Irrawaddy Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Irrawaddy Bridge

ဧရာဝတီတံတား

Overspant Irrawaddy River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.711 meter
Hoofdoverspanning 224 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 11-04-2008
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Irrawaddy Bridge (Birmees: ဧရာဝတီတံတား), ook wel de Yadanabon Bridge (Birmees: ရတနာပုံတံတား), is een boogbrug in Myanmar, gelegen over de Irrawaddy River tussen Mandalay en Sagaing. Het is één van de meest iconische bruggen van het land.

Kenmerken

De Irrawaddy Bridge is een grote stalen brug over de Irrawaddy River tussen Mandalay en Sagaing. De brug is in totaal 1.711 meter lang, het is een combinatie van liggerbruggen als aanbrug, vakwerkbruggen als toeleidende brug en drie grote boogbruggen als hoofdoverspanning van 3 x 224 meter.

De brug heeft een 15 meter breed brugdek met vier rijstroken zonder rijbaanscheiding. De brug is onderdeel van de National Highway 36 die vanaf Mandalay via de voorstad Sagain naar het westen verloopt. De brug ligt circa 700 meter stroomopwaarts van de historische Ava Bridge.

Geschiedenis

De Ava Bridge was in de Britse koloniale periode gebouwd in 1934 en was na het herstel na de Tweede Wereldoorlog de enige brug over de Irrawaddy tot in de jaren '90. Deze brug was vanaf 1992 beperkt tot voertuigen tot 15 ton. Met het toenemende verkeer was deze brug niet meer geschikt als enige brug over de Irrawaddy bij Mandalay.

Het contract voor de bouw van een nieuwe brug is in 2002 aan een Chinees bouwbedrijf gegund en de brug is 7,5 jaar later op 11 april 2008 geopend. De brug was één van de weinige uit die periode die niet als een standaard vakwerkbrug is gebouwd en was vanaf het begin daardoor meer iconisch voor Myanmar.

Naamgeving

De naam van de brug is simpelweg de Irrawaddy Bridge. Een alternatieve schrijfwijze is de Ayeyarwady Bridge. Ook de naam Yadabon Bridge (Jewel Bridge) wordt gebruikt. Daarnaast wordt de naam 'New Ava Bridge' gebruikt, om het te onderscheiden van de historische Ava Bridge over de Irrawaddy.

Referenties