Iran

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Iran.svg
ایران - Irān
Iran.png
Hoofdstad Tehran
Oppervlakte 1.648.195 km²
Inwonertal 82.800.000
Lengte wegennet 125.908 km
Lengte snelwegennet 2.051 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg آزادراه
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode IR

Iran (Farsi: ایران, Irān) is een groot land in Azië aan de Perzische Golf. Het land is ruim 40 keer zo groot als Nederland en telt 82 miljoen inwoners. De hoofdstad is Tehran.

Inleiding

Iran meet zo'n 1.400 kilometer van oost naar west en 1.400 kilometer van noord naar zuid, alhoewel de grootste hemelsbrede afstand in het land zo'n 2.300 kilometer is van noordwest naar zuidoost. Het is het 18e grootste land ter wereld, en ligt aan de Perzische Golf, Indische Oceaan en Kaspische Zee. Het land grenst in het westen aan Irak en Turkije, in het noordwesten aan Armenië en Azerbeidzjan en in het noordoosten aan Turkmenistan. In het oosten grenst het aan Afghanistan en Pakistan. De hoofdstad Tehran ligt in het noordwesten van het land en telt 9,1 miljoen inwoners. Andere miljoenensteden zijn Mashhad, Esfahan, Tabriz, Karaj en Shiraz. Het landschap bestaat uit vele berggebieden en woestijnen. De Damavand is met 5.610 meter het hoogste punt in Iran en is een skigebied. De Kaspische zeekust staat sterk in contrast, met regenwouden. Iran heeft over het algemeen een droog landklimaat, met uitzondering van de Kaspische zeekust, wat een subtropisch klimaat heeft.

Iran is officieel een democratisch land, alhoewel die democratie regelmatig in twijfel wordt getrokken. Het land is een theocratische republiek, met islamitische wetten (Sharia). De economie is sterk afhankelijk van olie- en gasinkomsten, en Iran heeft één van de grootste olie- en gasreserves ter wereld. Het ontbreekt het land aan raffinagecapaciteit zodat veel brandstof geïmporteerd moet worden, die vervolgens sterk gesubsidieerd wordt door de inkomsten uit de olie- en gashandel. De benzineprijzen zijn hierdoor één van de laagste ter wereld. Bijna heel Iran rijdt op gelode benzine en op voertuigen zonder katalysator, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen door transport in Iran veel hoger is dan in andere landen. De hoofdstad Tehran heeft een bijzonder slechte luchtkwaliteit. Iran spendeerde in 2008 84 miljard dollar aan energiesubsidies.

Het land heeft veel toeristische potentie met natuurschoon en oude historische steden en archeologische opgravingen, maar een slecht imago en een instabiele politieke situatie zorgt ervoor dat het toerisme uit met name westerse landen achterblijft. De meeste toeristen in Iran komen uit andere landen in de regio.

Wegennet

De national highways van Iran.
De Freeways van Iran.

Iran heeft een redelijk goed ontwikkeld wegennet, met name in en tussen de grote steden. Met name de hoofdstad Tehran heeft een groot snelwegennet, en er zijn in die regio ook interstedelijke snelwegen. Een landelijk snelwegennet is er echter niet, en door de desolaatheid van grote delen van het land is het wegennet vaak dun, zeker in het oosten. Hoofdwegen verbinden echter wel alle steden en enigszins belangrijke plaatsen. De meeste grotere steden hebben wel één of meerdere snelwegen. Veel internationaal verkeer is er in Iran niet, wel vervoeren Iraanse transportbedrijven goederen naar bijvoorbeeld Turkije, Azerbeidzjan en Pakistan. Iran is een belangrijke handelspartner voor Armenië, alhoewel er geen directe wegen heen lopen.

Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayTehran Southern Bypass

Flag of Iran.svgHighways in Iran Flag of Iran.svg

1112141516171819212223242627313233353637383941434445464748495152535556585962636465676871727377787981828384868788919293949596979899


Wegnummering

Wegnummer van een Freeway.

Het Iraanse hoofdwegennet is genummerd in een grid, met even nummers die oost-west lopen en oneven nummers die noord-zuid lopen. Dit systeem loopt op naar het oosten en zuiden. Snelwegen hebben een andere nummering, het aantal landelijke snelwegen is sowieso sterk beperkt. Stedelijke snelwegen hebben meestal geen nummer, maar een naam, die ook op de bewegwijzering terug komt.

Asian Highways

Asian Highways in Iran

AH1AH2AH8AH70AH71AH72AH75AH78AH81AH82


Bewegwijzering

Iran gebruikt blauwe wegwijzers of Freeways, en groene op Expressways en andere hoofdwegen, alhoewel veel Expressways feitelijk ook snelwegen zijn. De bewegwijzering is redelijk goed ontwikkeld, en wordt zowel in het Farsi als Engels aangegeven, alhoewel in het Engels regelmatig spelfouten voorkomen. De expressway en freewaysymbolen komen ook terug op de bewegwijzering. Vorkborden worden toegepast, die extra groot zijn door de tweetaligheid. Het toegepaste lettertype is het Highway Gothic font, ook wel Interstate genoemd, en is gebruikelijk in veel landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland. Pijlen zijn vaak open. Portaalborden geven niet noodzakelijkerwijs de juiste hoeveelheid rijstroken aan, maar zijn meer een indicatie voor de rechtdoordoelen.

Wegnummers worden zowel in het Farsi als met Latijnse cijfers aangegeven.
Freeway 7. De S en N geven windrichtingen aan (South en North).
Wegnummer van een Highway.

Wegmarkering

Iran gebruikt gele markering voor kantmarkeringen en om rijrichtingen te scheiden. Rijstroken die in dezelfde richting lopen worden gescheiden door witte markeringen. In sommige stedelijke gebieden willen markeringen wel eens weggesleten zijn. Op kleurgebied zijn de wegmarkeringen niet altijd even consistent.

Bebakening

Vangrails worden regelmatig toegepast op hoofdwegen en zijn vaak, net als de stoepranden, met een zwart-wit patroon geverfd met reflecterende verf. In Iran worden blauw-witte reflectorpaaltjes gebruikt, met oranje reflectoren, die verder gelijk zijn aan die in Duitsland, afgezien van de kleuren. Ook zwart-witte reflectoren komen voor.

Verkeersborden

Iran is lid van de Weense conventie en gebruikt dezelfde verkeersborden als in Europa gebruikelijk is.

Maximumsnelheid

type weg Vmax
bibeko 50 km.svg
bubeko 70 km.svg - 110 km.svg
freeway 120 km.svg130 km.svg

De Abyek - Charmshahr Freeway zuidelijk langs Tehran was de eerste freeway in Iran waar de maximumsnelheid 130 km/h is.[1]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea