Interstate PR-1

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-PR1.svg
Puerto Rico Interstate 1 map.png
PR-1
Begin Ponce
Einde San Juan
Lengte 71 mi
Lengte 114 km
Route

Afslagsymbool.svg Ponce / Highway 2

Afslagsymbool.svg Avenida Santiago de Los Caballeros

Afslagsymbool.svg Ponce / Highway 1

Afslagsymbool.svg Ponce Mercedita Airport

Afslagsymbool.svg Coto Laurel

Afslagsymbool.svg Juana Díaz

Afslagsymbool.svg Santa Isabel

Afslagsymbool.svg Salinas

Knooppuntsymbool.svg Highway 53

Afslagsymbool.svg Rabo del Buey

Afslagsymbool.svg Cayey

Afslagsymbool.svg Highway 184

Afslagsymbool.svg Caguas-Sur

Afslagsymbool.svg Calle Pino

Afslagsymbool.svg Avenida Degetau

Afslagsymbool.svg Caguas

Afslagsymbool.svg Avenida Zafiro

Knooppuntsymbool.svg Highway 30

Afslagsymbool.svg Cupey

Afslagsymbool.svg Monacillo

Afslagsymbool.svg Highway 1

Afslagsymbool.svg Highway 21

Afslagsymbool.svg Avenida Americo Miranda

Afslagsymbool.svg Avenida Central

Afslagsymbool.svg Highway 23

Knooppuntsymbool.svg Highway 22

De Interstate PR-1 is een Interstate Highway op Puerto Rico. De autosnelweg verbindt Ponce aan de zuidkust met de hoofdstad San Juan. De autosnelweg is 114 kilometer lang.

Routebeschrijving

De PR-52 in San Juan.

De Interstate PR-1 begint aan de zuidwestkant van de stad Ponce, gelegen aan de zuidkust. De snelweg vormt daarna de bypass van Ponce met 2x2 rijstroken. De snelweg voert eerst 40 kilometer oostwaarts langs de vrij vlakke zuidkust, en draait dan eerst naar het noordoosten, later noorden, door het beboste en heuvelachtige binnenland van Puerto Rico. Vanaf Cayey telt de snelweg 2x3 rijstroken, en loopt daarna door de stad Caguas. In San Juan is een wisselbaan met 2 rijstroken, plus 2x4 reguliere rijstroken. De autosnelweg voert door bebouwd gebied en eindigt dan op een knooppunt met de PR-22.

Geschiedenis

Het deel tussen Ponce en San Juan is aangelegd als de eerste tolweg van Puerto Rico. De bouw begon in 1968 en opende gefaseerd tussen 1969 en 1975 voor het verkeer. Dit deel was 108 kilometer lang en kostte destijds $ 125 miljoen.

Omstreeks eind jaren '90 of begin jaren 2000 is een 8 kilometer lange tweestrooks wisselbaan aangelegd op het deel in San Juan, tussen Route 199 en het knooppunt met PR-22. Op 27 april 2021 opende een 7 kilometer lange express lane met dynamisch toltarief tussen Route 199 en Caguas.[1][2]

Interstate Highway

De Interstate Highway is niet als zodanig bewegwijzerd. Het grootste deel is als de Highway 52 bewegwijzerd, behalve een klein stukje in San Juan dat als Highway 18 is bewegwijzerd.

Tol

De Interstate PR-1 is een tolweg, een autopista genaamd. Het was de eerste tolweg van Puerto Rico. De tolheffing gebeurt via een open tolsysteem. Daarnaast is er een elektronisch tolsysteem dat AutoExpreso heet. De tolheffing op de wisselbaan tussen Caguas en San Juan is volledig elektronisch en heeft variabele toltarieven.

Referenties

Freeways in Puerto Rico

Interstate PR-1Interstate PR-2Interstate PR-3

Highway 1Highway 2Highway 5Highway 17Highway 18Highway 20Highway 22Highway 26Highway 30Highway 52Highway 53Highway 60Highway 66