Isla-Bellatunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isla-Bellatunnel
Kruist Fullhorn
Lengte 2.449 meter
Openstelling 11-11-1983
Intensiteit 17.200 mvt/dag
Locatie kaart

De Isla-Bellatunnel is een enkelbuizige tunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A13 en is bijna 2,5 kilometer lang.

Kenmerken

De 2.449 meter tellende Isla-Bellatunnel gaat onder de meest westelijke uitloper van de Fullhorn door en ligt ten oosten van het plaatsje Rhazuns. Ten noorden van tunnel ligt een brug over de Rhein, waarna de tunnel meteen begint. De tunnel heeft één tunnelbuis en telt 1x2 rijstroken. Het noordportaal van de tunnel ligt op 610 meter en het zuidportaal op 650 meter. Binnen de tunnel stijgt de weg zo'n 40 meter. De tunnel is de tweede tunnel van de A13 gezien vanuit het noorden. In de tunnel geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.

Geschiedenis

Hoewel de doorgaande route door het Rheintal al sinds de opening van San Bernardinotunnel in 1967 bestaat, werd de Isla-Bellatunnel pas in 1983 geopend.

Toekomst

De Isla-Bellatunnel is met 17.200 voertuigen op 1x2 rijstroken, redelijk druk bereden te noemen. Daarom zal de tunnel in de toekomst worden verdubbeld. In eerste instantie wordt een vluchtbuis aangelegd, daarmee werd in januari 2023 gestart met de bouw.[1]

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 17.200 voertuigen per dag.[2] Dit zijn ongeveer net zo veel als door de Gotthardtunnel.

Trivia

In de jaarlijkse tunneltest van de Duitse ADAC kwam de Isla-Bellatunnel als minst veilige tunnel uit de test. Dit had vooral te maken met het feit dat de tunnel slechts 1x2 rijstroken heeft en hierdoor redelijk zwaar belast is. Daarnaast speelde het hoge aandeel van het vrachtverkeer ook een rol.[3]

Referenties