Jiaozhou Bay Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
青岛胶州湾隧道
Blank.png
Jiaozhou Bay Tunnel.jpg
Kruist Dalian Bay
Lengte 7.800 meter
Openstelling 30-06-2011
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Jiaozhou Bay Tunnel (Chinees: 青岛胶州湾隧道) is een 7,8 kilometer lange onderzeetunnel in China, gelegen in de stad Qingdao in de provincie Shandong.

Kenmerken

De Jiaozhou Bay Tunnel is een tweebuizige tunnel van 7.800 meter lengte onder de monding van de Jiaozhou Bay naar de Gele Zee. De tunnel ligt 3.950 meter daadwerkelijk onder zee, de rest ligt onder land. De tunnel is onderdeel van een stadsautoweg met 2x3 rijstroken en verbindt de eigenlijke stad Qingdao met het havengebied dat ten zuiden van de Jiaozhou Bay ligt. De tunnel bereikt maximaal -82,8 meter beneden zeeniveau en heeft een helling van 3%. Het noordelijk deel ligt onder bebouwd gebied op een schiereiland, het zuidelijk deel onder een bergachtiger schiereiland. De tunnel is onderdeel van de provinciale weg S209.

Geschiedenis

Qingdao ligt traditioneel op een schiereiland aan de noordkant van de Jiaozhou Bay. Vanaf begin jaren 2000 werd een havengebied aan de zuidkant van de baai ontwikkeld. Dit werd dermate groot gepland dat de omweg rond de Jiaozhou Bay te groot werd en een directe tunnelverbinding noodzakelijk was. De tunnel is tussen 2006 en 2010 aangelegd en op 30 juni 2011 voor het verkeer geopend. Het was één van de eerste echt lange onderzeetunnels in China. De tunnel opende op dezelfde dag als de Jiaozhou Bay Bridge, die westelijker de Jiaozhou Bay overspant. Beide projecten sluiten niet op elkaar aan, maar zijn wel simultaan uitgevoerd als het Jiaozhou Bay Connection Project.

Referenties