Ismailia Suez Canal Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
نفق تحيا مصر

Tahya Masr Tunnel

Blank.png
Blank.png
Kruist Suezkanaal
Lengte 5.000 meter
Openstelling 19-05-2019
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Ismailia Suez Canal Tunnel, ook genaamd de Long Live Egypt Tunnel (Tahya Misr Tunnel, Arabisch: نفق تحيا مصر), is een tunnel in Egypte, gelegen onder het Suezkanaal. De tunnel is 5 kilometer lang.

Kenmerken

De Suezkanaaltunnel bij Ismailia betreft een dubbelbuizige tunnel met een gesloten lengte van circa 5.000 meter. De tunnelbuizen hebben een interne diameter van 11,4 meter en een externe diameter van 12,6 meter. De tunnel heeft 2x2 rijstroken met twee rijstroken van 3,7 meter per buis. Er zijn geen vluchtstroken. Er zijn vier dwarsverbindingen tussen beide buizen, die 12,5 meter uit elkaar liggen. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 60 km/h. Aan beide tunnelportalen zijn zeer grote opstelterreinen voor inspectie en tolheffing.

Geschiedenis

In het project werd veelal gesproken van de Ismailia Tunnels, en het is gelijktijdig met de Port Said Suez Canal Tunnel aangelegd. Er werd daardoor vaak gesproken over de bouw van vier tunnels, maar dit zijn twee tweebuizige tunnels. De tunnels zijn tussen 2016 en 2019 aangelegd. Op 23 december 2017 werd de eerste buis van de tunnel doorboord.[1] De tunnel is op 19 mei 2019 geopend voor het verkeer.[2]

Referenties