Côte d'Ivoire

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ivoorkust)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Cote d'Ivoire.svg
Côte d'Ivoire
Cote d'Ivoire.png
Hoofdstad Yamoussoukro
Oppervlakte 322.460 km²
Inwonertal 27.000.000
Lengte wegennet 13.000 km
Lengte snelwegennet 282 km[1]
Eerste snelweg 1967
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode CI

Ivoorkust, formeel Côte d'Ivoire (Frans: République de Côte d'Ivoire), is een land in het westen van Afrika. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan en telt circa 27 miljoen inwoners. De hoofdstad is Yamoussoukro, de grootste stad is het bekendere Abidjan. Het land is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

Côte d'Ivoire is een land in West-Afrika. Het land is genoemd naar de kust waaraan het ligt, de Ivoorkust. Het land grenst in het westen aan Liberia en Guinea, in het noorden aan Mali en Burkina Faso en in het oosten aan Ghana. De hoofdstad Yamoussoukro ligt centraal in het midden van het land, de grootste stad Abidjan ligt in het zuidoosten aan de kust. Het land bestaat grotendeels uit een plateau dat geleidelijk stijgt van zeeniveau tot 500 meter hoogte. Het hoogste punt is de 1752 meter hoge Mont Nimba, gelegen op de grens met Guinea. Dit gebergte is veel hoger dan de rest van het land, zelfs in de directe omgeving ligt het land niet hoger dan circa 500 meter.

Het zuiden van Côte d'Ivoire bestaat uit tropische regenwouden, wat in het noorden overgaat in savanne. Het land heeft drie grote rivieren, van west naar oost de Sassandra, Bandama en Komoé. Er zijn stuwmeren in deze rivieren ontwikkeld, het Lac de Kossou is daarvan het grootste. De kustlijn bestaat grotendeels uit smalle zandstranden met daarachter lagunes en moerassen.

Côte d'Ivoire heeft grotendeels een tropisch klimaat, variërend van equatoriaal in het zuiden tot wat droger in het noorden. Er zijn drie seizoenen: warm en droog (november-maart), heet en droog (maart-mei) en heet en nat (juni-oktober). De gemiddelde maximumtemperatuur in Abidjan ligt het gehele jaar door tussen 27 en 31 °C. Er valt 1850 mm neerslag per jaar. De landinwaarts gelegen hoofdstad Yamoussoukro kent wat hogere maximumtemperaturen en iets minder neerslag.

Demografie

Het land kent een sterke bevolkingsgroei. In 1950 had het land slechts 2,6 miljoen inwoners, in de jaren '80 werd de grens van 10 miljoen overschreden en in 2010 de grens van 20 miljoen. Met afstand de grootste stad is de havenstad Abidjan met 4,4 miljoen inwoners. Dit is tevens één van de grootste steden in West-Afrika. Daarnaast zijn er 9 andere steden met meer dan 100.000 inwoners, die redelijk verspreid over het land liggen. De hoofdstad Yamoussoukro is in inwonertal de 5e stad van het land.

Côte d'Ivoire kent een diverse samenleving met meerdere etniciteiten. De Akan vormen de grootste etnische groep. Er worden circa 70 talen gesproken in het land. Het Frans is de officiële taal en de lingua franca. Het Dyula is een belangrijke handelstaal. Côte d'Ivoire heeft een meer ontwikkelde economie dan de buurlanden waardoor er ook veel arbeidsmigranten zijn.

Economie

Côte d'Ivoire is één van de meer succesvolle economieën van West-Afrika. De haven van Abidjan speelt een belangrijke rol, niet alleen voor Côte d'Ivoire maar ook voor landinwaarts gelegen buurlanden. Het land heeft een enigszins ontwikkelde landbouwsector wat in staat is om een rol in de export te spelen, en niet alleen voor de eigen voedselvoorziening. Côte d'Ivoire is de belangrijkste exporteur van cacaobonen ter wereld. Andere landbouwproducten en rubber wordt ook op aanzienbare schaal geëxporteerd. Daarnaast wordt er olie gewonnen in de kustregio. Het land heeft ook een bovengemiddeld ontwikkelde infrastructuur voor de regio.

Geschiedenis

Voor de Europese kolonisatie waren er diverse koninkrijken in het gebied. In de 17e en 18e eeuw waren dit relatief ontwikkelde koninkrijken met een centraal bestuur, in tegenstelling tot veel andere delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. In tegenstelling tot Ghana was er vanuit Côte d'Ivoire minder slavenhandel. De eerste Europeanen in het gebied waren de Portugezen in 1482. De Fransen stichtten pas midden 19e eeuw langer durende nederzettingen. Het gebied werd toen een Frans protectoraat, alhoewel dit pas rond 1915 geheel tot stand kwam. De oostelijke en westelijke grenzen werden al in de jaren 1890 vastgesteld, maar de noordgrens werd pas in 1947 vastgesteld. In de eerste helft van de 20e eeuw werd een relatief uitgebreide infrastructuur ontwikkeld.

Het land werd in 1960 onafhankelijk, en had een goed uitgangspunt als de meest welvarende ex-kolonie in West-Afrika. Côte d'Ivoire was indertijd goed voor 40% van de export van Frans-West Afrika. In tegenstelling tot andere Afrikaanse ex-kolonies trokken na onafhankelijkheid juist Europeanen naar Côte d'Ivoire vanwege de bloeiende economie. Côte d'Ivoire was de snelstgroeiende economie in Afrika die niet op olie was gebaseerd. Het land had echter ook te maken met politieke instabiliteit of juist autoritaire regimes. Tussen 2002 en 2007 woedde er een lage intensiteit burgeroorlog, wat leidde tot een splitsing van de macht, met rebellen in het noorden en de overheid in het zuiden. In de periode 2010-2011 volgde een tweede burgeroorlog, opnieuw van een relatief geringe schaal, in contrast met de grootschalige conflicten elders in Afrika. Het imago van het land had te lijden onder deze conflicten.

Wegennet

Infrastructureel behoort Côte d'Ivoire tot de top in West-Afrika, met een behoorlijk uitgebreid wegennet, waarvan 13.000 kilometer verhard is. Alle plaatsen van belang zijn door middel van verharde wegen verbonden alhoewel de kwaliteit tegen kan vallen. In Côte d'Ivoire ligt een aantal autosnelwegen, met name de snelweg vanaf Abidjan naar Yamoussoukro is modern met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. In de stad Abidjan ligt tevens een vrij groot netwerk van expresswegen en snelwegen die ongelijkvloerse kruisingen hebben. Het snelwegennet is circa 320 kilometer lang, waarvan 226 kilometer tussen Abidjan en Yamoussoukro. Er zijn diverse grensovergangen met buurlanden, met name Mali, Burkina Faso en Ghana. Met Liberia en Guinee zijn minder grensoverschrijdende verbindingen. Rond Abidjan komen de bekende tankstations voor[2][3][4]

Abidjan heeft een uitgebreid snelwegennet rondom het centrum liggen, met 2x2, 2x3 en soms 2x4 rijstroken. Er zijn diverse knooppunten en files komen veel voor. Van de circa 600.000 personenauto's in Côte d'Ivoire rijden er veel in Abidjan rond, vaak oude Franse en Japanse auto's uit begin jaren 90. Met name de Toyota Corolla is geliefd.[5][6]

Flag of Cote d'Ivoire.svg Autoroutes in Côte d'Ivoire Flag of Cote d'Ivoire.svg

Autoroute du NordAutoroute Abidjan - Grand BassamAutoroute Abidjan - San PedroAutoroute d'AbidjanBoulevard de GaulleAutoroute C2


Geschiedenis

In 1967 werd de eerste snelweg van het land geopend, de Boulevard de Gaulle in Abidjan. Dit was tevens één van de eerste snelwegen van West-Afrika. In de jaren '80 zijn enkele snelwegen in Abidjan aangelegd en in 1982 opende een flink stuk van de Autoroute du Nord van Abidjan naar Yamoussoukro. In 2013 opende daarvan het tweede deel tot de hoofdstad Yamoussoukro.

Wegnummering

Alhoewel Côte d'Ivoire een Franse kolonie was, is de wegnummering gebaseerd op het Britse systeem met A- en B-wegen. De A-wegen vormen een gridnetwerk, waarbij oneven ééncijferige nummers noord-zuidroutes vormen en even nummers met één en twee cijfers oost-westwegen vormen. De A12 is de noordelijkste oost-westroute. Driecijferige nummers zijn aftakkingen van ééncijferige nummers met een nummer aan het einde toegevoegd. Het middelste nummer is altijd 0. B-nummers zijn gezoneerd, afhankelijk van het eerste nummer. Snelwegen hebben geen nummers.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Côte d'Ivoire is identiek aan die in Frankrijk[7]

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan