Interstate Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Interstate Bridge
I-5.svg
Interstate Bridge.jpg
Overspant Columbia River
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.078 meter
Hoofdoverspanning 162 meter
Hoogte brugdek 22 meter
Openstelling 14-02-1917
Verkeersintensiteit 124.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Interstate Bridge is een vakwerkbrug en hefbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Oregon en Washington. De brug overspant de Columbia River in Portland en is onderdeel van de Interstate 5.

Kenmerken

De Interstate Bridge bestaat feitelijk uit twee parallelle bruggen met een identiek uiterlijk. De brug is in totaal 1.078 meter en is een stalen vakwerkbrug, waarvan de grootste overspanning 162 meter breed. Aan de noordzijde is een hefbrug voor grote schepen. Het hefgedeelte is 70 meter hoog, de maximale doorvaart in geopende toestand is 54 meter. De maximale doorvaarthoogte van de vaste brug is 22 meter. Beide bruggen zijn 12 meter breed, met 3 rijstroken zonder vluchtstroken. Over de brug loopt de Interstate 5, die Portland in het zuiden met Vancouver in het noorden verbindt. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug kort na opening in 1917.

De Interstate Bridge dateert ruim van voor het Interstate Highway systeem en is één van de oudste, zo niet de oudste brug die thans nog onderdeel is van een Interstate Highway. De eerste brug is in twee jaar tijd aangelegd tussen 1915 en 1917 en opende op 14 februari 1917 voor het verkeer. De aanleg kostte destijds $ 1,75 miljoen. De brug had destijds een rijbaan van 11,6 meter breed en een voetpad van 1,5 meter breed. Het was de tweede brug over de Columbia River en de eerste die op de grens van Oregon en Washington ligt. Er reden trams over de brug tussen openstelling in 1917 en 1940. De brug was een tolweg tussen 1917 en 1928.

In 1957 werd de brug onderdeel van de Interstate 5. Daarvoor is een tweede parallelle overspanning met vergelijkbare dimensies aangelegd. Deze opende in 1958 voor het verkeer en kostte $ 14,5 miljoen. Daarna is de oude brug gerenoveerd en opgevijzeld om de doorvaarthoogte van de hoofdoverspanning te vergroten. Vanaf 1960 was de volle capaciteit van 2x3 rijstroken beschikbaar. De brug was daarna korte tijd een tolweg tot 1966.

Gedurende de loop der jaren zijn er aanpassingen en upgrades aan de brug verricht, met name aan het hefdeel. In 1995 is het brugdek gerenoveerd.

Toekomst

Een zipper barrier op de Interstate Bridge tijdens werkzaamheden in 2020.

De Interstate Bridge is vermoedelijk de oudste brug van het Interstate Highway systeem. Het is gepland om de verouderde brug te vervangen, dit project heet de Columbia River Crossing, of CRC.[1] Beide bruggen zijn wat men noemt "functionally obsolete", wat betekent dat ze niet aan de huidige ontwerpeisen voldoen. Jaarlijks gebeuren zo'n 400 aanrijdingen op de brug. Desondanks zijn de bruggen niet in bijzonder slechte staat, maar de aardbevingsbestendigheid van de bruggen wordt in twijfel getrokken.

De hoge kosten van de vervanging en het algemene anti-autobeleid van de stad Portland, en het anti-OV sentiment aan de zijde van de staat Washington hebben ervoor gezorgd dat het project steeds vertraagde. Bovendien heeft de staat Washington weinig interesse om de kosten te delen. Er zijn plannen om een lightrail over de brug aan te leggen. In elk geval zal de nieuwe brug een tolweg worden om de aanlegkosten terug te verdienen. De aanlegkosten van de brug worden geschat op circa $ 2 miljard, plus $ 600 miljoen aan aanpassingen aan de Interstate 5 in Oregon en $ 430 miljoen in Washington, waarbij de totale kosten tussen $ 3 en 3,5 miljard liggen. Naar schatting wordt hiervan de helft met tolheffing terugverdiend. Het project is in maart 2014 "definitief" geschrapt na $ 105 miljoen aan plankosten te hebben gemaakt. De verwachting was echter dat het project ter zijner tijd opnieuw wordt gestart omdat de bruggen oud zijn.

Op 6 maart 2017 is een wetsvoorstel goedgekeurd in het huis van afgevaardigden van de staat Washington om het project weer nieuw leven in te blazen.[2] In 2019 sprak ook de gouverneur van Oregon haar steun uit om de brug te vervangen.[3] In november 2019 leek de vervanging van de brug meer concreet te worden.[4]

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 124.000 voertuigen over de brug, die daarmee aan zijn maximale capaciteit zit.

Referenties