James River Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James River Bridge
US 17.svg
James River Bridge.jpg
Overspant James River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 7.071 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 00-00-1982
Verkeersintensiteit 28.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De James River Bridge is een liggerbrug en hefbrug in de Verenigde Staten, gelegen bij de stad Newport News in Virginia.

Kenmerken

De James River Bridge is een ruim 7 kilometer lange stalen brug over de monding van de James River in de regio Hampton Roads. De brug verbindt de stad Newport News met plattelandsgebieden in het zuidoosten van de staat. De brug is 7.071 meter lang en is feitelijk een soort causeway met een lage doorvaarthoogte van iets minder dan 5 meter. Aan de kant van Newport News is een hefbrug voor de scheepvaart, hier is de doorvaarthoogte in gesloten toestand 18 meter en 44 meter wanneer de hefbrug open staat. De brug telt 2x2 rijstroken met een middenafscheiding en de US 17 in Virginia loopt er overheen. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Newport News is gelegen op het einde van een langwerpig schiereiland en verbindingen naar andere delen van de staat dan naar het noordwesten moesten altijd via veerdiensten. Midden jaren '20 is de eerste brug op deze locatie gebouwd, en opende op 17 november 1928 voor het verkeer. De aanleg kostte $ 5,2 miljoen en was de langste brug over water ter wereld bij openstelling. De brug was een tolweg. Vanwege de verouderde toestand van de brug en de geringe capaciteit van twee rijstroken is tussen 1975 en 1982 een nieuwe brug gebouwd voor $ 75 miljoen. Deze brug was tolvrij. De oude brug werd in 2004 gesloopt.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 28.000 voertuigen over de brug. De brug zelf heeft daarmee ruim voldoende capaciteit maar de hefbrug opent vrij vaak vanwege de lage doorvaarthoogte.

Referenties


Bruggen en tunnels in Virginia

Chesapeake Bay Bridge-TunnelHampton Roads Bridge-TunnelJames River BridgeJordan BridgeDowntown TunnelMidtown TunnelMonitor-Merrimac Memorial Bridge-TunnelNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge