
4 Belawan - Medan - Kotabuluh 160 km
5 Uning - Kutacane - Tarutung - Padang Sidempuan - Bukittingi - Martapura - Bakauheni 2.135 km
6 Kabanjahe - Pangkalankumbi 133 km
7 Banda Aceh - Meulaboh - Padang Sidempuan - Padang - Bengkulu - Kota Agung - Gedongtataan 2.335 km
8 Tebing Tinggi - Tanjung Dolok 85 km
9 Kaban Jahe - Siborongborong 185 km
10 Tarutung - Sibolga 65 km
11 Tomok - Onan Runggu (Ring Samosir) 170 km
12 Kota Pinang - Padang Sidempuan - Batangtoru 173 km
13 Bagan Jaya - Kuala Enok 69 km
14 Ujung Tanjung - Bagan Siapi-Api 75 km
15 Sungai Penuh - Padang 240 km
16 Pangkalan Kerinci - Siak Sri Indrapura - Sei. Pakning 145 km
17 Sungai Penuh - Bangko? 145 km
18 Pekanbaru - Bukittingi 220 km
19 Sungai Bengkal - Muara Tebo ? km
20 Pekanbaru - Taluk Kuantan 165 km
21 Muara Enim - Baturaja ? km
22 Sungai Akar - Tembilahan 97 km
23 Bujung - Tenuk - Terbanggi Besar 50 km
24 Padang Panjang - Lubuk Alung 38 km
25 Muara Bungo - Muara Tebo (Pulau) ? km
26 Solok - Selasih 25 km
27 Tetehosi - Sitoli (Nias)[16] 40 km
28 Tanjabtim - Kuala Tungal 87 km
29 Gunung Sitoli - Tetehosi (Nias)[17] 40 km
30 Simpang Niam - Merlung 80 km
31 Tanjung Kelian - Sadai (Bangka) 295 km
32 Jambi - Muara Sabak 65 km
33 Tanjung Gudang - Pangkalpinang (Bangka) 90 km
34 Muara Bungko - Sumsel 227 km
35 Tanjung Ru - Perawas (Belitung) 50 km
36 Betung - Muara Beliti 223 km
37 Tanjung Balai - Pasir Ranjang (Karimunbesar) 31 km
38 Bengkulu - Lubuklinggau 120 km
39 Batam - Galang (Batam-Galang islands) 75 km
40 Palembang - Banyuasin 75 km
41 Batam - Nongsa (Batam island) 30 km
42 Simpang Indralaya - Prabumulih 60 km
43 Batam (Batam island) 15 km
44 Manna - Lahat 150 km
45 Tanjung Pinang - Tanjung Uban (Bintan) 60 km
46 Penawar - Rawajitu 67 km
47 Gesek - Lagoi (Bintan) 70 km
48 Bukit Kemuning - Gunung Kemala 120 km
49 Tanjung Pinang - Pelabuhan (Bintan) 18 km
50 Tegineneng - Sukadana 50 km
51 Daik - Sungai Tenam (Lingga) 35 km
52 Bandar Lampung - Sri Bawono 62 km
53 Dabo - Sei Buluh (Singkep) 35 km
54 Perawas - Pelabuhan Manggar (Belitung) 73 km
55 Selat Lampa - Telok Buton (Riau) 115 km

Routenummers op Bali

# Route Lengte
1 Gilimanuk - Buleleng - Amlapura - Denpasar - Nusa Dua 260 km
2 Denpasar - Veteran 80 km
3 Cekik - Mengwitani 110 km
4 Teges - Tohpati 35 km
5 Denpasar - Uluwatu 28 km
6 Klungkung - Danau Batur 50 km

Wegnummering van autosnelwegen

Wegnummerschild van tolwegen.

De autosnelwegen zijn in 2019 voor het eerst genummerd, waarbij de nummers per eiland zijn vastgesteld. De nummering was niet erg toekomstvast en niet alle autosnelwegen in Indonesië hebben een nummer gekregen.

