Jakarta

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De skyline van Jakarta.

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. De stad telt 10.135.000 inwoners, en het stedelijk gebied, dat Jabodetabek heet, telt 30.091.000 inwoners en is het op één na grootste stedelijke gebied ter wereld.

Inleiding

Jakarta ligt aan de noordkust aan de westkant van het eiland Java. De stad is gelijkwaardig met het district Jakarta, maar de voorsteden liggen ook in de provincies Jawa Barat en Banten. Het stedelijk gebied ligt in een kustvlakte, met weinig hoogteverschillen, alhoewel het naar het zuiden iets oploopt. Even ten zuiden van de stad ligt de 3.019 meter hoge vulkaan Mount Gede. Het stedelijk gebied is immens en de overgang van agglomeratie naar dichtbevolkt platteland is soms moeilijk te zien. De agglomeratie meet circa 60 kilometer van oost naar west en 50 kilometer van noord naar zuid. De bevolkingsdichtheid is in het district Jakarta behoorlijk hoog, maar wordt daarbuiten minder. Anders dan in veel Aziatische steden woont het gros van de bevolking van Jakarta in laagbouw en niet in flats. Rond het centrum liggen oude en vrij arme woonwijken, naar buiten toe wordt de stedelijke structuur meer geordend met grotere woningen die vaak direct naast elkaar gebouwd zijn als rijtjeshuizen. De voorsteden zijn een mix van ongeorganiseerde, maar dichtbebouwde vrijstaande woningen, en meer planmatige wijken, met vrijstaande villa's en rijtjeshuizen die steeds talrijker worden. Aan de rand van de agglomeratie worden in hoog tempo nieuwe woonwijken uit de grond gestampt.

Wegennet

Het transportnetwerk van de regio Jakarta.

Jakarta heeft een relatief gestructureerd hoofdwegennet, met een vrij groot netwerk van toll roads, tolwegen die als snelweg zijn uitgebouwd. Jakarta heeft twee ringwegen, de Inner Ring Road en de Outer Ring Road. Er zijn drie belangrijke snelwegen die naar andere delen van Java leiden, namelijk de Jakarta - Tangerang Toll Road naar het westen, de Jagorawi Toll Road naar het zuiden en de Jakarta - Cikampek Toll Road naar het oosten. Deze laatste is het belangrijkste voor doorgaand verkeer naar de andere grote steden op Java. Daarnaast zijn er nog twee kortere snelwegen, de Jakarta - Serpong Toll Road naar het zuidwesten en de Sedyatmo Toll Road naar de luchthaven van Jakarta.

Bijna alle snelwegen tellen 2x3 rijstroken, en sommige stukken tellen 2x4 rijstroken. De snelwegen zijn relatief modern en enigszins vergelijkbaar met de snelwegen van Maleisië. Ze zijn moderner dan in bijvoorbeeld India. Het alignement is ook modern, veel snelwegen beschikken over vluchtstroken en vrij ruim opgezette knooppunten met andere snelwegen. Sommige snelwegen lopen verhoogd op viaducten, maar dit geldt lang niet voor alle snelwegen, het gros ligt op maaiveld en komt alleen op viaducten om een andere weg te kruisen. Het snelwegennet is naar omvang van de bevolking niet bijzonder groot. Bijgevolg staan er dan ook zeer veel files in Jakarta. De bevolkingsgroei van de regio is enorm geweest. In de jaren '60 had de stad nog geen miljoen inwoners. In 2014 had het stedelijk gebied 30 miljoen inwoners.

Geschiedenis

De eerste snelweg was de Jagorawi Toll Road, die in 1978 werd opengesteld. In de jaren '80 zijn ook de meeste andere snelwegen aangelegd in Jakarta, met uitzondering van de Jakarta Outer Ring Road, die vanaf de jaren '90 ontwikkeld werd. Het laatste deel van de JORR opende in 2014 voor het verkeer. Het snelwegennet besloeg in 2013 zo'n 250 kilometer binnen de agglomeratie.

Toekomst

In Jakarta zijn twee dubbeldeks tunnels gepland, die zowel voor waterafvoer als voor verkeerdoeleinden dienen. Het project kost $ 2,9 miljard en wordt wel het Jakarta Integrated Tunnel Project genaamd.[1] In het zuiden van Jakarta wordt de Antasari - Depok Toll Road aangelegd, die parallel aan de Jagorawi Toll Road zal verlopen. Tussen 2015 en 2022 worden in het centrum van Jakarta 6 tolwegen aangelegd.[2]

Congestie

Jakarta heeft te maken met chronische congestie. In 2016 stond Jakarta op nummer drie in de congestion index van TomTom.[3]

Referenties

Flag of Indonesia.svg Toll Roads in Indonesië Flag of Indonesia.svg

Trans-Java Toll RoadTrans-Sumatra Toll Road

Java

Antasari - Depok Toll RoadBali Toll RoadBatang - Semarang Toll RoadBecakayu Toll RoadBogor Toll RoadCiawi - Sukabumi Toll RoadCijago Toll RoadCipularang Toll RoadCisumdawu Toll RoadGempol - Pandaan Toll RoadJagorawi Toll RoadJakarta - Cikampek Toll RoadJakarta - Serpong Toll RoadJakarta - Tangerang Toll RoadJakarta Inner Ring RoadJakarta Outer Ring RoadKanci - Pejagan Toll RoadKertosono - Mojokerto Toll RoadMojokerto - Surabaya Toll RoadPadaleunyi Toll RoadPalikanci Toll RoadPejagan - Pemalang Toll RoadPemalang - Batang Toll RoadSedyatmo Toll RoadSemarang - Solo Toll RoadSemarang Toll RoadSoroja Toll RoadSurabaya - Gempol Toll RoadSurabaya - Gresik Toll RoadTangerang - Merak Toll RoadTanjung Priok Access Road

Sumatra

Bakter Toll RoadBelmera Toll RoadMedan - Binjai Toll RoadMedan - Kuala Namu - Tebing Tinggi Toll RoadPalindra Toll Road

Kalimantan

Balikpapan - Samarinda Toll Road