Istra

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Istria.svg
Istra map.png
Hoofdstad Pazin
Grootste stad Pula
Oppervlakte 2.820 km²
Inwonertal 198.155 (2021)
Lengte snelwegennet 85 km
Eerste snelweg 2010
Afkorting

De provincie Istra (Kroatisch:Istarska Županija, Nederlands: Istrië) ligt in het westen van het land en beslaat vrijwel het gehele geografische schiereiland Istrië dat tot Kroatië behoort. Alleen Opatija en enkele plaatsen ten zuiden ervan behoren tot Primorje-Gorski Kotar.

Inleiding

Istrië is een driehoekvormig schiereiland. Het grenst in het noorden aan Slovenië, in het noordoosten aan de županija Primorje-Gorski Kotar en is verder omgeven door de Adriatische Zee. Er zijn geen eilanden van betekenis die tot Istrië behoren, de grootste zijn de Brijuni-eilanden voor de kust bij Pula.

Istrië is de bekendste toeristische regio van Kroatië. Aan de westkust is het relatief vlak tot licht heuvelachtig, verder naar het oosten wordt het bergachtiger, het hoogste punt is de ruim 1.300 meter hoge berg Učka. Istrië is groen en staat bekend om de rode aarde. Het schiereiland kent vele badplaatsen, waarvan Poreč en Rovinj de grootste bekendheid genieten. Naast strandtoerisme richt Istrië zich ook op ecologisch toerisme op landgoederen in het binnenland.

De grootste stad is Pula, dat in het zuiden ligt. Hier ligt het internationale vliegveld. Het kleine stadje Pazin in het midden​ van Istrië is de hoofdstad. Istrië is officieel tweetalig Kroatisch/Italiaans, dat zich met name in het westen en het zuiden uit in tweetalige wegwijzers en straatnaamborden.

Wegennet

Het toeristisch potentieel vereist ook een dicht wegennet. Istrië heeft snelwegen die echter niet vlak langs de kust lopen. De taak om verkeer van de snelwegen naar de toeristische centra te brengen wordt overgenomen door državne ceste en kleinere wegen. Omdat er nauwelijks wegen zijn met meer dan 1 rijstrook per rijrichting kunnen er met name in de zomermaanden flinke files ontstaan in en rond de badplaatsen.

Autoceste

Kenmerkend voor het Istrische snelwegennet is de vorm van de A8 en de A9, de “Istarski Ipsilon” genaamd. De A9 verbindt de Sloveense grens in de buurt van Umag (al loopt de snelweg niet helemaal door tot aan de grens) met Pula. Het is een tolweg en, zoals gezegd, loopt de A9 op enige afstand van de kust. Via kruisende wegen zijn de kustplaatsen vanaf de A9 bereikbaar. De A8 loopt vanaf Kanfanar in het midden van het schiereiland naar Pazin en dan naar Rijeka als B8. Deze weg is gedeeltelijk uitgebouwd tot snelweg, maar is voor een aanzienlijk deel nog een 1x2-autoweg.

Hoofdwegennet

Verschillende državne ceste verbinden de plaatsen op het schiereiland met elkaar en met de A9. De belangrijkste aan de westkust is de D75, de weg die van Umag tot aan Pula vaak soms pal langs de kust loopt en derhalve de belangrijkste verbinding vormt tussen de toeristische centra en de kustplaatsen. Aan de oostzijde van het eiland ligt die taak bij de D66, al liggen hier vanwege het soms bergachtige karakter minder plaatsen direct aan de weg. Wel vertrekken vanaf een zijweg van de D66 veerboten naar het eiland Cres dat overigens niet tot Istrië behoort.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar