Irak

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Iraq.svg
العراق - Al-Irāq
Irak.png
Hoofdstad Baghdad
Oppervlakte 438.317 km²
Inwonertal 38.146.000
Lengte wegennet 38.400 km
Lengte snelwegennet 1.271 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg آزادراه
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode IRQ

Irak (Arabisch: العراق, Al-Irāq) is een land in het Midden-Oosten in Azië. Het land is ongeveer 11 keer zo groot als Nederland en telt 38 miljoen inwoners. De hoofdstad is Baghdad.

Inleiding

Irak is een vrij groot land dat in het hart van het Midden-Oosten ligt, en meet maximaal 670 kilometer van oost naar west en 890 kilometer van noord naar zuid. Alhoewel een groot land, heeft het maar een zeer kleine kuststrook aan de Perzische Golf. Het land grenst in het noorden aan Turkije, in het oosten aan Iran, in het zuiden aan Kuweit en Saudi-Arabië, in het westen aan Jordanië en in het noordwesten aan Syrië. De hoofdstad Baghdad ligt centraal in het land. Andere grote steden zijn Basra, Najaf, Karbala, Mosul en Kirkuk. Het land is bergachtig langs de grenzen met Turkije en Iran, met als hoogste punt de 3.611 meter hoge Cheekah Dar. In het midden van het land vloeien de Eufraat en de Tigris, wat grootschalige landbouw mogelijk maakt in een strook vanaf Mosul via Baghdad naar Basra. De ruime grensstreken met de westelijke en zuidelijke buren bestaat uit steppe en woestijn zonder echt grote hoogteverschillen. Een aantal rivieren zijn ingedamd om voor drinkwater te zorgen.

De Iraakse economie wordt gedomineerd door de olieindustrie, maar de onstabiele situatie na de diverse oorlogen in de jaren 80, 90 en 2000 zorgen voor een onaantrekkelijk investeringsklimaat. Het land heeft belangrijke toeristische locaties.

Wegennet

Zie ook Freeway 1 (Irak).

Irak had traditioneel één van de betere wegennetten in het Midden-Oosten, met diverse lange-afstandssnelwegen in de woestijn en het stroomdal van de Eufraat en Tigris. Zo'n 2.400 kilometer weg is met minimaal 2x2 rijstroken uitgebouwd en vaak een snelweg. Sommige snelwegen zijn met 2x3 rijstroken uitgebouwd. De hoofdstad Baghdad is het duidelijke centrum van het wegennet, alhoewel een echte ringweg ontbreekt. Vanaf Baghdad lopen er twee snelwegen naar Basra in het zuidoosten, een snelweg richting Mosul die ten noorden van Tikrit eindigt, en een snelweg door de woestijn naar het westen, die zich in west-Irak splitst in een snelweg naar Syrië en een snelweg naar Jordanië. Veel grensovergangen kent Irak niet, de belangrijkste route is de transitroute vanaf Jordanië naar Baghdad, alhoewel er ook grensoverschrijdende wegen zijn met alle andere buurlanden. Met Iran en Turkije zijn vrij weinig grensovergangen door het bergachtige karakter van dit gebied. Ondanks de lange grens met Saudi-Arabië is er maar één grensovergang van belang, op de route van Karbala naar Ar'ar. Dit komt in de Nefudwoestijn in het noorden van Saudi-Arabië uit, een dunbevolkt gebied. Grensoverschrijdende snelwegen zijn er naar Syrië, Jordanië en Kuweit.

Het onderliggend wegennet van Irak is relatief beperkt, met slechts een paar hoofdroutes buiten de lange-afstandssnelwegen, met name langs de rivier de Eufraat, en in het noorden van het land rondom Mosul, Arbil en Kirkuk. De Zijderoute loopt door Irak, vanaf Deir Al Zor in Syrië via Baghdad naar Kermanshah in Iran.

Flag of Iraq.svg Autosnelwegen in Irak Flag of Iraq.svg

Freeway 1Abu Ghraib ExpresswayDora ExpresswayMohamed Al-Qasim ExpresswayQadisaya ExpresswayWestern Bypass5th Ring Road (Erbil)


Wegnummering

Het hoofdwegennet bestaat uit de Highways 1 t/m 12, die radiaal vanuit Baghdad lopen. Veel routes kennen dubbelnummeringen. Overige routes zijn genummerd van 13 t/m 99 zonder een duidelijk systeem.[1]

Bewegwijzering

De bewegwijzering is zowel op het Duitse[2] als Britse[3] systeem gebaseerd , met blauwe borden en witte letters. De bewegwijzering is zowel in het Arabisch als het Engels. Maximumsnelheden worden soms ook op portaalborden aangegeven. De Duitse wegnummerschildjes worden gebruikt in Irak. Op borden wordt zowel het Britse transportlettertype als het Duitse DIN1451 gebruikt.[4] Wegnummers worden zonder prefix aangegeven. Lokale doelen zijn in het wit met zwarte letters. [5]

Er zijn diverse typen bewegwijzeringen in Irak te bespeuren, soms in kapitaalschrift.

Maximumsnelheden

In Irak zijn zowel maximum- als minimumsnelheden, tot 140 km/uur maximaal op snelwegen.[6] Minimumsnelheden liggen doorgaans dicht bij maximumsnelheden. Op meerstrooks snelwegen kunnen de maximum- en minimumsnelheden variëren per rijstrook, waarbij de hoogste snelheden op de linker rijstroken liggen.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea