Islamabad Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Islamabad Expressway map.png
-
Begin Islamabad
Einde Islamabad
Lengte 28 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Srinagar Highway

Afslagsymbool.svg Shakarparian

Afslagsymbool.svg Faizabad

Afslagsymbool.svg Sohan

Afslagsymbool.svg Khanna

Afslagsymbool.svg Koral

Afslagsymbool.svg Gulberg

Afslagsymbool.svg PWD

Afslagsymbool.svg Naval

Afslagsymbool.svg Sihala

Junction.svg Pakistan N-5.svg

De Islamabad Expressway (Urdu: اسلام آباد ایکسپریس وے) is een expressway in Pakistan, gelegen in de hoofdstad Islamabad. De autosnelweg vormt de primaire noord-zuidroute van de stad, vanaf het centrum tot de N5 in het zuiden van de stad. De Islambad Expressway is 28 kilometer lang.

Routebeschrijving

Islamabad Expressway.jpg

De Islamabad Expressway verloopt vanaf de Srinagar Highway bij het centrum tot de N-5 in het zuiden van Islamabad, daarmee ook een bypass van de grote stad Rawalpindi vormend. De autosnelweg begint met 2x4 rijstroken bij het centrum, later 2x3 rijstroken en uiteindelijk 2x2 rijstroken tot de N5. Tussen sommige aansluitingen liggen 2x5 rijstroken, waarbij de buitenste rijstroken voor langzaam verkeer of vrachtverkeer functioneren. Verder zuidwaarts wordt de autosnelweg meer substandaard en uiteindelijk gelijkvloers. De weg heeft aansluitingen in de vorm van klaverbladen en lig in een brede gereserveerde strook, waardoor de Islamabad Expressway is omgeven door groen alhoewel het in de stad ligt. De Islamabad Expressway verloopt ten oosten van het Benazir Bhutto International Airport langs.

Geschiedenis

De Islamabad Expressway was onderdeel van de planstad Islamabad, dat in de jaren '60 ontwikkeld werd met een groot grid en een hiërarchisch wegennet. De Islamabad Highway, zoals het aanvankelijk werd genoemd, is in 1968 in gebruik genomen als dubbelbaans weg tussen de N5 en het centrum van Islamabad. De weg werd aangelegd in een brede gereserveerde strook. De weg was oorspronkelijk volledig gelijkvloers, pas later zijn ongelijkvloerse kruisingen gebouwd, wat makkelijk kon vanwege de aanwezige reserveringsstrook rond de weg.

Het eerste knooppunt was het Faizabad Interchange dat omstreeks 1995-1996 is gerealiseerd. Vermoedelijk is in die tijd een 8 kilometer lang deel tussen het Faizabad Interchange en de luchthaven naar 2x3 rijstroken verbreed, maar nog niet ongelijkvloers gemaakt. In 2005 is de weg tussen de Srinagar Highway en het Faizabad Interchange naar 2x3 rijstroken verbreed. In de periode 2007-2008 is de weg tussen het Faizabad Interchange en de luchthaven voor een tweede keer verbreed, naar 2x5 rijstroken, met de bouw van 2 extra rijstroken aan de buitenzijde. Tussen 2008 en 2011 is het knooppunt met de Srinagar Highway aangelegd. Omstreeks 2010 zijn ook een groot aantal voetgangersbruggen over de weg aangelegd.

In 2015-2016 is het klaverblad van het Shakarparian Interchange gerealiseerd. Hiermee was 11 kilometer van de Islamabad Expressway doorgaand free-flow te berijden, alhoewel er met name op het middendeel veel semi-formele zijwegen op de autosnelweg uit kwamen. In 2016-2017 is het knooppunt bij de luchthaven aangelegd, dit is het Koral Interchange. In diezelfde periode is ook het Gulberg Interchange aangelegd. Tegelijkertijd is dit deel naar 2x5 rijstroken verbreed over een lengte van 2 kilometer.

Zuidelijker is in 2018 het Naval Interchange aangelegd en in 2022-2023 is de aansluiting met PWD Road aangelegd. Hierbij is ook 4 kilometer van de Islamabad Expressway van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed.[1]

Referenties

Belangrijke wegen in Islamabad

M1M2N-5N-75N-80

Islamabad ExpresswaySrinagar HighwayMurree Expressway7th Avenue8th Avenue9th Avenue