Indreeidstunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indreeidstunnelen
link={{{nummer}}}
Kruist Indreeidshornet
Lengte 4.800 meter
Openstelling 2023
Intensiteit 700 mvt/dag
Locatie kaart

De Indreeidstunnel of Indreeidetunnel (Noors: Indreeidstunnelen) is een in aanbouw zijnde tunnel in Noorwegen, onderdeel van de fylkesvei 63 ten noorden van Geiranger in Møre og Romsdal.

Kenmerken

De Indreeidstunnel is een enkelbuizige tunnel van 4.800 meter lengte. De tunnel heeft een tunnelprofiel van T8.5, met een rijbaan van 7 meter breed en redresseerstroken van 0,75 meter aan beide zijden. De tunnel heeft elke 500 meter pechhavens en twee keerpunten. Door de tunnel loopt de fylkesvei 63 van Geiranger naar Eidsdal. De tunnel voert langs de westkant van de vallei door een bergrug onder de 1629 meter hoge berg Eidshornet. De tunnel is vernoemd naar de 1562 meter hoge berg Indreeidshornet. De vallei heet Eidsdal.

Geschiedenis

De fylkesvei 63 was ten noorden van Geiranger gevoelig voor lawines in de winter. Er zijn 13 lawinepaden die de weg kruisen, daardoor was de weg gemiddeld 300 uur per winterseizoen afgesloten. In de winter is de fylkesvei 63 ten zuiden van Geiranger gesloten, waardoor het traject ten noorden van Geiranger de enige begaanbare route is. Om dit te verbeteren is een lawinetunnel ontworpen die het lawinegevoelige deel bypasst. De planvorming begon in 2012, wat leidde tot een definitief bestemmingsplan in 2016. De planvorming is uitgevoerd door Statens Vegvesen, de uitvoering is later overgenomen door het fylke Møre og Romsdal.[1]

Toekomst

Op 14 september 2020 is het contract voor de bouw van de tunnel gegund. De eerste explosies voor de tunnel werden op 11 november 2020 afgevuurd. Op 8 juni 2022 werd de tunneldoorslag gevestigd.[2][3] De tunnel moet eind 2023 worden opengesteld. De kosten zijn geraamd op 840 miljoen NOK.

Bij de planvorming ging men er vanuit dat de tunnel alleen in de winterperiode van november tot april in gebruik zou zijn, vermoedelijk uit toeristisch oogpunt, aangezien de fylkesvei 63 over deze bergroute mooi uitzicht biedt, het is een nasjonal turistvei.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden gemiddeld 700 voertuigen over de Fylkesvei 63 ten noorden van Geiranger, maar er zijn grote seizoensfluctuaties.[4]

Referenties