Jennings Randolph Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jennings Randolph Bridge
Overspant Ohio River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 617 meter
Hoofdoverspanning 227 meter
Hoogte brugdek 6 meter
Openstelling 07-11-1977
Verkeersintensiteit 11.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Jennings Randolph Bridge is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Ohio River op de grens van Ohio en West Virginia, nabij East Liverpool, Ohio. De brug is onderdeel van de US 30.

Kenmerken

De Jennings Randolph Bridge is een stalen vakwerkbrug en een serie aanbruggen als liggerbruggen. De totale bruglengte bedraagt 617 meter, de hoofdoverspanning bedraagt 227 meter. Dit is naar verluidt de langste vakwerkoverspanning van dit type in Noord-Amerika (zonder cantilever). Het brugdek is 18,2 meter breed en heeft 2x2 rijstroken van de US 30, maar heeft geen vluchtstroken. De US 30 is ter plekke een snelwegachtige verbinding. Aan de kant van Ohio is een knooppunt met de State Route 39, dat deels boven de Ohio River is gebouwd.

De brug verbindt East Liverpool, Ohio met Chester, West Virginia. East Liverpool is een kleine stad met een regionaal belang, de US 30 vormt de doorgaande route naar Pittsburgh, Pennsylvania. De brug is samen met een nabijgelegen brug over de Ohio River de noordelijkste brug van West Virginia, gelegen in het uiterste noorden van de West Virginia Panhandle.

Zoals de meeste bruggen over de Ohio River is de brug in het beheer van de staat West Virginia.

Geschiedenis

De huidige brug is de tweede op deze locatie. De eerste brug was een monumentale hangbrug met vakwerkconstructie, gebouwd door de Penn Bridge Company en is op 31 december 1896 geopend als een tolbrug. De brug werd in 1938 aangekocht door de staat Ohio.

Na de instorting van de Silver Memorial Bridge in 1967 werd de brug geïnspecteerd, waaruit bleek dat de hangkabels ernstig gecorrodeerd waren. Er werd een verbod op vrachtverkeer ingesteld. Uit onderzoek bleek dat een renovatie niet meer economisch was, en dat de brug volledig vervangen moest worden. Op dat moment was de hangbrug al ruim 70 jaar oud. Op 14 mei 1969 werd de brug volledig afgesloten voor het verkeer vanwege de toenemende slechte conditie. In 1970 is de brug gesloopt.

Ondertussen werden plannen gemaakt voor een nieuwe brug. De bouw van de brug werd federaal gefinancierd. De bouw van de nieuwe vakwerkbrug begon in augustus 1972, maar de bouw verliep traag en uiteindelijk is de brug pas ruim 5 jaar later op 7 november 1977 geopend voor het verkeer.[1]

Op 11 december 2023 werd de brug acuut afgesloten nadat uit een inspectie bleek dat er scheuren in de lasnaden waren geconstateerd.[2][3] De brug heropende op 8 januari 2024.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Jennings Randolph (1902-1998), een politicus uit West Virginia die voor de Democratische Partij van 1933 tot 1947 in het Huis van Afgevaardigden zat en van 1958 tot 1985 in de Amerikaanse senaat. Hij was het laatste lid van het Amerikaanse congres die nog onder Franklin D. Roosevelt congreslid was.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks passeren 11.200 voertuigen de brug.[4]

Zie ook

Referenties