Itinéraire à Grand Gabarit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Itinéraire à Grand Gabarit.jpg

De Itinéraire à Grand Gabarit (route voor grote afmetingen) is een serie routes nationales in Frankrijk die gebruikt wordt voor het transport van grote onderdelen van de Airbus A380 vanaf Langon naar de fabriek in Blagnac bij Toulouse. De route is 228 kilometer lang.[1]

Achtergrond

Onderdelen van de Airbus A380 worden in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje gefabriceerd en vervolgens over het water naar Bordeaux vervoerd. Hier wordt de lading overgeslagen op een duwboot naar het nabijgelegen Langon, waarna de laatste 228 kilometer over de weg naar de fabriek in Blagnac volgt. In Blagnac worden de Airbus A380's geassembleerd.

De Itinéraire à Grand Gabarit is geschikt voor grote transporten met een maximale lengte van 53 meter, hoogte van 14 meter en breedte van 8 meter. Deze route heeft dus geen bruggen of portalen en speciaal aangepaste rotondes en bochten. Deze transporten vinden in de regel 's nachts plaats. Het transport rijdt niet sneller dan 30 km/h, daardoor duurt een konvooi meerdere dagen om Blagnac te bereiken. Overdag staan de vrachtwagens geparkeerd op beveiligde parkings.

De aanpassing van de 228 kilometer lange route heeft in totaal € 171 miljoen gekost, 57% door Airbus gefinancierd en 43% door de Franse regering. In 2002 werden diverse wegen als route nationale betiteld[2] en vervolgens zijn de aanpassingen aan deze wegen tussen 2002 en 2004 uitgevoerd.

Route

De Itinéraire à Grand Gabarit voert via de volgende wegen;

  • N524 tussen Langon en Eauze
  • N124 tussen Eauze en L'Isle-Jourdain
  • N224 tussen L'Isle-Jourdain en Blagnac

De route heeft extra brede bochten en rotondes met oversteken voor de grote transporten.

Referenties