Jaufenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Italy.svg
Jaufenpass

Passo di Monte Giovo

Jaufenpass.jpg
Hoogte 2.094 m
Weg SS44.svg
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 19xx
Kaart kaart

De Jaufenpass (Italiaans: Passo di Monte Giovo of kortweg Passo di Giovo) is een bergpas in Italië, gelegen in de regio Südtirol. De 2094 meter hoge bergpas is de noordelijkste bergpas geheel in Italië.

Kenmerken

De Jaufenpass is een oost-west georiënteerde bergpas, die in noordoostelijke richting de stad Merano met Sterzing verbindt. Over de bergpas verloopt de SS44. Alhoewel de stad Merano vaak wordt gezien als het beginpunt van de pasroute, verloopt de SS44 eerst door het Passeiertal, waarna de route zich splitst in Sankt Leonhard in Passeier, de SS44 verloopt dan in noordoostelijke richting en de SS44bis in noordwestelijke richting naar de Timmelsjoch.

Direct vanaf Sankt Leonhard kent de weg een aantal haarspeldbochten in dichtbebost gebied, waarbij de weg al stijgt van 660 naar 1150 meter hoogte. Vervolgens voert de route oostwaarts door een hoger gelegen vallei en stijgt hier wat geleidelijker naar circa 1400 meter hoogte. Daarna volgen weer een serie haarspeldbochten, pas relatief kort voor de pashoogte stijgt de weg boven de boomgrens uit. De pashoogte ligt op een bergkam en heeft een restaurant.

Op de pashoogte heeft men uitzicht op de Stubaier Alpen naar het noorden en de Sarntal Alpen naar het zuiden. Op dit punt is de Brennerpass hemelsbreed 23 kilometer naar het noordoosten gelegen. De bergen in de directe omgeving zijn echter niet heel veel hoger, de dichtstbijzijnde hogere berg is de 2705 meter hoge Penser Weißhorn, hemelsbreed 7 kilometer naar het zuidoosten. Het Penser Joch ligt 10 kilometer naar het oosten en de Timmelsjoch 19 kilometer naar het noordwesten. Het zicht op de hogere Stubaier Alpen is echter enigszins beperkt door lagere bergruggen dichter bij. Men heeft vooral uitzicht over de valleien en berggebieden op grotere afstand.

Aan de noordzijde daalt men af, al vrij snel bereikt men weer de boomgrens, waarna de meeste haarspeldbochten in dichtbebost gebied liggen. De weg daalt hier vrij snel af naar het op 950 meter hoogte gelegen Sterzing (Vipiteno), waar aansluiting is op de SS12 en A22.

De noordzijde van de Jaufenpass, met zicht richting de Brennerpass en Stubaier Alpen.

Geschiedenis

Een wegverbinding over de Jaufenpass ontstond pas kort voor de Eerste Wereldoorlog, om een alternatieve verbinding tussen Merano en de Brennerpass te creëren. Sinds 1919 behoort deze regio tot Italië, het is sindsdien de noordelijkste bergpas die geheel in Italië ligt. De wegverbinding is aan de noordkant niet direct door het Jaufental geleid, maar over de berghellingen zodat de route minder steil is. De historische ruiterroute volgde een andere route aan de noordzijde van de pas.

Historisch gezien was de Jaufenpass secundair ten opzichte van de route door het Eisacktal tussen Bolzano en Brixen, die veel lager gelegen was en met name in de winter een veel eenvoudiger toegang gaf naar de Brennerpass.

De Jaufenpass verkeerde in 2019 grotendeels in slechte conditie.

Winterafsluiting en restricties

De Jaufenpass heeft geen winterafsluiting, maar het komt voor dat de pas tijdens slechte weersomstandigheden tijdelijk wordt afgesloten. In de winter is de pasroute in de regel gesloten tussen 18 en 8 uur.[1]

De pasroute is niet bijzonder steil, met hellingen tot 10%, niet ongebruikelijk voor bergwegen in de Alpen. Er is echter een verbod op vrachtverkeer en voertuigen met een aanhanger langer dan 4,5 meter.

Referenties