Jalisco

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Jalisco.png
Jalisco.png
Hoofdstad Guadalajara
Grootste stad Guadalajara
Oppervlakte 78.599 km²
Inwonertal 7.351.000
Lengte snelwegennet 508 km
Eerste snelweg 1969
Afkorting JAL

Jalisco is een staat van Mexico, gelegen in het zuidwesten van het land. De staat telt ruim 7,3 miljoen inwoners en is ruim twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Guadalajara.

Inleiding

Jalisco ligt aan de Pacifische Oceaan, en grenst in het noorden aan Nayarit, Zacatecas en Aguascalientes. In het oosten grenst het aan Guanajuato en Michoacán de Ocampo en in het zuiden aan de kleine staat Colima. De staat is op te delen in de oostelijke hoogvlakte, die weinig grote hoogteverschillen kent, en het groenere kustgebergte, dat circa tweederde van Jalisco beslaat. De dominerende stad is Guadalajara, ruim de helft van alle inwoners in Jalisco woont in dit stedelijk gebied. Andere grotere steden zijn Puerto Vallarta, Lagos de Moreno, Autlán, Ciudad Guzmán en Zapotlanejo. De staat Jalisco is één van de meer welvarende van Mexico, maar het verschil tussen de grote steden en het platteland is vrij groot. De agglomeratie Guadalajara is na Mexico City het grootste stedelijke gebied van het land.

Wegennet

Het wegennet van Jalisco is niet bijzonder uitgebreid. Alleen in de ruime regio rond Guadalajara ligt een omvangrijk wegennet, maar de zuidwestelijke helft telt veel minder wegen omdat hier weinig grotere plaatsen zijn. Jalisco telt ruim 500 kilometer snelweg, één van de grotere netwerken van staten in centraal Mexico. Het middelpunt hiervan is de agglomeratie Guadalajara, maar opvallend zijn niet alle snelwegen op elkaar aangesloten, en ook een bypass of ringweg van Guadalajara ontbreekt. Voor doorgaand verkeer is de Autopista Mexico - Guadalajara van groot belang, die de twee grootste steden van het land verbindt. Verder doorgaand verkeer gebruikt de Autopista Guadalajara - Tepic. Voor verkeer binnen de staat Jalisco is de Autopista Guadalajara - Lagos de Moreno van belang. Door het noordoosten van de staat verloopt de Autopista León - Aguascalientes, maar die is voor intern verkeer in Jalisco niet van groot belang. In het zuiden van de staat verloopt de Autopista Guadalajara - Colima, die deels nog enkelbaans is. In het westen van Jalisco lopen geen snelwegen.

Geschiedenis

De eerste snelweg in Jalisco opende in 1969 tussen Guadalajara en Zapotlanejo, tegenwoordig onderdeel van de Autopista Guadalajara - Lagos de Moreno. Daarna duurde het echter langer voordat er meer snelwegen werden aangelegd. De meeste andere snelwegen zijn in de jaren 90 opengesteld, zoals de Autopista Guadalajara - Tepic en de autopista van Zapotlanejo naar Lagos de Moreno in 1991 en de Autopista Mexico - Guadalajara in 1993. Alleen de Autopista Guadalajara - Colima opende iets eerder, in 1989. In 2016 opende het eerste deel van de grote bypass van Guadalajara, de Macrolibramiento de Guadalajara.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas