Interstate 10

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-10.svg
I-10 map.png
I-10
Begin Santa Monica
Einde Jacksonville
Lengte 3960 km
Route
 • Santa Monica I-405.svg
 • Los Angeles I-5.svg
 • San Bernardino I-15.svg
 • Phoenix I-17.svg
 • Tucson I-19.svg
 • Las Cruces I-25.svg
 • El Paso
 • San Antonio I-35.svgI-37.svg
 • Houston I-45.svg
 • Baton Rouge I-110.svg
 • New Orleans I-610.svg
 • Mobile I-65.svg
 • Tallahassee
 • Jacksonville I-95.svg

De Interstate 10 of I-10 is een Interstate Highway in de Verenigde Staten. De snelweg vormt de zuidelijkste intercontinentale route van het land, vanaf de Pacifische Oceaan bij Santa Monica tot vlakbij de Atlantische Oceaan in Jacksonville. I-10 voert door acht staten en passeert enkele zeer grote steden, waaronder Los Angeles, Phoenix, El Paso, San Antonio, Houston, New Orleans en Jacksonville.

I-10 voert door een afwisselend landschap, van de mediterrane kust bij Santa Monica door de eindeloze bebouwing van Greater Los Angeles tot de Mojave Desert in het oosten van California en het westen van Arizona. I-10 voert door de Chihuahuan Desert in het zuiden van New Mexico en West Texas, gevolgd door een zeer lang traject van El Paso naar San Antonio, die vaak als vrij saai betiteld wordt. De route is vooral monotoon door de enorme afstand tussen grotere plaatsen, het landschap is nog betrekkelijk afwisselend. I-10 kent een breed en extreem druk traject in de vorm van de Katy Freeway in Houston en passeert de moerassen van Louisiana, waarbij men de Mississippi River kruist en het Lake Pontchartrain oversteekt, gevolgd door de kustroute door Mississippi en Alabama en de eindeloze bossen van de Florida Panhandle.

Het verkeersaanbod varieert enorm over de route, met enkele van de drukste trajecten van de Verenigde Staten tot lange stukken snelweg met minder dan 10.000 voertuigen per dag in West Texas. I-10 is 2.460,34 mijl of 3.959,53 kilometer lang.

Traject

De Papago Freeway ter hoogte van Tolleson in Arizona.
I-10 in El Paso.
De Katy Freeway ter hoogte van Beltway 8 in Houston.
De Atchafalaya Basin Bridge in Louisiana.
Mijlen Kilometers
CA 242.54 390,33
AZ 392.33 631,39
NM 164.27 264,37
TX 881 1418
LA 274.42 441,64
MS 77.19 124,23
AL 66.31 106.72
FL 362.26 583,00
totaal 2460.34 3959,52

Interstate 10 in California

De Interstate 10 in California loopt door de agglomeratie van Los Angeles, en is over 160 kilometer stedelijk. De snelweg staat tussen Santa Monica en het centrum van Los Angeles bekend als de Santa Monica Freeway, en richting San Bernardino als de San Bernardino Freeway. De weg is een klein stukje dubbelgenummerd met de Interstate 5 ten oosten van het centrum van Los Angeles. De snelweg loopt door de eindeloze zee van voorsteden, voordat het de Mojave woestijn bereikt. De snelweg loopt langs verschillende toeristenoorden als Palm Springs en Indio, en loopt langs het Joshua Tree National Park. Bij Blythe steekt de snelweg de rivier de Colorado over, tevens de grens met Arizona. Het traject in California is 390 kilometer lang.

Interstate 10 in Arizona

Het traject in Arizona staat in het teken van woestijnen en berggebieden. De belangrijkste stad op de route is de miljoenenagglomeratie van Phoenix. Het traject in deze stad staat bekend als de Papago Freeway, en de Maricopa Freeway. De snelweg loopt over 90 kilometer door stedelijk gebied. De tweede agglomeratie is die van Tucson, waar de snelweg wat dichter bij de Mexicaanse grens loopt. In Tucson staat de weg bekend als de Casa Grande Highway. Bij San Simon steekt men de grens over met New Mexico. Het traject in Arizona is 631 kilometer lang.

Interstate 10 in New Mexico

De snelweg loopt door een klein deel van New Mexico, in het uiterste zuiden van de staat. De enige wat grotere plaats is Las Cruces, waar de Interstate 25 begint richting Albuquerque en Denver. Bij Anthony steekt de snelweg de grens met Texas over. Het traject in New Mexico is 264 kilometer lang.

Interstate 10 in Texas

In Texas legt de Interstate 10 de langste afstand binnen één staat af van alle Interstate Highways De snelweg loopt door het dunbevolkte westen van de staat, dwars door de grote stad El Paso, direct langs de Mexicaanse grens. In the middle of nowhere slaat de Interstate 20 af richting het noorden van de staat. De volgende grote stad die men passeert is San Antonio, waarna de I-10 over de prairies naar Houston loopt, in oppervlakte de grootste stad van de Verenigde Staten. Ter hoogte van Orange steekt men de grens met Louisiana over. Het traject in Texas is 1418 kilometer lang.

Interstate 10 in Louisiana

Het landschap wordt tropischer in Louisiana, en men passeert langs de grote steden Lafayette, hoofdstad Baton Rouge, en dwars door de stad New Orleans. Ter hoogte van Slidell steekt men de grens met Mississippi over. Het traject in Louisiana is 442 kilometer lang.

Interstate 10 in Mississippi

De snelweg loopt in Mississippi door het uiterste zuiden van de staat, langs de Gulf Coast, met steden als Gulfport, Biloxi en Pascagoula. Het traject in Mississippi is slechts 124 kilometer lang.

Interstate 10 in Alabama

Het kortst verblijft de I-10 in Alabama, maar loopt hier wel door een grote stad, namelijk Mobile. Het traject in Alabama is slechts 107 kilometer lang.

Interstate 10 in Florida

De snelweg loopt in Florida door de zogenaamde "Panhandle", naar de vorm van de staat hier. De snelweg loopt door het beboste noorden van de staat, en komt niet veel grote plaatsen tegen. Wel passeert men door Tallahassee, de hoofdstad van de staat. De snelweg eindigt op de Interstate 95 in Jacksonville. Het traject in Florida is 583 kilometer lang.

Geschiedenis

De I-10 werd door diverse US Highways vooraf gegaan. Tussen Santa Monica en San Bernardino verliep de US 66 over deze route. Oostelijker werd de route door het oosten van California en de staat Arizona door de US 60 gevormd. Vanaf Douglas, Arizona tot Las Cruces, New Mexico, werd de route gevormd door de US 80. Oostelijk van El Paso werd de route gevormd door de US 90, die vrijwel de gehele I-10 oostelijk van San Antonio op korte afstand volgt tot Jacksonville. Tussen El Paso en San Antonio in Texas liep de US 90 beduidend zuidelijk dan de I-10.

Het oudste deel van de Interstate 10 is een stuk in San Antonio dat in 1949 werd opengesteld. Dit was tevens de eerste snelweg van San Antonio. In andere Texaanse steden had de aanleg van de I-10 minder prioriteit, hier werd vooral gewerkt aan de noord-zuidsnelwegen.

De grootste delen van de I-10 zijn na de creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 aangelegd. Enkele delen zijn ouder, zoals de voormalige Ramona Parkway (later San Bernardino Freeway) oostelijk van Downtown Los Angeles. Substantiële delen van de snelweg waren in 1956 gereed tussen Los Angeles en San Bernardino. Reeds in 1958 was deze gehele route voltooid. In Arizona opende slechts 2 kilometer van de snelweg voor creatie, een onbeduidend plattelandstraject in het zuidoosten van de staat. De Santa Monica Freeway in California was in 1966 voltooid. Grote delen van I-10 in Arizona werden in de jaren '60 aangelegd. In 1972 was de route westelijk van Phoenix voltooid. In 1974 was de route oostelijk van Phoenix voltooid. Echter in Phoenix was lange tijd een ontbrekende schakel ter hoogte van Downtown. Er waren destijds goede alternatieven in de I-17 die ook rond Downtown loopt. Pas in 1990 opende het laatste deel in Phoenix, wat tevens het laatste deel van de gehele Interstate 10 was die opengesteld werd.

Er is niet veel bekend over de aanleg van de I-10 in New Mexico. In Houston openden al enkele delen van de East Freeway voor creatie van de I-10 voor het verkeer, in 1956 was 15 kilometer van de I-10 oostelijk van Houston in gebruik. De route tussen San Antonio en Houston was in 1968 substantieel gereed en in 1972 voltooid. In West Texas werd de I-10 in de jaren '70 en '80 aangelegd, door zeer afgelegen gebied. Het laatste deel dat opende was de bypass van Fort Stockton begin jaren '80.

In Louisiana werden enkele delen van de I-10 al voor creatie aangelegd, het eerste deel in 1951 bij Lake Charles, gevolgd door de brug over het Lake Pontchartrain in 1952 en een stuk van 11 kilometer bij de grens met Texas in 1954. De route door Louisiana werd voornamelijk in de jaren '60 en begin jaren '70 opengesteld, zo was I-10 in 1974 gereed ten westen van Baton Rouge en eveneens in New Orleans. Het laatste deel opende tussen Baton Rouge en New Orleans in 1978. De route langs de kust van de staat Mississippi is wat later aangelegd en was omstreeks 1982 gereed.

Het eerste deel in Florida opende in 1961 in het westen van Jacksonville. De route is daarna vrij snel gedurende 15 jaar aangelegd. In 1978 opende het laatste deel tussen Kynesville en Oakdale.

Varia

 • De Interstate 10 in Florida en Louisiana is meerdere malen zwaar beschadigd geraakt op bruggen over rivieren en zee-engtes door toedoen van orkanen, meest recent door orkaan Ivan en Katrina.
 • De Interstate 10 heeft een aantal trajecten waar een kortere route voorhanden is dan de snelweg zelf. Dit is onder andere de Interstate 12 in Louisiana, en de US 290 in Texas.
 • In 1994 zijn de viaducten van La Cienega en Venice Boulevards in Los Angeles ingestort na een aardbeving. De I-10 is hier één van de drukste snelwegen in de Verenigde Staten. Na 66 dagen werd de weg weer opengesteld na 24 uur per dag werken.
 • De Interstate 10 heeft enkele gelijkvloerse kruisingen met ranch roads in zeer afgelegen delen van West Texas. Hier zijn geen verkeerslichten en dergelijke
 • Met 1418 kilometer is het traject in Texas de langste tolvrije snelweg in het beheer van één enkele wegbeheerder in Noord Amerika, een titel die voorheen naar de 401 Canada ging. Mijlpaal 880 is de hoogste van het hele Amerikaanse, en zelfs het Noord-Amerikaanse snelwegennet.
 • Interstate 10 is één van de weinige snelwegen die een 7% afdaling kent, en daarmee de richtlijnen voor maximaal 6% overschrijdt. Dit gebeurd in Kerr County in Texas.
 • Interstate 10 geeft reizigers een blik op het leven in een ander land, bij El Paso loopt de snelweg op 240 meter afstand van de sloppenwijken van Ciudad Juarez.
 • Texas omvat meer dan een derde van de hele lengte van de Interstate 10. El Paso is zelfs dichter bij Los Angeles dan de oostgrens van Texas.

Verkeersintensiteiten

De I-10 kent extreem drukke en extreem rustige trajecten. Zeer hoge verkeersintensiteiten vindt men vooral in Los Angeles, Phoenix en Houston. Extreem rustige delen zijn in West Texas en zuidoost Arizona. Het drukste punt in California ligt ten westen van de I-110 met 326.000 voertuigen per etmaal. Zo goed als de gehele route tussen Santa Monica en San Bernardino telt meer dan 200.000 voertuigen per etmaal en is één van 's werelds langste trajecten met dergelijk hoge verkeersintensiteiten. Het drukste punt in Phoenix telt 288.000 voertuigen ten oosten van Downtown en het drukste punt in Houston is de Katy Freeway met 383.000 voertuigen per etmaal. Dit is het drukste stuk van de gehele Interstate 10.

Tol

De Interstate 10 zelf is tolvrij. Wel zijn er op een aantal plekken express lanes;

Referenties


Interstate Highways in de Verenigde Staten

2458101214151617192022242526272930353739404143444549555759646566686970717273747576777879808182838485868788899091939495969799


H-1H-2H-3


Auxiliary routes: Lijst van hulproutes van Interstate HighwaysBusiness routesDubbelnummeringenFederal Aid Highway ActLangste Interstate Highways