Jönköping

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Jönköping
Grootste stad Jönköping
Oppervlakte 10.495 km²
Inwonertal 337.000
Lengte snelwegennet 130 km
Eerste snelweg 1960
Afkorting

Jönköping is een stad en län (provincie) in Zweden, gelegen in het binnenland van Zuid-Zweden. De provincie is middelgroot naar Zuid-Zweedse begrippen en telt ruim 300.000 inwoners.

Inleiding

Jönköping omvat het centrale binnenland van Zuid-Zweden. Het grenst kloksgewijs aan Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Halland en Västra Götaland. De provincie meet 140 kilometer van noord naar zuid en 120 kilometer van west naar oost. De hoofdstad Jönköping telt circa 130.000 inwoners en is één van de grotere steden in Zweden. Andere plaatsen zijn voornamelijk van regionaal belang, zoals Värnamo, Vetlanda, Eksjö en Nässjö.

Jönköping is over het algemeen dicht bebost. Er zijn weinig grote open gebieden. Het grote Vättern, het op één na grootste meer van Zweden, ligt deels in Jönköping. Elders zijn tal van kleinere meren. Met name in het zuiden en westen komen ook veengebieden voor.

Wegennet

Jönköping is een belangrijk knooppunt van doorgaande wegen in zuid-Zweden. Veruit de belangrijkste route is de E4, de snelweg vanaf Helsingborg naar Stockholm. Deze passeert van zuid naar noord door de provincie. Het is ook de enige snelweg van Jönköping. Het eerste deel van de gehele E4 dat als snelweg was uitgevoerd ligt ten noorden van Jönköping en opende in 1960 voor het verkeer.

De stad Jönköping is een belangrijk knooppunt. De RV 40 vanaf Göteborg loopt door Jönköping en verder naar Västervik, en is daarmee een route van het Kattegat tot de Baltische Zee. Het deel ten westen van Jönköping is onderdeel van één van de mogelijke routes tussen Stockholm en Göteborg. De RV 40 is grotendeels met 2+1 rijstroken uitgevoerd ten westen van de stad Jönköping.

De RV 26 doorkruist het westen van de provincie vanaf Halmstad richting Mariestad, met een slinger via de stad Jönköping. De RV 27 doorsnijdt het zuidwesten van de provincie, via Värnamo. In het oosten van Jönköping verlopen veel riksvägar die grotendeels met elkaar dubbelgenummerd zijn. Nergens in Zweden zijn zoveel dubbelgenummerde rijkswegen als in Jönköping. De RV 28, RV 30, RV 31, RV 32, RV 37 en RV 47 lopen allemaal door het oosten van Jönköping, waarvan er veel in de driehoek Vetlanda-Nässjö-Eksjö samenkomen.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland