Jämtland

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Jamtland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jamtland COA.png
Jamtland map.png
Hoofdstad Östersund
Grootste stad Östersund
Oppervlakte 49.341 km²
Inwonertal 127.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

Jämtland is een län (provincie) van Zweden, gelegen in Midden-Zweden. De provincie telt ruim 120.000 inwoners en is circa 1,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Östersund.

Inleiding

Jämtland omvat een groot deel van het binnenland van Midden-Zweden, en heeft een vrij lange grens met Noorwegen. Het grenst verder aan de Zweedse län Dalarna, Gävleborg, Västernorrland en Västerbotten. De hoofdstad Östersund ligt vrij centraal in de provincie. Er zijn eigenlijk geen andere plaatsen van belang, alleen Sveg in het zuiden en Strömsund in het noorden zijn iets grotere plaatsen.

Jämtland bestaat uit uitgestrekte wildernis. Het westen is bergachtig en ligt grotendeels boven de boomgrens. Het oosten is heuvelachtig en dichtbebost. De bergen op de grens met Noorwegen zijn tot maximaal zo'n 1.700 meter hoog. In Jämtland liggen enkele grote meren, waarvan Storsjön bij Östersund het grootste is.

Wegennet

Jämtland heeft een erg dun wegennet. De belangrijkste noord-zuidverbinding is Inlandsvägen, beter bekend als de E45. De E14 is de voornaamste oost-westroute, vanaf Trondheim naar Sundsvall. De E14 en E45 zijn bij Östersund dubbelgenummerd. Er zijn verder enkele riksvägar, de RV 84 in het zuiden en de RV 86 en RV 87 in het oosten.

Het wegennet is duidelijk op de stad Östersund gecentreerd. Östersund heeft een rondweg die een aantal ongelijkvloerse aansluitingen heeft. Deze heeft 2+1 rijstroken. Er zijn geen motorvägar in Jämtland.

Bijzonder is Strömsundsbron in Strömsund, deze brug wordt beschouwd als de eerste moderne tuibrug ter wereld.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland