Inner Ring Road (Shanghai)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Shanghai Inner Ring Road map.png
内环高架
Begin Shanghai
Einde Shanghai
Lengte 47 km
Route

Knooppuntsymbool.svg South-North Elevated Road

Afslagsymbool.svg Tibet Road

Afslagsymbool.svg Dalian Road

Knooppuntsymbool.svg Yixian Elevated Road

Afslagsymbool.svg Quyang Road

Afslagsymbool.svg Siping Road

Afslagsymbool.svg Huangxing Road

Afslagsymbool.svg Kongjiang Road

Afslagsymbool.svg Zhoujiazui Road

Afslagsymbool.svg Heijian Road

Brug.svg Yangpu Bridge

Afslagsymbool.svg Pudong Avenue

Afslagsymbool.svg Yushan Road

Afslagsymbool.svg Central Yanggao Road

Afslagsymbool.svg Jinxiu Road

Afslagsymbool.svg Luoshan Road

Afslagsymbool.svg Fangdian Road

Afslagsymbool.svg Baiyang Road

Afslagsymbool.svg Hunan Road

Afslagsymbool.svg Jinxiu Road

Afslagsymbool.svg Yanggao Road

Afslagsymbool.svg Dong Fang Road

Afslagsymbool.svg Pudong South Road

Brug.svg Nanpu Bridge

Afslagsymbool.svg Lujiabang Road

Afslagsymbool.svg Xizang Road

Knooppuntsymbool.svg South-North Elevated Road

Afslagsymbool.svg Ruijin Road

Afslagsymbool.svg Dongan Road

Afslagsymbool.svg Longwu Road

Knooppuntsymbool.svg Humin Elevated Road

Afslagsymbool.svg Yishan Road

Afslagsymbool.svg Wuzhong Road

Afslagsymbool.svg Hongqiao Road

Knooppuntsymbool.svg Yan'An Elevated Road

Afslagsymbool.svg Tianshan Road

Afslagsymbool.svg Changning Road

Afslagsymbool.svg Wanhangdu Road

Afslagsymbool.svg Ningxia Road

Afslagsymbool.svg Coayang Road

Afslagsymbool.svg Wuning Road

Afslagsymbool.svg Lan'gao Road

Afslagsymbool.svg Guangxin Road

Afslagsymbool.svg Jiaotong Road

Afslagsymbool.svg Hutai Road

De Inner Ring Road (Chinees: 上海内环线) of de Inner Ring Elevated Road (Chinese: 内环高架路) is een expressway in Shanghai, China. De stadsautoweg vormt een ringweg om het centrum van de metropool Shanghai en verloopt vrijwel volledig over viaducten. Het is de binnenste ringweg en voert door zeer spectaculair stedelijk landschap met zeer complexe knooppunten, afritten en bruggen. De weg verloopt 3 tot 8 kilometer van het centrum van Shanghai. De Inner Ring Road is 47 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het knooppunt tussen de Inner Ring Road en de Humin Elevated Road.
De Nanpu Bridge over de rivier de Huangpu.

De Inner Ring Road begint ten noorden van het centrum aan de South-North Elevated Road, met een complex en compact knooppunt. De snelweg telt 2 tot 3 rijstroken per richting en voert oostwaarts door dichtbebouwd stedelijk gebied. De snelweg wordt veelal geflankeerd door wolkenkrabbers en woontorens. Na een paar kilometer volgt het incomplete knooppunt met de Yixian Elevated Road, waarbij de Inner Ring Road even op korte afstand parallel aan de Middle Ring Road loopt. De snelweg slaat dan naar het zuiden af, en loopt met 2x2 rijstroken door het spectaculaire stedelijke gebied. De afritdichtheid is zeer hoog, maar weinig aansluitingen zijn volledig in alle richtingen te berijden. De snelweg stijgt dan significant om over de Yangpu Bridge aan de oostkant van het centrum te gaan. Deze brug telt 2x3 rijstroken en het dek ligt 48 meter boven de rivier. De maximale overspanning van deze tuibrug is ruim 600 meter. De snelweg loopt dan langs de oostkant van het modernere Pudong, met grootschalige knooppunten met stadswegen. De aansluiting met Luoshan Road is met name erg complex, waarbij de Inner Ring Road naar het westen draait.

De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en vormt de zuidelijke bypass van Pudong. Hoge appartemententorens flankeren de snelweg aan beide zijden, terwijl de snelweg verhoogd op viaducten over het stratennet voert. De snelweg draait weer richting het centrum en voert over de spectaculaire Nanpu Bridge, een tuibrug. Aan de noordkant ervan bevindt zich één van de spectaculairste stedelijke knooppunten ter wereld, waarbij de snelweg over korte afstand moet dalen, waarbij voor een spiraalconstructie gekozen is. Men maakt een bocht van 360 graden, en gaat dan onder de snelweg door, en buigt dan naar het westen af, en vormt een oost-westroute ten zuiden van het centrum. Dit deel van de snelweg telt 2x2 rijstroken en voert door woonwijken met een mix van appartementengebouwen en hoge woontorens. Er is een rotondeknooppunt met de South-North Elevated Road, waarna de snelweg langs het Shanghai Stadium loopt. Een knooppunt met de Humin Elevated Road volgt in de zuidwesthoek van de Inner Ring Road, waarna de snelweg naar het noorden afbuigt, en met 2x2 rijstroken langs de westkant van het centrum loopt over viaducten. Vervolgens verknoopt de snelweg met de Yan'An Elevated Road, die naar het Hongqiao International Airport leidt. De 2x2-snelweg draait dan naar het oosten en komt weer bij het beginpunt met de South-North Elevated Expressway uit.

Geschiedenis

De Yangpu Bridge.

De ringweg is in de eerste helft jaren 90 aangelegd om een snelle route om het centrum te creëren. De Yangpu Bridge aan de oostkant van het centrum is in oktober 1993 opengesteld voor het verkeer. De rest van de ringweg is grotendeels in oktober 1994 opengesteld. Eén van de meest markante bouwwerken van de Inner Ring Road is het spiraalknooppunt bij de Nanpu Bridge aan de zuidkant van het centrum. De snelweg is zeer stedelijk in karakter, met vele wolkenkrabbers die de snelweg flankeren.

De zuidoostelijke ringweg was oorspronkelijk niet als ongelijkvloerse autoweg aangelegd, maar als een stadsweg met een groot aantal verkeerslichten, tussen de Yanggao South Road en de Yanggao Middle Road. Dit deel is in 2009 ongelijkvloers gemaakt met de bouw van een 8 kilometer lang viaduct dat op 25 december 2009 is geopend.

Referenties


Expressways in Shanghai

National expressways:

Jinghu Expressway (G2) • Shenhai Expressway (G15) • Ring Expressway (G1503) • Huci Expressway (G1531) • Hushan Expressway (G40) • Huyu Expressway (G50) • Hukun Expressway (G60)


Municipal expressways:

Yingbin Expressway (S1) • Hulu Expressway (S2) • Hufeng Expressway (S3) • Hujin Expressway (S4) • Hujia Expressway (S5) • Huxiang Expressway (S6) • Huchong Expressway (S7) • Xinwei Expressway (S19) • Outer Ring Expressway (S20) • Huchang Expressway (S26) • Shenjiahu Expressway (S32) • Tingfeng Expressway (S36)


Urban expressways

Inner Ring RoadMiddle Ring RoadSouth-North Elevated RoadYan'an Elevated RoadYixian Elevated RoadHumin Elevated RoadHuaxia Elevated RoadJiamin Elevated RoadLuoshan Elevated RoadBeidi Elevated RoadBeizhai Elevated RoadSongze Elevated RoadShanghai North Cross Channel