Interstate 95 in New Jersey

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-95.svg
I-95 NJ map.png
I-95
Begin Trenton
Einde Fort Lee
Lengte 89 mi
Lengte 143 km
Route

Pennsylvania I-95.svg → Philadelphia

Afslagsymbool.svg Roebling US 130.svg

Knooppuntsymbool.svg New Jersey Turnpike

Afslagsymbool.svg7 Bordentown US 206.svg

Knooppuntsymbool.svg7A I-195.svg → Trenton / Belmar

Afslagsymbool.svg8 Hightstown

Afslagsymbool.svg8A Monroe

Afslagsymbool.svg9 New Brunswick Circle sign 18.svg

Knooppuntsymbool.svg10 I-287.svg → New York beltway

Knooppuntsymbool.svg11 Garden State Parkway

Afslagsymbool.svg12 Rahway

Knooppuntsymbool.svg13 I-278.svg → Staten Island / Brooklyn

Knooppuntsymbool.svg13A Circle sign 81.svg → Newark

Knooppuntsymbool.svg14 I-78.svg → Newark / Jersey City

Knooppuntsymbool.svg15E US 9.svg → Newark / Jersey City

Knooppuntsymbool.svg15W I-280.svg → Newark

Afslagsymbool.svg15X Croxton Intermodal Terminal

Knooppuntsymbool.svg16 Circle sign 3.svg → Union City / Rutherford

Afslagsymbool.svg16W Ridgefield Park US 46.svg

Knooppuntsymbool.svg70 I-80.svg → Cleveland

Afslagsymbool.svg71 Leonia

Knooppuntsymbool.svg72 Circle sign 4.svg → Paramus

Knooppuntsymbool.svg73 Palisades Interstate Parkway

Brug.svg George Washington Bridge

New York I-95.svg

De Interstate 95 of I-95 is een Interstate Highway in de Amerikaanse staat New Jersey. De snelweg vormt een noord-zuidroute in de noordelijke helft van de staat en valt grotendeels samen met de New Jersey Turnpike. I-95 verloopt vanaf Roebling aan de grens met Pennsylvania tot aan Fort Lee aan de grens met New York. I-95 is in New Jersey 143 kilometer lang.

Routebeschrijving

Rondweg Trenton

Via de Delaware River - Turnpike Toll Bridge steekt men de Delaware River ten zuiden van de hoofdstad Trenton over. De brug telt 2x2 rijstroken, maar het aansluitende deel New Jersey in telt 2x3 rijstroken. Er volgt een aansluiting met de US 130, waarna de snelweg uitmondt op de New Jersey Turnpike.

New Jersey Turnpike

I-95 / New Jersey Turnpike.

I-95 valt vervolgens samen met de New Jersey Turnpike richting noorden, oostelijk van Trenton langs. De New Jersey Turnpike verloopt hier parallel aan de I-295 en kent een grootschalige parallelstructuur met 4x3 rijstroken. Ten oosten van Trenton kruist men de I-195, de snelweg tussen Trenton en Neptune City aan de oostkust. Het gebied is hier semi-stedelijk, met een afwisseling van suburbs en weilanden. Niet veel verder, bij East Brunswick duikt men weer het volledig stedelijk gebied in, om er voor de komende 135 kilometer ook niet meer uit te komen. Hierna passeert men New Brunswick, de eerste grotere voorsteden aan de Raritan River.

Wat verderop kruist men twee snelwegen, de Interstate 287, de westelijke randweg van de agglomeratie, en de State Route 440, die naar de New Yorkse borough Staten Island leidt, 8 kilometer naar het oosten. Manhattan is nog 55 kilometer. Kort hierna volgt het knooppunt met de Garden State Parkway, een tolsnelweg die min of meer parallel aan de New Jersey Turnpike loopt, langs de oostkust van New Jersey en via Paterson naar Upstate New York leidt. Verkeer richting het noorden van de staat New York kan beter deze snelweg nemen. Hierna verbreedt de snelweg zich naar in totaal 14 rijstroken over 4+3+3+4 rijstroken. Bij Port Reading volgt een grote verzorgingsplaats. De New Jersey Turnpike of I-95 loopt hier over grote industrieterreinen. Bij Elizabeth, een voorstad met 121.000 inwoners kruist men de Interstate 278, een soort ring die dwars door Staten Island, Brooklyn en Queens loopt, ten oosten van Manhattan langs.

Bij de luchthaven van Newark slaat de State Route 81 af, een korte snelweg rondom deze luchthaven. Men kruist hierna de Interstate 78, die naar Bayonne, Jersey City en het zuiden van Manhattan loopt, en in westelijke richting door Newark richting Allentown in Pennsylvania. Hierna loopt de snelweg door Newark, met 274.000 inwoners één van de grootste voorsteden van New York, die feitelijk ook een centrumfunctie heeft. Hierna volgt een indrukwekkende spaghetti van fly-overs met in totaal 22 rijstroken. Ter hoogte van het knooppunt met de Interstate 280 splitst de New Jersey Turnpike zich in 2 richtingen. Vanaf hier loopt de I-280 naar Paterson en kennen beide richtingen 6 rijstroken. Men passeert een groot moeras, onderdeel van de rivier de Hackensack. Het gebied is hier onbebouwd voor een klein stukje. Men kruist hierna de State Route 495 naar het midden van Manhattan, en de State Route 3 naar Passaic.

Ter hoogte van Ridgefield komen beide rijrichtingen weer samen, en kruist men de US 46, een korte snelweg naar Teterboro en Fort Lee. Ter hoogte van Teaneck eindigt de Interstate 80 vanuit Pennsylvania. Richting het westen loopt de I-80 helemaal naar San Francisco. Hierna draait de I-95 naar het oosten, en kruist men de Palisades Interstate Parkway, een snelweg op een klif langs de Hudson rivier richting New City in het noorden. Hierna volgt het tolstation van de George Washington Bridge. Hier kunnen monsterfiles ontstaan. De George Washington Bridge is de belangrijkste toegangsweg naar New York, en komt uit in het noorden van Manhattan. Men steekt hier de rivier de Hudson over, die ruim een kilometer breed is. Dit is tevens de staatsgrens met de stad en staat New York.

Geschiedenis

De snelweg als I-95 werd door de New Jersey State Highway Department voorgesteld in 1956. In die tijd was de New Jersey Turnpike al voltooid. Er was ingestemd met een route via Trenton. Het nummer werd toegewezen als Interstate 95 in 1959. In 1964 werd een nieuw plan opgesteld, waarbij de I-95 verder ten westen en noorden van Trenton zou lopen, via de Somerset Freeway naar Piscataway. In datzelfde jaar werd ook het eerste stukje I-95 geopend, wat geen onderdeel was van de New Jersey Turnpike, namelijk tussen de George Washington Bridge en de Interstate 80 bij Teaneck, ook als onderdeel van de Interstate 80. Pas in 1971 werd het onderdeel van de Interstate 95.

In 1982 werd de Somerset Freeway afgeblazen, en zou de I-95 via de Pennsylvania Turnpike en de New Jersey Turnpike moeten lopen. Daartoe is er een knooppunt aangelegd in Bristol, Pennsylvania, zodat I-95 de zuidelijkere route rond Trenton kan volgen. De aanleg van het knooppunt duurde maar liefst 8 jaar, alhoewel er maar weinig gebouwen geamoveerd hoeven te worden. De eerste fase van het project is op 24 september 2018 geopend,[1] waarmee I-95 eindelijk een doorgaande route vormde door de regio.[2] De kosten bedroegen $ 650 miljoen.[3] Al voordat het project gereed kwam kreeg I-95 een rerouting via de zuidkant van Trenton. De oude route langs de westkant van Trenton is omgenummerd tot I-295.[4][5]

New Jersey Turnpike

De New Jersey Turnpike is in 1951-1952 opengesteld tussen de Delaware Memorial Bridge en Ridgefield. Reeds enkele jaren na openstelling bleek de capaciteit onvoldoende en werd in 1955 een groot stuk naar 2x3 tot 4x2 rijstroken verbreed, namelijk vanaf Mount Laurel tot Edison en door Newark. In 1966 is het tussenliggende deel van Edison tot Newark verbreed naar 4x3 rijstroken. In 1973 werd de tolweg verder zuidwaarts verbreed naar 4x3 rijstroken tot East Brunswick. In 1970 werd de noordelijke aftakking tussen Newark en Ridgefield geopend. In 1996 is de tolweg tussen Woodbridge en Newark verbreed naar 14 rijstroken.

Ridgefield - Fort Lee

Het noordelijkste deel van de I-95 was geen onderdeel van de oorspronkelijke New Jersey Turnpike. In 1931 opende de George Washington Bridge over de Hudson River op de grens met de staat New York. Pas begin jaren '60 werd dit aangesloten op de Interstate 80, de verbinding I-80 - George Washington Bridge opende in 1964 voor het verkeer. Verkeer dat vanaf de New Jersey Turnpike kwam werd via de US 46 en US 9 naar de George Washington Bridge geleid. Dit was een smalle 2x2 expressway, zonder verkeerslichten tussen de turnpike en de brug. In 1971 opende een korte schakel van de I-95 tussen de New Jersey Turnpike en de Interstate 80. Hiermee werd doorgaand verkeer op de I-95 noordelijk om de suburb Leonia geleid.

Trenton Bypass

In de jaren 40 en 50 waren er diverse voorstellen voor een snelweg bypass om Trenton, de hoofdstad van New Jersey. Dit plan werd in eerste instantie de State Route 39 genoemd. Toen het Interstate Highway systeem werd ontwikkeld in het midden van de jaren 50 waren er plannen voor een noord-zuidroute parallel aan de New Jersey Turnpike, die toen al voltooid was. De eerste plannen gingen echter uit van een route door het centrum van Trenton, vergelijkbaar met die door Philadelphia. Er waren echter bezwaren vanuit New Jersey omdat de bestaande bruggen te smal waren, en er werden alternatieven gezocht. Uiteindelijk kwam men uit op een alignment ten westen van Trenton langs.

In 1959 begon de aanleg van een tolbrug over de Delaware River bij Ewing. De brug werd nog datzelfde jaar opgeleverd. In 1961 ging de State Route 129 in aanleg, over het tracé wat nu de I-95 is. Dit deel was in 1964 voltooid en werd als Interstate 95 opgeleverd tot aan Scotch Road. In 1974 werd de I-95 een stukje verlengd tot aan de SR-31 in Ewing. Hier werd een knooppunt gebouwd voor een verlenging naar Edison, de zogenaamde Somerset Freeway, die later nooit gebouwd zou worden. In de jaren 90 werd besloten om de I-95 dan maar door te trekken tot het knooppunt met de US 1 aan de noordzijde van Trenton, die dan overgaat in de I-295 terug naar het zuiden, langs de oostzijde van Trenton. In 1995 was dit project voltooid. Sinds 2018 is dit deel omgenummerd naar I-295.

Somerset Freeway

I-95 is de enige langeafstandssnelweg die niet voltooid is volgens de oorspronkelijke plannen. Tussen Trenton en New Brunswick ontbreekt een gedeelte, wat wordt opgevuld door de New Jersey Turnpike, die wat verder naar het oosten verloopt. Dit had tot gevolg dat doorgaand verkeer al in Delaware via de New Jersey Turnpike moet gaan, terwijl de Interstate 95 door Pennsylvania loopt.

Dit ontbrekende gedeelte komt door het schrappen van de Somerset Freeway in New Jersey, die oorspronkelijk vanaf Trenton naar Piscataway aan de I-287 had moeten verlopen. Wanneer het knooppunt in Bristol, Pennsylvania wordt aangelegd, zal de I-95 een rerouting krijgen, en via de Pennsylvania Turnpike lopen, ten zuiden en oosten van Trenton langs. Dit project was op 24 september 2018 voltooid.[6] In begin 2018 is de oude I-95 langs de westkant van Trenton in de staten Pennsylvania en New Jersey omgenummerd tot I-295.[7][8]

Openstellingsgeschiedenis

I-95 nabij Trenton.
Van Naar Lengte Opening
Afslagsymbool.svg72 Fort Lee New York state line 2 km 24-10-1931
Knooppuntsymbool.svg6 I-276.svg Knooppuntsymbool.svg11 Garden State Parkway 64 km 30-11-1951
Knooppuntsymbool.svg11 Garden State Parkway Knooppuntsymbool.svg15E Pulaski Skyway 26 km 20-12-1951
Knooppuntsymbool.svg15E Pulaski Skyway Afslagsymbool.svg18 Ridgefield 14 km 15-01-1952
Pennsylvania state line Knooppuntsymbool.svg New Jersey Turnpike 9 km 25-05-1956
Knooppuntsymbool.svg68 I-80.svg Afslagsymbool.svg72 Fort Lee 6 km 00-00-1964
Afslagsymbool.svg18 Ridgefield Knooppuntsymbool.svg68 I-80.svg 2 km 00-00-1971

Verkeersintensiteiten

Noot: er zijn geen recente verkeersgegevens beschikbaar van de New Jersey Turnpike, waarover I-95 sinds 2018 volledig verloopt.

Exit Locatie 2008
7 Bordentown 122.000
8 Hightstown 138.000
9 New Brunswick 161.000
10 I-287.svg 203.000
11 Garden State Turnpike 190.000
12 Woodbridge 225.000
13 I-278.svg 240.000
13A Newark Airport 244.000
14 I-78.svg 226.000
15E Pulaski Skyway 237.000
15W Mixing Bowl 226.000
16 Kearny 258.000
- George Washington Bridge 297.000

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken
Pennsylvania state line Florence 2x2
Florence Exit 6 (NJ Turnpike) 2x3
Exit 6 Exit 11 4x3
Exit 11 Exit 15E 4+3+3+4
Exit 15E Exit 18E 4x3
Exit 18E Exit 68 (I-80) 4+3+3+4
Exit 68 (I-80) Exit 74 4+2+2+4
Exit 74 Exit 75 4+3+4+3 *

* dubbeldeks

Referenties

Snelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge

Expressways in Philadelphia

I-76.svgInterstate 95 (DE) (DE) • Interstate 95 (PA) (PA) • Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 195Interstate 276Interstate 295Interstate 495I-676.svg

US 1.svg (PA) • Trenton Freeway (NJ) • US 13US 30US 202US 422.svgSR-1SR-29SR-42SR-55SR-63SR-90SR-100SR-141SR-309New Jersey Turnpike Shield.svgAtlantic City Expressway.svg

Interstates en US Highways in de staat New Jersey

Interstate 76Interstate 78Interstate 80Interstate 95Interstate 195Interstate 276Interstate 278Interstate 280Interstate 287Interstate 295Interstate 676

US 1US 9US 22US 30US 40US 46US 130US 202US 206US 322

Garden State Parkway.svgNew Jersey Turnpike Shield.svgAtlantic City Expressway.svgPIP.svgState Route 3State Route 4State Route 17State Route 18State Route 19State Route 21State ROute 24Circle sign 42.svgCircle sign 55.svgState Route 81Circle sign 133.svgState Route 208State Route 440State Route 495

New York CityPhiladelphia

The BronxBrooklynLong IslandManhattanQueensStaten IslandWestchester County

I-95.svg Interstate 95

FloridaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginiaMarylandDelawarePennsylvaniaNew JerseyNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusettsNew HampshireMaine