Jamaica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Jamaica.svg
Jamaica
Jamaica.png
Hoofdstad Kingston
Oppervlakte 10.991 km²
Inwonertal 2.889.000
Lengte wegennet 13.100 km
Lengte snelwegennet 120 km[1]
Eerste snelweg 2003
Benaming snelweg motorway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode JA

Jamaica is een eilandnatie in het Caribisch gebied, onderdeel van het continent Noord-Amerika. Het land telt een kleine 3 miljoen inwoners en is ter grootte van een derde van Nederland. De hoofdstad is Kingston.

Inleiding

Jamaica is een middelgroot eiland, 150 kilometer ten zuiden van Cuba, 200 kilometer ten westen van Haïti, 620 kilometer ten oosten van Honduras en 780 kilometer ten noorden van Colombia. De hoofdstad Kingston ligt in het zuidoosten van het land aan de kust. Andere grotere steden zijn Portmore en Montego Bay. Het eiland meet 235 kilometer van oost naar west en maximaal 80 kilometer van noord naar zuid. Jamaica is voornamelijk heuvelachtig, met een hoger berggebied in het oosten. De Blue Mountain Peak is met 2.256 meter het hoogste punt van het eiland.

Jamaica werd in 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, waarna er in de jaren 60 een snelle economische groei volgde, die in de jaren 70 stagneerde en in de jaren 80 sterk kromp. Sinds de jaren 90 kent het land weer economische groei. Jamaica heeft een diverse economie, met landbouw, mijnbouw, services en toerisme. Circa 1,3 miljoen bezoekers bezoeken Jamaica elk jaar. Het inkomen ligt op circa $ 8.800 per inwoner.

Wegennet

Jamaica heeft een beter ontwikkeld wegennet dan de meeste andere Caribische eilanden, met circa 13.000 kilometer verharde weg. De wegen zijn vaak in redelijk goede staat, en goed uitgebouwd, naar Brits model. Men rijdt ook links in Jamaica. Het grootste gedeelte van het wegennet bestaat uit enkelbaans wegen door de jungles, met een aantal landschappelijk mooie kustroutes, met name langs de noordkust van Jamaica. Het wegennet is het sterkst ontwikkeld in het vlakkere zuiden, in de binnenlanden zijn minder wegen.

Recent is Jamaica begonnen met de bouw van een aantal autosnelwegen, met het zogenaamde "Highway 2000" project. De eerste snelweg is in 2003 opengesteld, en is een tolweg van Kingston naar Sandy Bay. Deze eindigt momenteel bij May Pen. Een verlenging naar Williamsfield is gepland.[2] Deze snelweg vormt de oost-westroute over het centrale deel van Zuid-Jamaica. Een andere snelweg is die van Kingston naar Ocho Rios aan de noordkust, die in meerdere fases aangelegd is en in 2016 voltooid werd. De maximumsnelheid is 110 km/uur op autosnelwegen.

Plannen voor een autosnelweg van Morant Bay naar Kingston zijn in 2016 geschrapt.[3] Er zijn wel plannen voor een tolweg die een bypass van Montego Bay moet vormen.

Het wegennet in de hoofdstad Kingston is niet bijzonder hoogwaardig uitgebouwd, er zijn weinig meerstrooks wegen of ongelijkvloerse kruisingen. Er loopt wel een korte 2x3 snelweg tussen Kingston en Portmore, die uitgevoerd is als tolweg.[4] Vanwege het bergachtige karakter aan de rand van Kingston is er geen rondweg om de stad voorhanden. Doorgaand verkeer moet door Kingston heen.

Motorways

Jamaica heeft twee motorways;

Wegnummering

De wegnummering in Jamaica is naar Brits model, met A en B-wegen. De A-wegen zijn de grote doorgaande wegen, en zijn genummerd van A1 t/m A4. De A1 loopt van Kingston naar Negril, en voert door het binnenland en langs de noordkust. De A2 loopt ook tussen deze twee steden, maar loopt door het zuiden van Jamaica. De A3 takt van de A1 af en loopt langs de noordkust naar het oosten en buigt naar Kingston terug. De A4 vormt een slinger om de oostkant van Jamaica.

De B-wegen zijn secundaire wegen die de A-wegen met dorpen verbinden en vanwege het kleine aantal A-wegen vaak ook een doorgaande functie hebben. Het hoogste nummer is de B13, waardoor er in geheel Jamaica slechts 17 genummerde wegen zijn.

De prefix voor de motorways is onduidelijk, maar is mogelijk een "T", afkorting voor toll road.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is naar Brits model, met blauwe wegwijzers op snelwegen en groene wegwijzers op A-wegen.[5][6][7]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten