Jamaica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jamaica
Hoofdstad Kingston
Oppervlakte 10.991 km²
Inwonertal 2.826.000
Lengte wegennet 15.248 km
Lengte snelwegennet 173 km[1]
Eerste snelweg 2003
Benaming snelweg motorway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode JA

Jamaica is een eilandnatie in het Caribisch gebied. Het land telt bijna 3 miljoen inwoners en is ter grootte van een derde van Nederland. De hoofdstad is Kingston.

Inleiding

Geografie

Jamaica is een middelgroot eiland, 150 kilometer ten zuiden van Cuba, 200 kilometer ten westen van Haïti, 620 kilometer ten oosten van Honduras en 780 kilometer ten noorden van Colombia. De hoofdstad Kingston ligt in het zuidoosten van het land aan de kust. Andere grotere steden zijn Portmore en Montego Bay. Het eiland meet 235 kilometer van oost naar west en maximaal 80 kilometer van noord naar zuid. Jamaica is voornamelijk heuvelachtig, met een hoger berggebied in het oosten. De Blue Mountain Peak is met 2.256 meter het hoogste punt van het eiland.

Jamaica is behoorlijk dichtbebost. In het centrale zuiden is een kustvlakte, de rest van het eiland is vrij heuvelachtig tot bergachtig. Jamaica heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in Kingston het hele jaar door tussen 30 en 33°C. Het noorden ontvangt iets meer neerslag dan het zuiden.

Economie

Jamaica werd in 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, waarna er in de jaren 60 een snelle economische groei volgde, die in de jaren 70 stagneerde en in de jaren 80 sterk kromp. Sinds de jaren 90 kent het land weer economische groei. Jamaica heeft een diverse economie, met landbouw, mijnbouw, services en toerisme. Het toerisme is sinds 2000 belangrijker geworden, met name voor strandvakanties in Ocho Rios of Montego Bay. Circa 4,3 miljoen toeristen bezoeken Jamaica elk jaar. Het inkomen ligt op circa $ 5.900 per inwoner.

Demografie

Het inwonertal van Jamaica groeide snel gedurende de 20e eeuw, van 1 miljoen inwoners rond 1940 tot 2,5 miljoen inwoners rond 2010. Jamaica heeft vier steden met meer dan 100.000 inwoners, waarvan de hoofdstad Kingston veruit het grootste is met in 2016 662.000 inwoners. De tweede en derde stad van Jamaica zijn suburbs van Kingston. De grootste stad elders is Montego Bay met 110.000 inwoners. Andere steden zijn een stuk kleiner.

De bevolking van Jamaica is voornamelijk van Afrikaanse afkomst of gemixt Afrikaans-Europees of Afrikaans-Indisch. Slechts 3% van de bevolking is blank en 1% Chinees. Er is sprake van een forse emigratie vanuit Jamaica in de historie, er wonen bijna evenveel Jamaicanen in het buitenland als in Jamaica zelf.

Jamaica is tweetalig. De formele taal is het Engels, gebruikt door de overheid, de media en het onderwijs. De spreektaal is een op het Engels gebaseerde Jamaicaans creools.

Geschiedenis

Jamaica werd al duizenden jaren bewoond door de Taíno, een kleine groep uit Zuid-Amerika die vermoedelijk nog bestond toen de Europeanen naar het eiland kwamen. Columbus was de eerste Europeaan die Jamaica zag in 1494 en het eiland claimde voor Spanje. In 1509 werd de eerste Spaanse nederzetting gesticht. In de 16e eeuw begonnen de Spanjaarden Afrikaanse slaven te importeren naar Jamaica. Begin 17e eeuw woonden er slechts zo'n 3.000 mensen op Jamaica. Tussen 1655 en 1661 werden de Spanjaarden op Jamaica verslagen door de Engelsen. Vanaf de jaren 1670 begonnen de Engelsen suikerrietplantages te ontwikkelen op Jamaica, met behulp van Afrikaanse slaven, die snel de meerderheid van de bevolking vormden.

In 1807 schaften de Britten de slavenhandel af, maar slavernij bleef nog enige tijd bestaan op Jamaica. In 1834 had Jamaica 371.000 inwoners, waarvan 15.000 blanken en 311.000 slaven. Vanaf 1838 werd de slavernij helemaal afgeschaft, maar door het arbeidstekort werden vervolgens contractanten uit India en China gehaald. De hoofdstad van Jamaica was lange tijd Spanish Town, maar werd in 1872 verplaatst naar Kingston. In 1962 werd Jamaica onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Na onafhankelijkheid balanceerde Jamaica tussen relaties met de Britten en de Amerikanen, maar ook met het communistische blok, vooral Cuba. Jamaica zag een snelle economische groei in de jaren '60, maar een sterke krimp vanaf midden jaren '70. Het land bleef daarna in onstabiel vaarwater tot de jaren 2000, toen de economie begon te verbeteren.

Wegennet

De hoofdwegen en tolwegen van Jamaica.

Jamaica beschikt over 15.248 kilometer weg, opgedeeld in 5.286 kilometer main roads en 9.962 kilometer parochial roads. Het wegennet is opgedeeld in A-roads, B-roads, parochial roads en ongeclassificeerde wegen. Daarnaast zijn er tolwegen die als autosnelweg zijn uitgevoerd. Jamaica rijdt links.

Jamaica heeft een beter ontwikkeld wegennet dan de meeste andere Caribische eilanden, met circa 15.000 kilometer verharde weg. De hoofdwegen zijn vaak in redelijk goede staat, en goed uitgebouwd, naar Brits model. Het grootste gedeelte van het wegennet bestaat uit enkelbaans wegen door de jungles, met een aantal landschappelijk mooie kustroutes, met name langs de noordkust van Jamaica. Het wegennet is het sterkst ontwikkeld in het vlakkere zuiden, in de binnenlanden zijn minder wegen.

Recent is Jamaica begonnen met de bouw van een aantal autosnelwegen, met het zogenaamde "Highway 2000" project. De eerste autosnelweg is in 2003 opengesteld, en is een tolweg van Kingston naar Sandy Bay. Deze eindigt momenteel bij Williamsfield. Deze autosnelweg vormt de oost-westroute over het centrale deel van Zuid-Jamaica. Een andere autosnelweg is die van Kingston naar Ocho Rios aan de noordkust, die in meerdere fases aangelegd is en in 2016 voltooid werd. De maximumsnelheid is 110 km/uur op autosnelwegen.

Plannen voor een autosnelweg van Morant Bay naar Kingston zijn in 2016 geschrapt.[2] Deze weg is alternatief uitgebouwd als vierstrooks weg, maar niet meer als autosnelweg. Er zijn wel plannen voor een tolweg die een bypass van Montego Bay moet vormen.

Het wegennet in de hoofdstad Kingston is niet bijzonder hoogwaardig uitgebouwd, er zijn weinig meerstrooks wegen of ongelijkvloerse kruisingen. Er loopt wel een korte 2x3 snelweg tussen Kingston en Portmore, die uitgevoerd is als tolweg. Vanwege het bergachtige karakter aan de rand van Kingston is er geen rondweg om de stad voorhanden. Doorgaand verkeer moet door Kingston heen.

A Roads

# No. Route Lengte
A1 Kingston - Spanish Town - Linstead - Moneague - Montego Bay - Lucea 243 km
A2 Spanish Town - May Pen - Mandeville - Savanna-la-Mar 154 km
A3 Kingston - Ocho Rios - Saint Ann's Bay 101 km
A4 Kingston - Morant Bay - Manchioneal - Annotto Bay 168 km

B Roads

No. Route Lengte
B1 Kingston - Buff Bay 61 km
B2 Bog Walk - White Hall 37 km
B3 May Pen - Runaway Bay 85 km
B4 Trout Hall - Walderston 26 km
B5 Shooters Hill - Jackson Town 71 km
B6 Montpelier - Shooters Hill 87 km
B7 Shettlewood - Baptist 39 km
B8 Savanna-la-Mar - Reading 35 km
B9 Lucea - Savanna-la-Mar 32 km
B10 Oxford - Duncans 25 km
B11 Falmouth - Claremont 68 km
B12 Free Town - May Pen 39 km
B13 Linstead - Oracabessa 45 km
B15 Montego Bay - Falmouth 39 km

Motorways

Jamaica heeft drie wegen die als motorway zijn geclassificeerd, waarvan twee langere trajecten, de T1 van Kingston naar Montego Bay (deels nog in planning) en de T3 van Kingston naar Ocho Rios. De autosnelwegen worden samen de 'Highway 2000' genoemd, een project dat in 1999 werd gelanceerd. Het voorzag in autosnelwegen van Kingston naar Ocho Rios en Montego Bay. De verbinding naar Montego Bay is nog niet voltooid. Alle autosnelwegen zijn tolwegen.

# No. Route Lengte
T1 Kingston - Montego Bay Motorway 72 km
T2 Portmore Causeway 6 km
T3 Kingston - Ocho Rios Motorway 67 km

Wegbeheer

De nationale wegbeheerder in Jamaica is de National Works Agency (NWA).[3] De tolwegen van Jamaica zijn in het beheer van de National Road Operating and Constructing Company Limited (NROCC).[4] Dit heet ook wel de 'Highway 2000', dat twee autosnelwegen omvat.

Wegnummering

De wegnummering in Jamaica is naar Brits model, met A en B-wegen. Deze wegclassificatie is reeds in 1944 in de Britse koloniale periode ingevoerd. De A-wegen zijn de grote doorgaande wegen, en zijn genummerd van A1 t/m A4. De A1 loopt van Kingston naar Negril, en voert door het binnenland en langs de noordkust. De A2 loopt ook tussen deze twee steden, maar loopt door het zuiden van Jamaica. De A3 takt van de A1 af en loopt langs de noordkust naar het oosten en buigt naar Kingston terug. De A4 vormt een slinger om de oostkant van Jamaica.

De B-wegen zijn secundaire wegen die de A-wegen met dorpen verbinden en vanwege het kleine aantal A-wegen vaak ook een doorgaande functie hebben. Het hoogste nummer is de B13, waardoor er in geheel Jamaica slechts 17 genummerde wegen zijn.

De prefix voor de motorways is "T", de afkorting voor toll road. De T-nummers worden ook bewegwijzerd.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is naar Brits model, met blauwe wegwijzers op autosnelwegen en groene wegwijzers op A-wegen.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in Jamaica bedraagt 50 km/h binnen de bebouwde kom, 80 km/h buiten de bebouwde kom en 110 km/h op motorways. In de Road Traffic Act van 2022, die op 1 februari 2023 van kracht werd, is ook een maximumsnelheid van 65 km/h op sommige wegen vastgesteld.[5]

Voor vrachtwagens gelden lagere maximumsnelheden, namelijk 30 km/h binnen de bebouwde kom, 50-65 km/h buiten de bebouwde kom en 80 km/h op autosnelwegen.

Alhoewel metricatie in Jamaica al in de jaren '70 begon en midden jaren '90 ver gevorderd was, duurde het tot de Road Traffic Bill van 2014 dat de maximumsnelheden en afstanden overschakelden van mijlen naar kilometers.[6]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands