I/C-verhouding

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Globaal verband tussen de I/C-verhouding en de congestiekans (bron: ROA 2019)

Definitie

Verhouding tussen de Intensiteit en de Capaciteit op een wegvak, combinatie van wegvakken of een weg.


Toelichting

Elk wegvak heeft een bepaalde maximale capaciteit, dit is het aantal eenheden voertuigen dat maximaal over een wegvak kan rijden in een bepaalde periode. De intensiteit is het aantal eenheden voertuigen dat op een bepaald punt in een bepaalde periode passeert. Simpel gezegd geeft de verhouding aan hoe congestiegevoelig het bedoelde gedeelte is. Wordt de intensiteit gedeeld door de capaciteit, dan komt daar een bepaald getal uit.

Het getal geeft dus aan hoe congestie- of filegevoelig het gedeelte is. Daarvoor wordt gebruikelijk de I/C-verhouding in het drukste spitsuur of tijdens alle uren van een spitsperiode bepaald.

Over het algemeen kan gesteld worden dat bij een I/C-verhouding van:

  • 0,7 of lager er geen of weinig congestie zal optreden
  • 0,7 - 0,9 het gedeelte op bepaalde momenten congestie zal hebben, bijvoorbeeld tijdens de spits
  • 0,9 of hoger er structurele filevorming op zal treden.

Er zijn zelfs gevallen bekend waar de I/C-verhouding boven de 1 uitkomt, zoals in de voormalige (2x2) Coentunnel op de Ring A10. Daar werd in de praktijk meer verkeer verwerkt tijdens de spits dan dat er theoretisch eigenlijk doorheen kon.

De I/C-verhouding wisselt door diverse invloeden, zoals het weer, dag- of nachtsituatie, het soort verkeer, de breedte van de rijstroken, en meer.


Binnen de verkeersregeltechniek is er een aanverwant begrip: de verzadigingsgraad.