Java

# Naam Route Lengte
1 Trans-Java Toll Road (verschillende onderdelen) Merak - Jakarta - Cirebon - Batang - Semarang 545 km
2 Jagorawi Toll Road / Bocimi Toll Road Jakarta - Bogor - Sukabumi 113 km
3 Sedyatmo Toll Road Jakarta - Jakarta Airport 14 km
4 Cipularang Toll Road / Padaleunyi Toll Road Cikampek - Bandung - Cileunyi 123 km
5 Jakarta Outer Ring Road Jakarta - Jakarta 65 km
6 Semarang - Solo Toll Road Semarang - Surakarta 76 km
7 Jakarta Inner Ring Road Jakarta - Jakarta 45 km
8 Surabaya - Gempol Toll Road / Gempol - Pandaan Toll Road Surabaya - Pandaan 59 km
9 Jakarta - Serpong Toll Road Jakarta - Serpong 17 km
10 niet toegekend
11 Trans-Java Toll Road (verschillende onderdelen) Surakarta - Ngawi - Surabaya 252 km
12 niet toegekend
13 Trans-Java Toll Road (verschillende onderdelen) Gempol - Probolinggo 74 km

Sumatra

# Naam Route Lengte
1 Trans-Sumatra Toll Road Binjai - Medan - Tebing Tinggi 101 km
2 Belmera Toll Road Medan - Belawan 14 km
3 Trans-Sumatra Toll Road Bakauheni - Palembang 369 km
4 Medan - Kuala Namu - Tebing Tinggi Toll Road Medan - Kuala Namu Airport 8 km
5 niet toegekend
6 Palindra Toll Road Palembang - Indralaya 22 km

Bali

# Naam Route Lengte
1 Bali Toll Road Denpasar - Nusa Dua 13 km

Asian Highways

Asian Highways in Indonesië

AH2AH25AH150AH151AH152


Bewegwijzering

De bewegwijzering is redelijk eenvoudig en wegnummers worden niet altijd aangegeven. Men gebruikt groene borden met witte letters, gebruik makend van het Highway Gothic, ook wel Interstate-lettertype. Sinds 2014 is Clearview de standaard voor nieuwe bewegwijzering.[18] De pijlen op portaalborden zijn eveneens naar Amerikaans model. De wegwijzers zijn in normaalschrift, dus niet in kapitalen.

Afritten worden goed aangegeven op snelwegen, met een afritnummer en de tekst "keluar" met afstandsaanduiding. Afstandsborden zijn, net zoals in de Verenigde Staten, eenvoudig met een aantal doelen en de afstand erachter, met de aanduiding "km", zoals dat ook in Duitsland gangbaar is. Afslagen worden tot 2.000 meter van te voren aangegeven.

Voorzieningen langs autosnelwegen, evenals tolpoorten, worden met blauwe borden aangegeven. Op sommige autosnelwegen rond Jakarta is rijstrooksignalisatie toegepast met groene pijlen en rode kruisen.

Kilometerpaaltjes

In Indonesië worden witte vierkante bordjes gebruikt als kilometerpaal, met daarop de tekst "km" met daaronder de waarde in zwarte letters. Ze worden bij snelwegen in de middenbarrier geplaatst. Op sommige wegen worden ook hectometerpaaltjes geplaatst om de 100 meter. Hierbij wordt hetzelfde kilometerpaaltje gebruikt, maar dan met de aanduiding in 100-tallen in het groen eronder.

Markeringen

Indonesië gebruikt de Amerikaanse markeringen, met een gele markering die rijrichtingen scheidt en witte markeringen die rijstroken in dezelfde richting scheiden. Anders dan in sommige andere Aziatische landen is de toepassing van de markering consistent.

Verkeersborden

De gebruikelijke verkeersborden, zoals men die in Europa ziet, worden ook in Indonesië gebruikt. Incidenteel worden ook Amerikaanse verkeersborden gebruikt, bijvoorbeeld om wegversmallingen aan te duiden. Borden die bochten aanduiden zijn eveneens Amerikaans met gele schilden met zwarte pijlen.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De algemene maximumsnelheid in Indonesië bedraagt 50 km/h binnen de bebouwde kom, 80 km/h buiten de bebouwde kom en 100 km/h op nationale wegen en autosnelwegen. In woongebieden geldt 30 km/h. Op nationale wegen en autosnelwegen geldt een minimumsnelheid van 60 km/h in free-flow condities.[19][20]

Verkeersveiligheid

In 2016 vielen in Indonesië 31.282 verkeersdoden.[21]

Zie ook

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu