Verliestijd

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Interne verliestijd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

  1. (algemeen): Verschil in tijd tussen de ideale reistijd en de werkelijke reistijd
  2. (verkeersregeltechniek): Verschil in tijd tussen de ongehinderde rijtijd en de werkelijke rijtijd


Toelichting

Het verschil in tijd, meestal bedoeld als gevolg van een verkeersregelinstallatie, bestaat uit twee componenten. Enerzijds is er het verlies door afremmen en optrekken en anderzijds het verlies door het stilstaan. Het verlies door het stilstaan wordt wachttijd genoemd.

De termen verliestijd en wachttijd worden geregeld door elkaar gebruikt, maar zijn zeer zeker niet hetzelfde. De verliestijd is zoals hierboven is uitgelegd meer dan de pure wachttijd.

Interne verliestijd

Naast het begrip verliestijd wordt het begrip interne verliestijd veelvuldig gebruikt in de verkeersregeltechniek. Dit is de tijd tussen twee opeenvolgende groenfasen binnen 1 conflictgroep, waarin het verkeer niet afgewikkeld kan worden. Deze tijd is opgebouwd uit de onbenutte geeltijd van de aflopende signaalgroep, de ontruimingstijd tussen elke opeenvolgende groenfase binnen de conflictgroep en het optrekverlies van de startende signaalgroep.

Voor elke conflictgroep in een verkeersregeling kan de interne verliestijd worden berekend, waarmee weer de minimale benodigde cyclustijd kan worden herleid voor elke conflictgroep.

In een conflictgroep kunnen meerdere fasevolgorden voorkomen. Het aantal fasevolgorden is over het algemeen gelijk aan het aantal signaalgroepen -1!, dus bij een conflictgroep met 4 signaalgroepen is het aantal mogelijke fasevolgorden: 4 - 1 = 3 => 3 * 2 * 1 = 6

De fasevolgorde met de kleinste interne verliestijd levert tevens de kleinste minimale cyclustijd op van elke te beschouwen conflictgroep. De minimale cyclustijd is in formulevorm: Minimale cyclustijd = Interne verliestijd te beschouwen signaalgroep / 1 - conflictbelasting te beschouwen signaalgroep

Gemiddelde verliestijd

De gemiddelde verliestijd wordt gebruikt voor de evaluatie van verkeersregelingen, en is in een bepaalde meetperiode de totale verliestijd op een kruispunt, gedeeld door de hoeveelheid verkeer dat het kruispunt in die meetperiode passeert. De uitkomst van de formule is uit te drukken in een getal. Het getal zegt dan ook iets over de kwaliteit van een verkeersregeling. De uitkomst maakt het mogelijk om meerdere verkeersregelingen onderling met elkaar te vergelijken of een bepaalde regeling te verbeteren. Een lager getal in een nieuwe berekening duidt dan op een verbetering van de kwaliteit van de verkeersregeling.

In andere talen

  • Engels (English): Lost time