Jeltesleat Akwadukt

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Jeltesleatakwadukt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeltesleat Akwadukt
NLN354.svg
Jeltesleat Akwadukt.jpg
Waterweg Jeltesloot
Lengte 45 meter
Openstelling 23-11-2007
Intensiteit 7.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Jeltesleat Akwadukt (Nederlands: Jeltesloot aquaduct) is een aquaduct in Nederland, gelegen in de provincie Friesland, onderdeel van de provinciale weg N354, gelegen ten zuiden van Hommerts. De N354 kruist hier de Jeltesloot.

Kenmerken

Het Jeltesleat Akwadukt kruist de Jeltesloot, een waterverbinding tussen het Fluessen en Koevordermeer. De N354 is een doorgaande weg van Sneek naar Lemmer. Het Jeltesleat Akwadukt bestaat uit de tweestrooks gebiedsontsluitingsweg en een parallel fietspad. Langzaam verkeer gaat hier over de N354, ten noorden én ten zuiden van het aquaduct ligt een rotonde om het langzaam verkeer op de parallelwegen te krijgen. Ten noorden van het aquaduct ligt het dorpje Hommerts, dat voornamelijk uit lintbebouwing bestaat. De stad Sneek ligt ongeveer 6 kilometer noordelijker.

Geschiedenis

Het Jeltesleat Akwadukt was onderdeel van een programma om kruisingen tussen drukke vaarwegen en provinciale wegen ongelijkvloers te maken. Voorheen moest het verkeer over een smalle ophaalbrug die regelmatig open ging voor de scheepvaart. Met name in het zomerseizoen leidde dit tot lange wachtrijen. Eind 2005 begon de aanleg van het aquaduct, die op 23 november 2007 is opengesteld voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks circa 7.200 voertuigen door het aquaduct.

Referenties


Aquaducten, tunnels, bruggen en dammen in Friesland

Akwadukt Mid-Fryslân (A32)Hendrik Bulthuis Akwadukt (N356)Aquaduct Langdeel (N31)Aquaduct Lemmer (N359)Richard Hageman Akwadukt (N31)Aquaduct Scharsterrijn (A6)Aquaduct Van Harinxmakanaal (N31)Galamadammen akwadukt (N359)Geauakwadukt (N7)Houkesloot aquaduct (N354)Ie-Akwadukt (N928)Jeltesleat Akwadukt (N354)Leppa Akwadukt (A32)Margaretha Zelle AkwaduktM.C. Escheraquaduct

Prinses MargriettunnelFônejachtbrugScharsterrijnbrugAfsluitdijk

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot