Järnbrottsmotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Järnbrottsmotet
Jarnbrottsmotet.png
Kruisende wegen E6 SE.svgLV158.svg
Type gespiegeld trompet
Opengesteld 199x

Järnbrottsmotet is een knooppunt in Zweden, gelegen in de stad Göteborg. Het knooppunt is een zeldzaam voorbeeld van een gespiegeld trompetknooppunt. Hier kruist de E6.20 de LV 158.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Järnbrott, een wijk in het zuiden van Göteborg.

Configuratie

Järnbrottsmotet is een zeldzaam knooppunttype, wat ook wel een gespiegeld trompetknooppunt wordt vernoemd. Er zijn maar een paar knooppunten van dit type in de wereld. De E6.20 heet Söderleden ten oosten en Västerleden ten westen van het knooppunt en vormt de ring van Göteborg. De länsväg 158 is een hoofdweg die de zuidelijke voorsteden van Göteborg met het centrum verbindt. LV 158 is geen echte snelweg, er is een kruispunt met verkeerslichten ten zuiden van Järnbrottsmotet en tevens is de noordkant van het knooppunt niet volledig ongelijkvloers.

Geschiedenis

Eind jaren '60 zijn de ring en de LV 158 richting het centrum van Göteborg aangelegd. Het knooppunt is in de jaren '70 aangelegd als ongelijkvloers verkeersplein. In de jaren '90 is dit verkeersplein omgebouwd tot de huidige configuratie.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 54.500 voertuigen over de E6.20 ten oosten en 49.000 voertuigen ten westen van het knooppunt. De LV 158 telt 27.000 voertuigen ten zuiden van het knooppunt. Van Dag Hammarskjöldleden ten noorden van het knooppunt zijn geen verkeersgegevens bekend.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå