Interstate 90 in New York

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-90.svg
I-90 NY map.png
I-90
Begin Ripley
Einde Canaan
Lengte 386 mi
Lengte 621 km
Route

Pennsylvania I-90.svg

Afslagsymbool.svg61 Ripley

Afslagsymbool.svg60 Westfield

Afslagsymbool.svg59 Fredonia

Afslagsymbool.svg58 Silver Creek

Afslagsymbool.svg57A Eden

Afslagsymbool.svg57 Hamburg

Afslagsymbool.svg56 Buffalo-South

Knooppuntsymbool.svg55 US 219.svg → Salamanca

Afslagsymbool.svg55 Lackawanna

Knooppuntsymbool.svg54 NY-400.svg → East Aurora

Knooppuntsymbool.svg53 I-190.svg → Buffalo / Niagara Falls

Afslagsymbool.svg52A Buffalo-Southeast

Afslagsymbool.svg52E Cheektowaga

Afslagsymbool.svg51W Buffalo-East

Knooppuntsymbool.svg50 I-290.svg → Tonawanda / Niagara Falls

Afslagsymbool.svg49 Buffalo-Niagara International Airport

Afslagsymbool.svg48A Corfu

Afslagsymbool.svg48B Batavia

Knooppuntsymbool.svg47 I-490.svg → Rochester

Knooppuntsymbool.svg46 I-390.svg → Rochester / Elmira

Knooppuntsymbool.svg45 I-490.svg → Rochester

Afslagsymbool.svg44 Canadaigua

Afslagsymbool.svg43 Manchester

Afslagsymbool.svg42 Geneva

Afslagsymbool.svg41 Waterloo

Afslagsymbool.svg40 Weedsport

Knooppuntsymbool.svg39 I-690.svg → Syracuse

Afslagsymbool.svg38 Liverpool

Afslagsymbool.svg37 Syracuse-North

Knooppuntsymbool.svg36 I-81.svg → Scranton / Watertown

Afslagsymbool.svg35 Syracuse

Knooppuntsymbool.svg34A I-481.svg → Syracuse Bypass

Afslagsymbool.svg34 Canastota

Afslagsymbool.svg33 Oneida

Afslagsymbool.svg32 Westmoreland

Knooppuntsymbool.svg31 I-790.svg → Utica

Afslagsymbool.svg30 Mohawk

Afslagsymbool.svg29A Little Falls

Afslagsymbool.svg29 Palatine Bridge

Afslagsymbool.svg28 Fonda

Afslagsymbool.svg27 Amsterdam

Knooppuntsymbool.svg26 I-890.svg → Schenectady

Knooppuntsymbool.svg25A I-88.svg → Binghamton

Knooppuntsymbool.svg25 I-890.svg → Schenectady

Knooppuntsymbool.svg24 I-87.svg → New York

Knooppuntsymbool.svg1N I-87.svg → Montréal

Afslagsymbool.svg2 Roessleville

Afslagsymbool.svg3 Albany-West

Knooppuntsymbool.svg4 NY-85.svg → Delmar

Afslagsymbool.svg5 Central Avenue

Afslagsymbool.svg5A Corporate Woods Boulevard

Knooppuntsymbool.svg6 US 9.svg → Albany

Knooppuntsymbool.svg6a I-787.svg → Albany

Afslagsymbool.svg7 Washington Avenue

Afslagsymbool.svg8 West Sand Lake

Afslagsymbool.svg9 US 4.svg

Afslagsymbool.svg10 East Greenbush

Afslagsymbool.svg11 US 20.svg

Afslagsymbool.svg12 US 9.svg

Knooppuntsymbool.svg Berkshire Connector

Knooppuntsymbool.svg Taconic State Parkway

Afslagsymbool.svg New Lebanon

Massachusetts I-90.svg

De Interstate 90 of I-90 is een Interstate Highway in de Amerikaanse staat New York. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding langs de meeste grote plaatsen in Upstate New York. Grote delen van de route zijn een tolweg, en de weg heet New York State Thruway, omdat de Interstate 90 door de hele staat loopt. Men passeert langs de grote agglomeraties van Buffalo, Rochester en Syracuse, en ook langs de hoofdstad van de staat, Albany. Binnen de staat New York loopt de afritnummering in de "verkeerde" richting op, namelijk richting het westen, terwijl de rest van de Interstate 90 richting het oosten oploopt. De afritnummering in New York is sequentieel en niet op afstand gebaseerd. De New York State Thruway loopt nog door naar het zuiden tot aan New York City, en is de langste tolweg van de Verenigde Staten met bijna 800 kilometer lengte. Het Interstate 90 gedeelte in de staat is 621 kilometer lang.

Routebeschrijving

I-90 Upstate New York.jpg

Lake Erie & Buffalo

De Interstate 90 in Pennsylvania gaat even ten westen van Ripley over in de staat New York, en loopt parallel en vrij dicht langs de kust van Lake Erie. Net voorbij de eerste afslag volgt het tolplein, wat uit slechts 3 tolhokjes per richting bestaat, omdat de route hier vrij rustig is. De New York State Thruway telt hier 2x2 rijstroken en kent een brede middenberm. Het tolsysteem is gesloten, dat betekent dat men bij het oprijden een ticket krijgt, en bij het afrijden weer moet betalen. De afslagen liggen ver uit elkaar, typerend voor een tolweg. Het landschap bestaat uit een afwisseling van bossen en heuvels met weinig grote hoogteverschillen. De snelweg loopt soms minder dan een kilometer van Lake Erie. Men passeert enkele kleine stadjes en dorpen, en de snelweg loopt parallel aan de US 20. Ter hoogte van Hamburg komt men in het stedelijk gebied van Buffalo.

Buffalo is een grote stad met 290.000 inwoners en 1,2 miljoen in de agglomeratie met Niagara Falls. Bij het knooppunt met de US 219, een snelweg naar Springville in het zuiden, bevindt zich het tolplein. Binnen Buffalo is de weg tolvrij. In Buffalo telt de snelweg 2x3 rijstroken. Wat verderop bevindt zich een knooppunt met de Aurora Expressway, wat naar de gelijknamige plaats leidt. Hierna verbreed de weg zich tot 2x4 rijstroken. Even verderop slaat de Interstate 190 af, dit is de rondweg door het centrum van Buffalo naar Niagara Falls. Na dit knooppunt telt de weg weer 2x3 rijstroken, omdat veel forenzenverkeer naar het centrum gaat. Ter hoogte van de luchthaven van Buffalo kruist men de Kensington Expressway, die naar het centrum leidt, en naar wat oostelijke voorsteden. Hierna slaat I-90 af naar het oosten, en gaat de Interstate 290 rechtdoor richting Niagara Falls, en Hamilton en Toronto in Canada. Kort na dit knooppunt bevindt zich het tolplein voor het tweede gedeelte van de New York Thruway.

Upstate New York

I-90 in Upstate New York.
Het knooppunt tussen I-88 en I-90 bij Rotterdam.

Upstate New York is een term voor het gedeelte van de staat wat geen onderdeel is van New York City of de voorsteden. De Interstate 90 en de New York State Thruway zijn hier de belangrijkste ontsluitingsroutes van. De Interstate 90 loopt pal naar het oosten. De snelweg telt 2x2 rijstroken direct al na Buffalo. Het landschap is ook hier een afwisseling van bossen en weilanden, en grote hoogteverschillen zijn er niet. Het eerste stadje op de route is Batavia. Ten oosten van Batavia slaat de Interstate 490 af, deze leidt naar de grote stad Rochester die net ten noorden van de I-90 ligt. De agglomeratie telt ruim een miljoen inwoners. De Interstate 90 passeert door de zuidelijkste voorsteden. Aan de zuidkant kruist men ook de Interstate 390, die naar het centrum van Rochester leidt, en naar Elmira in het zuiden. I-390 is een behoorlijk lange weg voor een route die 3 cijfers heeft. Aan de oostkant van Rochester eindigt de I-490 weer.

Ten zuiden van de Interstate 90 liggen de zogenaamde "Finger Lakes", elf grote langwerpige meren die een belangrijke toeristische bestemming zijn. De snelweg passeert vrij dicht langs een aantal van hen, bij de stadjes Canandaigua, Geneva en Seneca Falls. De volgende grote stad is Syracuse, en telt 150.000 inwoners, een behoorlijk grote agglomeratie met 750.000 inwoners. Aan de westkant slaat de Interstate 690 af, die naar het centrum van Syracuse leidt. De Interstate 90 loopt door de noordkant van Syracuse. In de stad ligt het Lake Onandaga, I-90 loopt hier vlak langs. Aan de noordkant van de stad kruist men de Interstate 81, die naar Watertown en Montreal in Canada loopt, en in het zuiden naar Binghamton en Scranton in Pennsylvania leidt. Men passeert ten zuiden van de luchthaven van Syracuse, en men kruist de Interstate 481, de oostelijke bypass van Syracuse.

Nadat men de stad verlaat loopt de snelweg vlak langs het grote Oneida Lake. Het landschap bestaat nog steeds uit een afwisseling van bossen en weilanden. De snelweg loopt ten zuiden van Rome langs, een regionaal stadje, en men passeert Utica, een wat grotere stad met 60.000 inwoners. Hier kruist men ook de Interstate 790, die naar het centrum van Utica leidt. Ten noorden van I-90 ligt het immense Adirondack Park, het grootste park van de Verenigde Staten, wat snel een halve dag kost om doorheen te rijden. Even ten oosten van Utica loopt de Mohawk River parallel aan de snelweg.

De volgende grotere stad is Schenectady met 60.000 inwoners, met voorsteden als Rotterdam en is onderdeel van de grotere agglomeratie met Albany. Aan de noordkant van de stad slaat de Interstate 890 af, die dwars door Schenectady loopt. Even verderop eindigt de Interstate 88 op I-90, deze snelweg komt vanuit Binghamton. Aan de zuidkant van Schenectady eindigt de Interstate 890 weer. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken. De volgende stad is de hoofdstad van New York, Albany. Men kruist hier de Interstate 87, de snelweg tussen New York City en Montréal. Albany telt 90.000 inwoners, en ruim een miljoen in de agglomeratie met Schenectady. Via een 4-levelstackknooppunt kruist men de Interstate 787, een regionale noord-zuidsnelweg. Hierna steekt men de Hudson River over. Ten oosten van Albany is de weg wat heuvelachtiger en beboster. Hierna kruist men de Berkshire Spur, de verbinding tussen I-87 en I-90 ten zuiden van Albany. Ter hoogte van East Chatham kruist men de Taconic State Parkway, een landschappelijke snelweg naar New York. Verder naar de grens met Massachusetts wordt het nog wat heuvelachtiger, met enkele heuvelruggen. Ter hoogte van Canaan gaat de Interstate 90 in Massachusetts verder.

Geschiedenis

I-90 bij Amsterdam.

De snelweg volgt enkele oudere handelsroutes die teruggaan tot de 18e eeuw. De snelweg was gepland als onderdeel van een tolsysteem in 1938. De route veranderde in de plannen nog wel eens, maar in 1942 werd de route vastgesteld door de overheid van de staat New York. De bouw begon in 1946 maar verliep in eerste instantie erg langzaam, in 1950 was pas 6 kilometer opengesteld. Nadat besloten was dat de weg een tolweg moest worden ging de aanleg stukken sneller, met name na 1954. De snelweg was voltooid tussen Buffalo en Albany in 1954, tot New York City in 1956 (Interstate 87), tot Pennsylvania in 1957, en tot aan Massachusetts in 1959. Het tolvrije deel door Albany is later aangelegd. Het tracé door Albany was in 1968 gereed met de opening van de brug over de Hudson River, maar het duurde nog tot 1977 voordat de snelweg aansloot op de Berkshire Connector, een stuk van de New York Thruway tussen de I-87 en de grens met Massachusetts. I-90 loopt hier deels overheen ten oosten van de US 9 tot de grens met Massachusetts.[1]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Exit 33 Exit 46 185 km 24-06-1954
Exit 46 Exit 53 101 km 25-08-1954
Exit 32 Exit 33 8 km 20-09-1954
Exit 24 Exit 32 153 km 26-10-1954
Exit 58 Exit 61 66 km 21-08-1957
Exit 53 Exit 58 47 km 14-12-1957
Exit B1 Exit B3 27 km 08-10-1958
Exit B0 Exit B1 10 km 26-05-1959
Exit 24 Exit 5 6 km ~1965
Exit 5 Exit 7 5 km 1968
Exit 7 Exit 9 5 km ~1972
Exit 9 Exit 11 8 km ~1974
Exit 11 Exit B1 10 km ~1977

Verkeersintensiteiten

Het klaverblad tussen I-90 en NY-33 in Buffalo.

I-90 verwerkt 18.000 voertuigen bij de grens met Pennsylvania, wat langzaam stijgt naar 30.000 voertuigen ten zuiden van Buffalo. In Buffalo rijden 127.000 voertuigen ten zuiden van het knooppunt met de I-190 en 131.000 voertuigen ten zuiden van de I-290. Oostelijk van Buffalo rijden 49.000 voertuigen, dalend naar 37.000 voertuigen ten westen van de I-490 naar Rochester en 27.000 tot 30.000 voertuigen ten zuiden van Rochester. Oostelijk van Rochester reden 55.000 voertuigen na I-490 en 32.000 tot 33.000 voertuigen verder tot Syracuse.

Langs Syracuse rijden maximaal 35.000 voertuigen en 22.000 tot 27.000 voertuigen tot Utica. Tussen Utica en Amsterdam reden 21.000 voertuigen en 28.000 voertuigen ten noorden van de I-88 bij Schenectady. Dit stijgt naar 42.000 voertuigen na het knooppunt met de I-88 en 75.000 voertuigen ten westen van de I-87 voor Albany. Het deel door Albany telt 105.000 tot 118.000 voertuigen, sterk dalend naar 21.000 voertuigen ten zuiden van Albany. Het oostelijkste deel tussen de Berkshire Connector en de Taconic State Parkway telt 25.000 voertuigen, dalend naar 22.000 voertuigen op de grens met Massachusetts.[2]

Tol

Vrijwel de gehele I-90 is een tolweg, de New York State Thruway.[3]

In de periode 2018-2020 is de New York State Thruway overgegaan op volledig elektronische tolheffing.[4] Sinds 13 november 2020 is de Thruway volledig over op elektronische tolheffing.[5]

Referenties

Expressways in Buffalo

Interstate 90Interstate 190Interstate 290Interstate 990

US 219SR-33SR-198SR-400

Buffalo SkywayLaSalle ExpresswayRobert Moses Parkway

Expressways in Rochester

Interstate 90Interstate 390I-490.svgInterstate 590

SR-104SR-390SR-531SR-590Rochester Inner Loop.png Lake Ontario State Parkway.svg

Expressways in Syracuse

Interstate 81Interstate 90Interstate 481Interstate 690

SR-481SR-695

Expressways in Albany

I-87.svgInterstate 88Interstate 90Interstate 787Interstate 890SR-7SR-85

Interstates en US Highways in de staat New York

Interstate 81Interstate 84Interstate 86I-87.svgInterstate 88Interstate 90Interstate 95I-99.svgInterstate 190Interstate 278Interstate 287Interstate 290Interstate 295Interstate 390Interstate 478Interstate 481Interstate 490Interstate 495Interstate 587Interstate 590Interstate 678Interstate 684Interstate 690Interstate 695I-781.svgInterstate 787Interstate 790Interstate 890Interstate 895Interstate 990

US 1US 2US 4US 6US 9US 11US 15US 20US 44US 62US 202US 209US 219

New York CityBuffaloRochesterSyracuse

I-90.svg Interstate 90

WashingtonIdahoMontanaWyomingSouth DakotaMinnesotaWisconsinIllinoisIndianaOhioPennsylvaniaNew YorkMassachusetts