Irkutsk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Irkutsk
Иркутская область
Flag of Irkutsk Oblast.svg
Irkutsk oblast.png
Hoofdstad Irkutsk
Grootste stad Irkutsk
Oppervlakte 767.900 km²
Inwonertal 2.429.000
Lengte snelwegennet 55 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting IRK

Het oblast Irkutsk (Russisch: Иркутская область) is een oblast in Rusland, gelegen in het zuidoosten van Siberië. Het oblast is ruim groter dan Frankrijk en telt ruim 2,4 miljoen inwoners. Het is het grootste oblast van Rusland.

Inleiding

Het oblast Irkutsk ligt in het zuidoosten van Siberië en grenst kloksgewijs aan de republiek Sakha, het Zabaykalsky Krai, de republieken Buryatia en Tuva en het Krasnoyarsk Krai. Het oblast Irkutsk meet maximaal 1.400 kilometer van noord naar zuid en 1.300 kilometer van oost naar west. Alleen het zuidwesten van het oblast is ontwikkeld, hier liggen ook de steden. De hoofdstad is de stad Irkutsk, die vaak één van de meest Europese steden van Siberië wordt genoemd. De stad is tevens het culturele centrum van Siberië. Andere grotere steden zijn Angarsk, Bratsk en Ust-Ilimsk. Het grootste deel van het oblast bestaat uit ondoordringbare wildernis. Grote delen zijn bedekt met taiga, landbouw is slechts beperkt mogelijk in het zuiden. Ook zijn er verspreid enkele bergketens. De belangrijkste rivieren zijn de Lena en de Angara, die deels ingedamd is in zeer grote stuwmeren. In het oosten ligt het beroemde Baikalmeer. De economie van het oblast Irkutsk is redelijk goed ontwikkeld en bestaat uit een mix van mijnbouw, energie en diensten. Het inwonertal daalt echter vrij sterk sinds 1993, maar kent weer een groei sinds 2008.

Wegennet

Er zijn alleen enkele geasfalteerde doorgaande wegen in het zuiden van het oblast. Belangrijk zijn de M53 vanaf Krasnoyarsk naar Irkutsk en de aansluitende M55 verder naar Ulan-Ude. Tevens is er een aftakking van de M55 naar het Baikalmeer vanuit Irkutsk. Er zijn weinig andere doorgaande wegen. De A164 loopt vanaf het zuidelijke Baikalmeer westwaarts naar de grens met Mongolië en de R419 heeft een doorgaand belang naar Bratsk en Ust-Kut. Het beperkte wegennet is wel relatief goed uitgebouwd, zo heeft de R419 diverse trajecten met 2x2 rijstroken in de regio Bratsk.

Stedelijke infra

De infrastructuur van de regio Irkutsk is vrij goed uitgebouwd. De belangrijkste invalswegen tellen 2x2 rijstroken en sporadisch ongelijkvloerse kruisingen. Irkutsk heeft een lange westelijke bypass die doorgaand verkeer naar Ulan-Ude verwerkt. Deze bypass opende circa 2011 voor het verkeer. Wat ouder is de zuidelijke bypass van Angarsk, die al in de jaren '90 of eerder is aangelegd. Tussen Angarsk en Irkutsk telt de M53 2x2 rijstroken en is deels ongelijkvloers. In Irkutsk zijn drie bruggen over de rivier de Angara, waarvan de middelste 4 rijstroken telt en de noordelijkste en zuidelijkste 2x3 rijstroken. Tevens is er een wegverbinding over de dam in de Angara aan de zuidkant van Irkutsk. Belangrijke stadsboulevards zijn met 4 rijstroken uitgerust.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Irkutsk

M53M55A164R418R419R420