Ivanovo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ivanovo oblast
Ивановская область
Flag of Ivanovo oblast.png
Ivanovo oblast.png
Hoofdstad Ivanovo
Grootste stad Ivanovo
Oppervlakte 21.800 km²
Inwonertal 1.061.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting IVA

Het oblast Ivanovo (Russisch: Ивановская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast telt ruim 1 miljoen inwoners en is ter grootte van half Nederland.

Inleiding

Het oblast Ivanovo ligt ten noordoosten van Moskva. Het grenst kloksgewijs aan de oblasten Kostroma, Nizhny Novgorod, Vladimir en Yaroslavl. Het is één van de kleinere oblasten in Europees Rusland. De hoofdstad en grootste stad is Ivanovo, die ruim 400.000 inwoners telt. Andere steden van enige omvang zijn Kineshma in het noorden en Shuya in het midden. Het oblast Ivanovo kent veel verspreide bosgebieden, zonder echt grote aaneengesloten bossen, maar ook geen overheersende open gebieden. De rivier de Volga stroomt door het noorden van het oblast en is in het oosten van het oblast ingedamd. Verder zijn er uitgestrekte veengebieden, met name in het zuidoosten van het oblast. Ivanovo is economisch gezien één van de minder belangrijke oblasten van Rusland, met voornamelijk lichte industrie, met name de textielindustrie is van belang.

Wegennet

Het oblast Ivanovo ligt enigszins excentrisch van de belangrijke wegen vanuit Moskva, er lopen geen M-wegen door Ivanovo. De belangrijkste wegen zijn de A113 vanaf Vladimir via Ivanovo naar Kostroma en de R152 als oost-westroute door het oblast. Tevens is de R79 in het westen en de R71 in het midden van enig belang. Er zijn geen snelwegen in het oblast. Het wegennet is nergens hoogwaardig uitgebouwd, er zijn enkele 2x2-wegen in de stad Ivanovo, maar ongelijkvloerse kruisingen zijn non-existent.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Ivanovo

A113R71R79R80R81R101R152