Jeddah - Makkah Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Jeddah - Makkah Motorway map.png
?
Begin Jeddah
Einde Makkah
Lengte 73 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Saudi Arabia 5.svg

Afslagsymbool.svg Bryman

Afslagsymbool.svg mountain area

Knooppuntsymbool.svg Highway 4050

Afslagsymbool.svg desert area

Afslagsymbool.svg desert area

Knooppuntsymbool.svg Highway 4620

De Jeddah - Makkah Motorway is een motorway in Saudi-Arabië. De autosnelweg vormt de derde verbinding tussen Jeddah en Makkah (Mekka) en is 73 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint in het noorden van Jeddah en is daar een voortzetting van de Highway 320 die langs het King Abdulaziz International Airport voert. De autosnelweg begint ter hoogte van het knooppunt met de Highway 5 en verloopt met 2x4 rijstroken door woestijngebied tussen Jeddah en Makkah. De omgeving kent lage rotsgebergtes, maar de autosnelweg blijft in vlak gebied. Men kruist de Highway 4050 en de Highway 4620 die dubbelbaans wegen in het gebied tussen Jeddah en Makkah vormen. De autosnelweg eindigt op de 4th Ring Road van Makkah (Mekka).

Geschiedenis

De autosnelweg is in drie fases aangelegd. Op 22 december 2022 werd als eerste fase 3 geopend, een 27 kilometer lang traject tussen Highway 4050 en Highway 4620, het middendeel tussen Jeddah en Makkah.[1]

Toekomst

Het westelijk deel wordt vermoedelijk medio 2023 geopend tussen Highway 5 en Highway 4050. Het oostelijk deel was in juli 2022 nog niet in aanbouw.

Referenties