Jiaozhou Bay Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
青岛胶州湾大桥
China G22.svg
Jiaozhou Bay Bridge.jpg
Overspant Jiazhou Bay
Rijstroken 2x3
Totale lengte 26.750 meter
Hoofdoverspanning 260
Hoogte brugdek 40
Openstelling 30-06-2011
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Jiaozhou Bay Bridge is een liggerbrug en tuibrug in China, gelegen in de provincie Shandong, nabij de stad Qingdao. Met een lengte van 26,7 kilometer is het één van de langste bruggen ter wereld.

Kenmerken

De Jiaozhou Bay Bridge overspant de Jiaozhou Bay ten westen van Qingdao. Het kunstwerk bestaat uit een hoofdbrug van 24,9 kilometer lengte en een zijtak van 2 kilometer die met een half sterknooppunt op de hoofdbrug aansluit, volledig gebouwd op viaducten. Het overgrote deel van de brug bestaat uit een liggerbrug, maar er zijn enkele grotere overspanningen voor de scheepvaart in de vorm van tuibruggen, waarvan de grootste overspanning 260 meter is. De brug heeft 2x3 rijstroken, de zijtak heeft 2x2 rijstroken.

De Jiaozhou Bay Bridge overspant de baai op zijn breedste punt, het smalste punt bij Qingdao is slechts 3 kilometer breed op de toegang naar de East China Sea. Het is niet bekend welke snelweg exact over de brug loopt, vermoedelijk gaat het om de Qinglan Expressway (G22) die voorheen met een boog rond de baai liep. Het nummer van de zijtak is eveneens onbekend, mogelijk is dit een reguliere hoofdweg. Aan de oostzijde sluit de Jiaouzhou Bay Bridge aan op stadssnelweg door de metropool Qingdao. Aan de westzijde is toegang tot het havengebied en routes naar het zuiden en westen. De brug is een tolweg.

Geschiedenis

De brug is tussen 2005 en 2010 aangelegd om de afstand tot het havengebied van Qingdao te verkorten. De brug was op 22 december 2010 gereed, maar is pas op 30 juni 2011 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het de 7de langste brug ter wereld en de op drie na langste over water. Op dezelfde dag opende ook de Jiaozhou Bay Tunnel, die overigens niet direct op de brug is aangesloten, maar 12 kilometer ten zuiden van de brug ligt.

Guiness Book of Records

Na openstelling van de brug werd de Jiaozhou Bay Bridge de langste brug ter wereld genoemd, langer dan de Lake Pontchartrain Causeway in de Verenigde Staten, die 38,4 kilometer lang is. Al snel bleek dat het hier om een fout ging, het gehele project van 41,6 kilometer (inclusief de ongerelateerde Jiaozhou Bay Tunnel) werd als brug aangemerkt, terwijl de hoofdbrug, inclusief aanbruggen boven land, "maar" 24,9 kilometer lang is, plus een zijtak van 2 kilometer. Het Guiness Book of Records heeft deze fout nog niet willen toegeven en noemt het nog steeds de langste brug ter wereld.

Referenties