Industrial Area Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Doha
Einde Doha
Lengte 14 km
Route

5 Doha Expressway

6 Street 1201

7 F-Ring Road

8 Street 1115

9 Wadi Lubara Street

12 Umm Al Seneem Street

East Industrial Street

Al Kassarat Street

West Industrial Street

Energy Street

De Industrial Area Road (Arabisch: طريق المنطقة الصناعية), deels ook wel Street 33 (Arabisch: شارع 33), is een expressway in Qatar, gelegen in het zuidwesten van Doha. De autosnelweg vormt een 14 kilometer lange verbinding door voornamelijk bedrijventerreinen.

Routebeschrijving

De Industrial Area Road begint op het Mesaimeer Interchange met de Doha Expressway ten zuiden van het centrum van Doha en verloopt dan westwaarts als autosnelweg met 2x4 rijstroken plus frontage roads. De autosnelweg kruist de meeste andere wegen initieel verdiept, westelijker vaak verhoogd. Er zijn aansluitingen naar de F-Ring Road en de East Industrial Street, die echter alleen voor rechtdoorgaand verkeer ongelijkvloers zijn, afslaand verkeer moet via verkeerslichten op de frontage roads. De Industrial Area Road gaat in het westen over in 33 Street, waarna de weg op een rotonde met Energy Street eindigt.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk in de tweede helft van de jaren '90 aangelegd als dual carriageway met 2x3 rijstroken en rotondes, tussen Doha en een bedrijventerrein. Begin jaren 2000 lag een groot deel van de weg nog buiten de bebouwde kom.

In 2012 is gestart om de weg op te waarderen tot autosnelweg, met tunnelbakken onder kruisende wegen. In 2017 kwam de eerste 6 kilometer gereed tussen Street 1115 en East Industrial Street.

Tussen 2017 en 2020 is het enorme Mesaimeer Interchange aangelegd op het oostelijk beginpunt van de Industrial Area Road. De Doha Expressway werd hiermee rechtstreeks verbonden met 3 andere hoofdwegen en autosnelwegen, waaronder de Doha Expressway, E-Ring Road en de Al Wakrah Bypass. Op 15 maart 2020 opende een 3 kilometer lange schakel waardoor direct verkeer tussen de Doha Expressway en de Al Wakrah Bypass mogelijk was.[1] Op 11 juli 2020 opende 7 kilometer rijbaan van de Doha Expressway richting noorden tussen de G-Ring Road en het Mesaimeer Interchange.[2] De volledige openstelling van het Mesaimeer Interchange volgde op 29 mei 2022.[3] Met dit project werd ook de oostelijkste 2 kilometer van de Industrial Area Road een autosnelweg.

Tussen 2021 en 2023 is de westelijkste 5 kilometer omgevormd tot autosnelweg, dit werd ook wel 33 Street genoemd. Op 14 augustus 2023 werd het grootste deel hiervan in gebruik genomen.[4]

Referenties

Autosnelwegen in Qatar

Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q39Q141

Al Khor ExpresswayAl Wakrah BypassOrbital RoadHamad Port RoadRas Abu Abboud ExpresswayEast Industrial StreetIndustrial Area RoadLusail ExpresswayAl Rayyan RoadSabah Al-Ahmad Corridor

Doha Ring Roads: BCDEFG