Jaunpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Jaunpass
Jaunpass.jpg
Hoogte 1.509 m
Weg H219
Hellingspercentage 14%
Verboden voor aanhangers? ?
Wintersluiting geen
Opengesteld 1878
Kaart kaart

De Jaunpass (Frans: Col de Bellegarde) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Bern. De bergpas is 1.509 meter hoog en eroverheen loopt de Hauptstrasse 219.

Kenmerken

De Jaunpass aan de kant van het Simmental.

De Jaunpass begint bij Boltigen, even ten noorden van Zweisimmen, aan de Hauptstrasse 11. De weg stijgt via een serie haarspeldbochten vrij snel van 800 meter naar de pashoogte op ruim 1.500 meter hoogte. De bergpas ligt onder de boomgrens, maar omdat dit gebied niet dichtbebost is heeft men toch goed uitzicht, behalve vanaf de pashoogte zelf.

De bergen rondom zijn niet bijzonder hoog, tot zo'n 2.200 meter. Verder naar het zuiden liggen wel besneeuwde bergen boven Lenk, maar die liggen meer dan 20 kilometer verderop. De weg loopt verder west, waarna circa 2 kilometer na de pashoogte de grens met het kanton Fribourg volgt. De weg daalt iets naar het dorpje Jaun, gelegen in een smal dal met rotsbergen die boven het dorp uittorenen. Daarna loopt de weg verder richting Bulle; dit deel is vrij vlak. Bij Bulle verlaat men ook het gebergte.

Geschiedenis

De weg is vanuit strategisch militair belang aangelegd na de Duits-Franse oorlog van 1870-1871. In 1878 is de pasweg opengesteld. De aanleg hiervan was niet bijzonder lastig omdat de omgeving niet direct bedreigd werd door lawines, zoals dat bij andere hogere bergpassen in Zwitserland wel het geval was. De Jaunpass is het hele jaar geopend, extreme weersomstandigheden daargelaten.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass