Interstate 95 in Pennsylvania

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-95.svg
I-95 PA map.png
I-95
Begin Linwood
Einde Yardley
Lengte 43 mi
Lengte 70 km
Route

Delaware I-95.svg

Afslagsymbool.svg1 Boothwyn

Afslagsymbool.svg2 Linwood

Afslagsymbool.svg3A US 322.svg West Chester

Afslagsymbool.svg3B Chester-Highland Avenue

Knooppuntsymbool.svg4 US 322.svg Commodore Barry Bridge → New Jersey

Afslagsymbool.svg5 Chester-Kerlin Street

Afslagsymbool.svg6 Chester-Providence Avenue

Knooppuntsymbool.svg7 I-476.svg → Scranton / Pittsburgh

Afslagsymbool.svg8 Ridley Park

Afslagsymbool.svg9 Tinicum

Afslagsymbool.svg12-32: Philadelphia

Afslagsymbool.svg12A Bartram Avenue

Afslagsymbool.svg12B Philadelphia Airport

Afslagsymbool.svg13 Elmwood

Afslagsymbool.svg14 Essington Avenue

Afslagsymbool.svg15 Enterprise Avenue

Afslagsymbool.svg17 Broad Street

Knooppuntsymbool.svg19 I-76.svg → Camden

Afslagsymbool.svg20 Columbus Boulevard

Knooppuntsymbool.svg22 I-676.svg → Harrisburg

Afslagsymbool.svg23 Girard Avenue

Afslagsymbool.svg25 Allegheny Avenue

Afslagsymbool.svg26 Betsy Ross Bridge

Afslagsymbool.svg27 Bridge Street

Afslagsymbool.svg30 Cottman Avenue

Afslagsymbool.svg32 Academy Road

Afslagsymbool.svg35 Andalusia

Afslagsymbool.svg37 Eddington

Afslagsymbool.svg40 Bristol

Knooppuntsymbool.svg40 I-276.svgI-295.svg → Trenton / Harrisburg

Afslagsymbool.svg Bristol

Brug.svg Delaware River - Turnpike Toll Bridge

New Jersey I-95.svg

De Interstate 95 of I-95 is een Interstate Highway in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De autosnelweg voert dwars door Philadelphia. De hele route heeft een stedelijk tot sterk stedelijk karakter. I-95 verloopt parallel aan de Delaware River. De autosnelweg staat in de staat Pennyslvania bekend als de Delaware Expressway. De route loopt langs diverse landmarks in de agglomeratie Delaware Valley, waaronder de internationale luchthaven van Philadelphia. Het traject is 70 kilometer lang.

Routebeschrijving

I-95 op de dubbeldeks brug over de Schuylkill River.
I-95 ter hoogte van Downtown Philadelphia, met de Benjamin Franklin Bridge.
I-95 bij Prospect Park, ten zuiden van Philadelphia.

De Interstate 95 in Delaware gaat samen met de bebouwing naadloos over in de I-95 in Pennsylvania. De snelweg loopt langs de vele havencomplexen, en telt 2x3 rijstroken. Wanneer de US 322 invoegt, verbreedt de weg zich naar 2x4 rijstroken. Wat verderop slaat de US 322 weer af, en vormt de Commodore John Barry tolbrug over de Delaware river naar de voorsteden in New Jersey. Hierna versmalt de weg weer naar 2x3 rijstroken. Men passeert Chester, een industriële voorstad van Philadelphia. Iets verder begint de I-476, die de westelijke randweg van Philadelphia vormt. Hierna telt de I-95 weer 2x4 rijstroken.

Ter hoogte van Exit 12 passeert men de internationale luchthaven van Philadelphia via een ingewikkelde aansluiting met veel flyovers. Het vliegveld ligt pal langs de Interstate. Men komt binnen de stadsgrenzen van Philadelphia. De stad zelf is vrij uitgestrekt, de komende 34 kilometer loopt binnen de stadsgrenzen van Philadelphia. Veel andere Amerikaanse steden kennen een kleinere stad met veel voorsteden. Via een dubbeldeks brug over de rivier de Schuylkill komt men dichter bij het centrum, de skyline van Philadelphia is dan al zichtbaar. Toch telt de snelweg slechts 2x3 rijstroken. Hierna kruist men de Interstate 76, die naar Pittsburgh in het westen, en naar de voorsteden in New Jersey loopt, via de Walt Withman Bridge, een tolbrug.

De snelweg verbreedt weer naar 2x4 rijstroken, en loopt verhoogd door de stad. Aan de rechterhand ziet men de havens, aan de linkerkant de dichtbebouwde woonwijken. De weg passeert ten oosten van het centrum, langs de Delaware river. De snelweg ligt gedeeltelijk verdiept, en kent op maaiveld niveau lopende parallelwegen. Hierna passeert men de I-676, de verbindingsweg tussen het centrum van Philadelphia en met de voorstad Camden, gelegen in New Jersey. Hierna begint de rit door de eindeloze woonwijken van de stad. Men passeert de State Route 90, de Betsy Ross Bridge, een tolbrug naar New Jersey. Dit knooppunt is incompleet, en men kan halve viaducten waarnemen, de weg was hier verder gepland de stad in, maar is nooit gebouwd. De weg telt hier 2x4 rijstroken. Er volgt aan het einde van de stadsgrens een knooppunt met de State Route 63, Woodhaven Road, een lokale snelweg naar het noordoosten van de stad. Vanaf hier volgen de vele voorsteden.

Ter hoogte van Croydon versmalt de weg naar 2x3 rijstroken, vanaf Bristol liggen er nog 2x2 rijstroken. Bij Bristol is een knooppunt met de Interstate 276 en Interstate 295, waarbij I-95 afslaat naar het oosten en bij Bristol via de Delaware River - Turnpike Toll Bridge de Delaware River oversteekt. Daarna gaat de Interstate 95 in New Jersey verder rond de zuid- en oostkant van Trenton richting New York City.

Geschiedenis

Planning

In 1932 stelde de Regional Planning Federation een parkwaysysteem voor in en rond Philadelphia, vergelijkbaar met de Parkways van New York City die in die tijd gebouwd werd door Robert Moses. Zoals de Parkways van New York zouden die van Philadelphia minstens 2x2 rijstroken moeten tellen met ongelijkvloerse kruisingen en karakteristieke viaducten. Het gros van de oevers van de Delaware was al in gebruik als industriegebied, en was dus niet geschikt om een parkachtige snelweg op aan te leggen. Men stelde echter wel een Parkway voor tussen het noordoosten van Philadelphia en Croydon in Bucks County, aangezien de oevers van de Delaware daar nog niet ontwikkeld waren.

Vanaf 1937 werd door regionale ingenieurs een expressway voorgesteld die de haven van Philadelphia, het centrum en het noordoosten van de stad moest verbinden als een verhoogde snelweg. Het ontwerp van de zogenaamde Delaware Skyway was vergelijkbaar met de voorgestelde West Side Highway in Manhattan. Het idee werd echter afgeblazen nadat bleek dat zo'n verhoogde snelweg de havenactiviteiten in Philadelphia zou dwarsbomen. In 1945 kwam het plan weer boven water en in 1947 werd het tracé goedgekeurd. De geschatte kosten waren 180 miljoen dollar, een recordbedrag voor die tijd. De verwachte opleveringsdatum was 1960.

Begin jaren 50 rezen ideeën op om van de voorgestelde snelweg een tolweg te maken. De Pennsylvania Turnpike Commission stelde een netwerk van tolwegen door de staat Pennsylvania voor. In 1955 werden schattingen gemaakt van de verkeersintensiteiten voor 1960 en 1980 met een freeway en turnpike variant. Bij de freeway variant werden 185.000 voertuigen in 1960 verwacht en 287.000 in 1980. Bij de turnpikevariant werden 89.000 voertuigen in 1960 en 141.000 voertuigen in 1980 verwacht.

Later in 1955 werd de route van 82 kilometer door het Federal Bureau of Public Roads (BPR) toegevoegd aan het voorlopige Interstate Highway systeem. Een jaar later werd het systeem uitgevoerd door president Eisenhower, waardoor de route voor 90% federale dollars in aanmerking kwam. Het alternatief turnpike werd daardoor overbodig.

Als een project van de Interstate Highways zou de Interstate 95 in Pennsylvania met Interstate Highway ontwerpeisen worden aangelegd, met 4 tot 8 rijstroken, brede rijstroken, vluchtstroken en goede aansluitingen. De snelweg zou gedeeltelijk verdiept worden aangelegd in Delaware County ten zuiden van Philadelphia.

Aanleg

In 1959 begon de aanleg van twee gedeelten, die nog niet op elkaar aansloten, een deel in Delaware County en een deel door het noordoosten van Philadelphia en Bucks County. In 1962 werd een deel van de grens met Delaware tot de US 13 in Eddystone geopend, plus een deel van Cottman Avenue in Philadelphia tot aan de State Route 40 in Bristol. In 1969 werd de rest van de route tussen het centrum van Philadelphia en Trenton in New Jersey geopend.

De rest van de route liet echter langer op zich wachten, en verschillende jaren was er een ontbrekende schakel in het zuiden van Philadelphia. In 1975 werd het zuidelijke deel verlengd tot aan Essington. In 1976 werd een stukje in South Philadelphia tussen Enterprise Avenue en de Interstate 76 geopend, wat nog niet aansloot op één van beide andere trajecten. In 1979 opende het deel tussen Enterprise Avenue en het centrum van Philadelphia, maar er ontbrak nog steeds 6 kilometer bij de luchthaven van Philadelphia. Dit laatste deel opende op 15 december 1989, 37 jaar na opening van het eerste gedeelte. De kosten bedroegen uiteindelijk 500 miljoen dollar.

Latere aanpassingen

Oorspronkelijk had I-95 in het noordoosten van Philadelphia een kort stuk met 2x3 rijstroken rond Cottman Avenue (Exit 30), terwijl de aansluitende trajecten 2x4 rijstroken telden, een klassiek voorbeeld van een bottleneck. Tussen 2012 en 2017 is dit deel van nog geen 2 kilometer naar 2x4 rijstroken verbreed. De extra rijstroken openden op 22 december 2016 voor het verkeer.[1] Het project kostte $ 212 miljoen.

In 2014 begon de aanleg van een knooppunt tussen de I-95 en de Pennsylvania Turnpike (I-276) in Bristol.[2] Dit zal ervoor zorgen dat de I-95 doorgaand van Maine naar Florida te berijden zal zijn, aangezien de I-95 oorspronkelijk in Trenton doodloopt op I-295 die weer zuidwaarts terug loopt. De aanleg van het knooppunt duurde maar liefst 8 jaar, alhoewel er maar weinig gebouwen geamoveerd hoeven te worden. De eerste fase van het project is op 24 september 2018 geopend,[3] waarmee I-95 eindelijk een doorgaande route vormde door de regio.[4] De kosten bedroegen $ 650 miljoen.[5] Al voordat het project gereed kwam kreeg I-95 een rerouting via de zuidkant van Trenton. De oude route langs de westkant van Trenton is omgenummerd tot I-295.[6][7]

Toekomst

Het Pennsylvania Department Of Transportation gaat alle bruggen vervangen tussen Exit 22 en Exit 30 in Philadelphia, zodat dit gedeelte uit 2x4 rijstroken komt te bestaan. Dit moet de bruggen uit de jaren 60 vervangen, die over het algemeen in slechtere staat zijn. Dit project heet Revive95 en loopt tot medio 2025.[8] In 2018 was al een substantieel deel gereed.

Verkeersintensiteiten

I-95 bij Chester.
Exit Locatie 2007 2015
0 Delaware state line 141.000 97.000
2 West Chester 129.000 135.000
3 US 322.svg 128.000 144.000
4 Commodore Barry Bridge 156.000 127.000
5 Chester 124.000 86.000
7 I-476.svg 179.000 68.000
8 Ridley Park 168.000 121.000
9 Tinicum 158.000 134.000
12 Philadelphia Airport 145.000 72.000
13 PA-291 90.000 102.000
17 Broad Street 95.000 122.000
19 I-76.svg Schuylkill Expressway 97.000 117.000
22 I-676.svg 190.000 174.000
25 Allegheny Avenue 184.000 190.000
26 Betsy Ross Bridge 182.000 192.000
30 Cottman Avenue 176.000 180.000
32 Academy Road 150.000 128.000
35 PA-63.svg Woodhaven Road 105.000 90.000
37 Eddington 88.000 78.000
40 Bristol 55.000 67.000
40 I-276.svgI-295.svg 42.000

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken
Exit 0 Exit 7 2x3
Exit 7 Exit 12A 2x4
Exit 12A Exit 13 4x3
Exit 13 Exit 17 2x4
Exit 17 Exit 19 2x3
Exit 19 Exit 26 2x4
Exit 26 Exit 27 2x3
Exit 27 Exit 32 2x4
Exit 32 Exit 40 2x3
Exit 40 Exit 45 2x2

Links

Delaware Expressway

Pennsylvania Highways: I-95

Referenties

Expressways in Philadelphia

I-76.svgInterstate 95 (DE) (DE) • Interstate 95 (PA) (PA) • Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 195Interstate 276Interstate 295Interstate 495I-676.svg

US 1.svg (PA) • Trenton Freeway (NJ) • US 13US 30US 202US 422.svgSR-1SR-29SR-42SR-55SR-63SR-90SR-100SR-141SR-309New Jersey Turnpike Shield.svgAtlantic City Expressway.svg

Interstates en US Highways in de staat Pennsylvania

Interstate 70Interstate 76Interstate 78Interstate 79Interstate 80Interstate 81Interstate 83Interstate 84Interstate 86Interstate 90Interstate 95Interstate 99Interstate 176Interstate 180Interstate 276Interstate 279Interstate 283I-295.svgInterstate 376Interstate 380Interstate 476Interstate 676

US 1US 6US 11US 13US 15US 19US 20US 22US 30US 40US 62US 119US 202US 209US 219US 220US 222US 224US 322US 422US 522

PhiladelphiaPittsburghHarrisburgScranton

I-95.svg Interstate 95

FloridaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginiaMarylandDelawarePennsylvaniaNew JerseyNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusettsNew HampshireMaine