Barrier
Een barrier is een geleidingswand van een bepaald materiaal met een speciale profilering van het aanrijdingsvlak.
Om een rijbaan te beveiligen wordt er vaak een geleiderail geplaatst die voorkomt dat voertuigen die van de weg raken tegen een object aanrijden of op de verkeerde rijbaan terechtkomen. Op sommige locaties is er echter onvoldoende ruimte voor een geleiderail, bijvoorbeeld omdat de ruimte tussen twee rijbanen te smal is. In zo'n geval wordt dan vaak een barrier geplaatst. Een voorbeeld hiervan is te vinden op de N44 door Wassenaar en de N200 tussen Halfweg en Amsterdam. Ook de N50 tussen knooppunt Hattemerbroek en Kampen kent een barrier als scheiding tussen de twee rijrichtingen. De barrier op de N50 bestaat niet uit losse betonsegmenten, maar is als lange sliert ter plekke geproduceerd en in stukken gezaagd.
Een barrier wordt vaak toegepast in tijdelijke situaties, omdat deze makkelijker te plaatsen is dan een geleiderail. Bij wegwerkzaamheden zijn ze dan ook vaak te zien.
Soorten barriers
Barriers worden gemaakt van staal, beton of kunststof. Kunststof barriers worden bijna uitsluitend gebruikt in tijdelijke situaties, waarbij de barrierdelen afwisselend in rood en wit zijn uitgevoerd. Ze zijn vaak verzwaard met water of zand en worden niet verankerd. Dit type barrier is ongeschikt voor gebruik bij hoge snelheden.
Wiconbarrier
Een speciaal type is de zogenaamde "Wicon"-barrier. Deze barrier heeft een speciale voorziening waarin een wiel van het voertuig klem komt te zitten. Zo wordt voorkomen dat een voertuig ongecontroleerd terugkaatst de rijbaan op en zo anderen in gevaar kan brengen. Wicon-barriers worden nog maar weinig toegepast.

Jersey barrier
Een Jersey Barrier is een betonnen muur die rijbanen scheidt op autosnelwegen. Ze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat voertuigen niet op de verkeerde weghelften kunnen komen bij incidenten. Ze worden ook in het leger gebruikt tegen autobommen. Ze staan in het westen van de Verenigde Staten ook bekend als K-rails of Traffic Dividers. De Jersey Barrier heeft een kenmerkende vorm met onderin een vrij schuin deel en een rechter vervolg. Het nadeel van deze barriervorm is het schuine gedeelte onderin: deze veroorzaakt veel zogenaamde 'roll-overs', oftewel voertuigen die over de kop gaan als zij dit schuine gedeelte raken. In Nederland werd de Jersey Barrier toegepast tot eind jaren '90, waarna deze grotendeels vervangen werd door de nieuwere Step Barrier. In landen als België en Duitsland zijn de Jerseys al langer gemeengoed.

Step Barrier
Door de nadelige vormgeving van de Jersey Barrier is een nieuw type barrier ontwikkeld: de Step Barrier. De naam verklapt al een beetje de vorm van de barrier. Onderin heeft de barrier een vrij hoge band van 250 mm hoog met een flauwe schuinte. Daarboven volgt een versmalling van 50 mm hoog en breed waarna de barrier tot 900 mm naar boven loopt met dezelfde schuinte als onderin. Vooral het ontwerp van de hoge 'step' onderin, moeten de roll-overs tot het verleden behoren.
In Nederland krijgt de Step Barrier sinds eind jaren '90 de voorkeur boven de Jersey Barrier vanwege het veiligere ontwerp. Barriers worden in Nederland alleen toegepast als het niet anders kan, in verband met ruimte bijvoorbeeld. Zo zijn er bij de N50 nabij Kampen en de A35 bij Almelo Step Barriers toegepast. Idealiter wordt echter nog steeds de traditionele vangrail toegepast.
Cable barrier
Zie ook Cable barrier.
Een cable barrier is een rijbaanscheiding in de vorm van stalen kabels.
Houten barrier
Een alternatieve materiaalkeuze is hout. Deze worden sinds 2010 op wat grotere schaal toegepast langs provinciale wegen in Nederland, zoals in Gelderland en Overijssel. Houten barriers hebben een hoge keerkracht, en zijn esthetisch mooier dan stalen of betonnen barriers.
Zipper barrier
Een zipper barrier is een verplaatsbare barrier om tijdelijk of permanent wisselstroken te creëren.
Gebruik en ontwikkeling
De Jersey Barrier is ontwikkeld in het Stevens Institute of Technology in Hoboken, in New Jersey, onder het toezicht van het Department of Transportation van die staat. Daar is ook de barrier naar vernoemd. Een typische Jersey Barrier is 3 voet hoog (91 centimeter) en is van gestort beton gemaakt. De barrier is zo ontworpen om de meeste krachten weg te nemen in geval van een aanrijding. Door de schuin aflopende voet rijdt een uit controle geraakt voertuig er tegenop zonder er frontaal op te knallen. Ze zijn vooral ontworpen in een tijd toen gewone vangrails niet afdoende bleken tijdens aanrijdingen. Sindsdien is de vangrail verbeterd, en bij correcte toepassing ook afdoende bij aanrijdingen. Het nadeel van een Jersey Barrier is dat vooral bij betonnen snelwegen, zoals veel aangelegd zijn in stedelijke gebieden in de Verenigde Staten dat de snelwegen nogal massaal ogen, als één betonnen massa. Een vangrail breekt dit beeld enigszins.
Er bestaan ook goedkopere en lichtgewicht plastic barriers in dezelfde vorm. Deze hebben niet dezelfde stevigheid als een betonnen barrier, en kan gebruikt worden om wegwerkzaamheden af te schermen op wegen met een lagere snelheid. Ze zijn niet geschikt om voertuigen mee tegen te houden. Andere vormen van barriers zijn metalen afscheidingen, die vaak bij tijdelijke situaties, zoals wegwerkzaamheden gebruikt worden. In Nederland kunnen Jersey Barriers ook worden aangelegd met langzaam rijdende betonstorters, in plaats van losse segmenten. Dit is onder meer toegepast op de N50. Hiermee kan de hoogte ook op de wensen van de wegbeheerder worden aangepast. Een Jersey Barrier wordt ook toegepast in de middenberm van snelwegen waarbij er twee rijen barriers staan gevuld met aarde. Dit minimaliseert de kans dat een voertuig op de andere weghelft raakt aanzienlijk.
In Duitsland zijn met name in de staat Nordrhein-Westfalen defecten ontdekt aan oudere jersey barriers die ter plekke gestort zijn. Er ontstaan scheuren in en de kerende werking kan niet meer gegarandeerd worden. Het betreft 900 kilometer jersey barriers.[1]
In andere talen
- Engels (English): jersey barrier