Jinghu Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Jinghu Expressway (Shanghai))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G2
Begin Beijing
Einde Shanghai
Lengte 1.226 km
Route

3rd Ring Road

4th Ring Road

5th Ring Road

6th Ring Road

Daxing

Guangyuang

Jingjintang Expressway

Wuqing

Chagujiang

Rongwu Expressway

Rongwu Expressway

Duliu

Jinghai

Chen Gantung

Tangjin Expressway

Jincang Expressway

Qingxian

Jingtai Expressway (G3)

Cangzhou-North

Cangzhou-Northeast

Cangzhou-East

Huangshi Expressway (G1811)

Cangxian

Mengcun

Xinxiancun

Xinanyuancun (S383)

Xishicun

Leling (S314)

Binde Expressway (S12)

Zhengdianzhen (S248)

Shanghe (S316)

Linyi

Linyi-South (S249)

Jiyang

expressway to Binzhou

Qingyin Expressway (G20)

Jinan-Northeast (G220)

Yaoqiangzhen

Qingyin Expressway (G20)

Jiguang Expressway (G35)

Jinan-East

Jinan-East (G309)

Ring Expressway (G2001)

Zhangqiu

Yuehe

Laiwu

Qinglan Expressway (G22)

Laitai Expressway (S26)

Gangcheng

Xintai

Taixin Expressway (S31)

Mengyin

Menglianggu

Qingtuo

Rilan Expressway (G1511)

Wanggou

Linyi

Luozhuang

Cangshan

Tancheng

Honghuabu

Xinji

Lianhuo Expressway (G30)

Shuyang-North

Shuyang-East

Shuyang-South

Huaian-North

Changshen Expressway (G25)

Huaian-East

Huaian-Southeast

Yanhuai Expressway (G2513)

Baoying

Jieshou

Gaoyou

Yangli Expressway (S28)

Hushan Expressway (G40)

Gaogang-West

Gaogang

Taizhen Expressway (S35)

Taixing-North

Taixing-East

Hushan Expressway (G40)

Jingjiang

Jiangyin

Changhe Expressway (S38)

Gaochang

Hurong Expressway (G42)

Wuxi-East

Wuxi-South

Tongxi Expressway

Sushao Expressway

Suzhou-West

Suzhou-Centre

Changtai Expressway (G15W)

Suzhou-North

Suzhou-East

Changjia Expressway (G15W2)

Kunshan

Kunshan-East

Ring Expressway (G1501)

Moyu Road

Jiasong Road

Shenhai Expressway (G15)

Jiamin Elevated Road

Huajiang Road

Outer Ring Expressway (S20)

Middle Ring Road

De Jinghu Expressway (Chinees: 京沪高速公路), voluit de Beijing - Shanghai Expressway (Chinees: 北京-上海高速公路) is een expressway in China. De autosnelweg is één van de belangrijkste van het land en verbindt Beijing met Shanghai. De Jinghu Expressway voert door de provincies Beijing, Tianjin, Hebei, Shandong, Jiangsu en Shanghai. De Jinghu Expressway is 1.226 kilometer lang en heeft het nummer G2.

Naam

De naam Jinghu Expressway slaat op de steden die de G2 verbindt, namelijk Beijing (京) en de afkorting Shanghai, "Hu" (沪).

Routebeschrijving

Beijing & Tianjin

De snelweg begint op de 3rd Ring Road van Beijing, en voert zuidoostwaarts de stad uit, en kruist daarbij nog 3 snelwegringen. De snelweg telt in Beijing 2x3 rijstroken, daarbuiten 2x2 rijstroken en verloopt parallel aan de Jingjin Expressway (S30). De autosnelweg passeert kortstondig door de provincie Hebei en komt dan in Tianjin, waar hij naar het zuiden afslaat en ten westen van de stad Tianjin langs loopt. De bypass van Tianjin telt 2x4 rijstroken en men kruist de Rongwu Expressway (G18). Ook ten westen van Tianjin voert de snelweg kortstondig door Hebei. Ten zuiden van Tianjin zijn 2x3 rijstroken beschikbaar.

Hebei

De Jinghu Expressway legt ruim 100 kilometer in de provincie Hebei af. De autosnelweg verloopt met 2x2 rijstroken zuidwaarts tot de stad Cangzhou, waar een knooppunt volgt met de Jingtai Expressway (G3). De Jinghu Expressway slaat hier af en verloopt met 2x3 rijstroken langs de noord en oostkant van Cangzhou. Vervolgens kruist men de Huangshi Expressway (G1811), waarna de snelweg zuidwaarts voert door dichtbevolkt laagland en men 50 kilometer verderop de grens met de provincie Shandong bereikt.

Shandong

De Jinghu Expressway door Shandong.

De Jinghu Expressway verloopt noord-zuid door het midden van Shandong. Noordelijk van de rivier de Huang He (Gele Rivier) voert de autosnelweg door laagland, zuidelijk daarvan zijn wat lage bergen, het enige deel van de gehele route tussen Beijing en Shanghai dat wat hoogteverschillen kent. In het noorden van de provincie Shandong voert de snelweg door dichtbevolkt laagland. Na ruim 100 kilometer bereikt men Jinan, de grootste stad op de route in Shandong. De snelweg verloopt langs de oostkant van Jinan en kent een korte dubbelnummering met de Qingyin Expressway (G20), waarbij de snelweg met een tuibrug de Huang He oversteekt.

Zuidelijk van Jinan voert de snelweg een stukje oostwaarts naar Laiwu, door een gebied met bergen. Bij Laiwu kruist men de Qinglan Expressway (G22), waarna de snelweg weer zuidwaarts loopt naar Xintai. De Jinghu Expressway telt hier voortdurend 2x4 rijstroken. Opvallend is een rijbaansplitsing ten zuiden van Laiwu, waar beide rijrichtingen tot 4,5 kilometer uit elkaar liggen. Vervolgens buigt de Jinghu Expressway naar het zuidoosten af, eerst door een vallei, zuidelijker door vlak laagland. Ten noorden van Linyi kruist men de Rilan Expressway (G1511). Nabij de stad Xinyi volgt dan de grens met de provincie Jiangsu.

Jiangsu

Een fors deel van zo'n 500 kilometer legt men af in de provincie Jiangsu. Het landschap is saai en vlak met monotone landbouwgebieden. Het platteland is soms zeer dichtbevolkt, met talloze dorpen van gelijke omvang op 1 kilometer van elkaar. In het noorden van Jiangsu liggen geen zeer grote steden op de route, Huaian en Yangzhou zijn het grootste. De autosnelweg telt hier over grote afstanden 2x4 rijstroken. Vanaf Yangzhou voert de snelweg zuidoostwaarts, parallel aan de rivier de Yangtze, en steekt deze uiteindelijk over via de 2x3 rijstroken tellende Jiangyin Bridge, een grote hangbrug. Vervolgens komt men in de verstedelijkte regio ten westen van Shanghai, met vrij grote steden als Wuxi en Suzhou. Tussen Wuxi en Suzhou zijn 2x4 rijstroken beschikbaar, evenals verder naar Shanghai. Men kruist diverse belangrijke snelwegen zoals de Changtai Expressway (G1522) en Hurong Expressway (G42).

Shanghai

De Jinghu Expressway in Shanghai.

In Shanghai telt de snelweg vrijwel volledig 2x4 rijstroken en voert door buitenwijken en dichtbebouwde voorsteden. De snelweg kruist in Shanghai drie noord-zuidsnelwegen, van west naar oost de Ring Expressway (G1501), de Shenhai Expressway (G15) en de Outer Ring Expressway (S20). Ook kruist men de Jiamin Elevated Road en de Middle Ring Road. De Jinghu Expressway gaat na het knooppunt met de Middle Ring Road over in Wuning Road, een stadsweg met verkeerslichten en 2x4 rijstroken.

Geschiedenis

De Jinghu Expressway was één van de eerste lange autosnelwegen van China. De bouw van de autosnelweg had in de jaren '90 de hoogste prioriteit. De bouw van de Jinghu Expressway begon in 1987 tussen Beijing en Tianjin, waarvan het eerste deel in 1990 werd geopend. In 1995 opende het zuidelijkste deel tussen Wuxi en Shanghai. Het tussenliggende traject is in de jaren '90 opengesteld en in 2000 was de gehele snelweg te berijden van Beijing tot Shanghai.

Oorspronkelijk verliep de Jinghu Expressway bij Tianjin over de stadsring, ook was er een lange dubbelnummering met de Jingtai Expressway (G3) tussen Beijing en Tai'an in de provincie Shandong. In fases zijn de G2 en G3 losgekoppeld van elkaar, voornamelijk door de G3 tussen Beijing en Cangzhou in Hebei een westelijker tracé te geven, terwijl de G2 tussen Cangzhou en Xintai in Shandong een oostelijker tracé kreeg. Het nieuwe tracé in Tianjin opende in 2006 voor het verkeer, zodat men niet meer dwars door de stad Tianjin hoefde. In fases is daarna de G2 tussen Cangzhou en Xintai geopend, het laatste deel opende in 2016 in het zuiden van de provincie Hebei.

Na 2015 zijn zeer lange trajecten verbreed, tussen Laiwu in Shandong en de splitsing met de G40 vlak voor de Yangtze is een 560 kilometer lang traject van 2x4 rijstroken voorzien.

Beijing - Tianjin

De Jinghu Expressways was één van de eerste snelwegen die in China gebouwd werd voor interstedelijk verkeer. De bouw begon in 1987 aan het 143 kilometer lange deel van Beijing langs Tianjin. In september 1990 werd het eerste deel van 75 kilometer lengte tussen Beijing en Tianjin geopend, en in 1991 een verlenging tot in de stad Tianjin. Indertijd verliep de snelweg alleen van Beijing naar Tianjin, deels over wat thans de Jingjintang Expressway (S40) is. Ten zuiden van de stad Tianjin verliep de G2 over wat nu de Jincang Expressway (S6) is. Eind 2006 opende een nieuw tracé van de Jinghu Expressway langs de westkant van Tianjin, een 91 kilometer lang traject vanaf het knooppunt met de S40 tot aan de grens met Hebei.

De snelweg is tussen Beijing en Tianjin met 2x2 rijstroken aangelegd. Om de G2 te ontlasten is eind 2006 de Jingjin Expressway opengesteld, die op korte afstand parallel aan de Jinghu Expressway verloopt, en ook direct aansluiting geeft op het in 2006 opengestelde deel van de G2 langs de westkant van Beijing, zodat doorgaand verkeer vanaf Beijing richting Jinan niet meer van de G2 gebruik hoeft te maken. De Jingjin Expressway is direct met 2x4 rijstroken aangelegd. De G2 langs de westkant van Tianjin is direct met 2x3 rijstroken aangelegd.

van naar lengte datum
Beijing Tianjin (Yancun, G103) 75 km 00-09-1990
Tianjin (Yancun, G103) Tianjin (Yixingbu, S101) 27 km 00-12-1991
Tianjin (S40) grens Hebei 91 km 00-12-2006

Hebei

In 2000 is de G2 tussen Tianjin en Jinan opengesteld. Dit was dubbelgenummerd met de Jingtai Expressway (G3). Later is de Jinghu Expressway oostelijker geleid vanaf Cangzhou, zodat er twee aparte routes ontstonden. De westelijke route via Dezhou is sindsdien alleen nog als de G3 genummerd. Als eerste opende circa 2011 de bypass van Cangzhou over een afstand van 30 kilometer tussen de G3 en G1811. Dit deel is direct met 2x3 rijstroken aangelegd. Het ontbrekende deel van Cangzhou tot de grens met de provincie Shandong is op 30 juni 2016 opengesteld.[1] Hiermee was de gehele G2 tussen Beijing en Shanghai doorgaand te berijden via het gewijzigde traject.

van naar lengte datum
grens Tianjin Cangzhou (G3) 32 km 00-00-2000
Cangzhou (G3) Cangzhou (G1811) 30 km 00-00-2011
Cangzhou grens Shandong 48 km 30-06-2016

Shandong

Het verkeer op de G2 verliep oorspronkelijk westelijker door Shandong, via wat nu de Jingtai Expressway (G3) is. Beide routes splitsten zich pas bij Tai'an en waren op de noordelijke helft door de provincie Shandong dus dubbelgenummerd. Daardoor is het huidige traject van de G2 het oudste in het zuiden van Shandong, waar in 1999-2000 al een lang stuk werd opengesteld vanaf Xintai via Linyi naar de grens met Jiangsu. Het oostelijk deel van de ringweg van Jinan dateert ook van die tijd.

Het eerste nieuwe tracé van de G2 opende circa 2002 tussen Laiwu en Xintai. In 2006 volgde het deel tussen Jinan en Laiwu, waarmee de route ten zuiden van Jinan gereed kwam. De noordelijke bypass van Jinan is hoofdzakelijk een onderdeel van de Qingyin Expressway (G20) en de G2 lift hier een klein stuk op mee. Dit deel omvat een tuibrug over de Huang He, die circa 2008 is opengesteld. Hiermee kon verkeer vanaf het noorden al ten noorden van Jinan van de G3 afsplitsen. De echte ontvlechting van de G2 en G3 in het noorden van Shandong volgde echter pas in 2015 en 2016. Op 1 januari 2015 opende het 115 kilometer lange tracé vanaf de grens met Hebei tot Jinan voor het verkeer en is direct met 2x3 rijstroken aangelegd. Een jaar later opende ook het ontbrekende deel in de provincie Hebei, waardoor de G2 geheel losgekoppeld was van de Jingtai Expressway (G3). Vervolgens is in 2020 nog een korte verlenging van 13 kilometer tussen de G20 en G35 bij Jinan geopend, inclusief een brug over de Huanghe.[2][3] Hiermee kwam de dubbelnummering met de G20 ten noordoosten van Jinan te vervallen.

Tussen 2017 en 2021 is een 169 kilometer lang traject tussen Xintai en de grens met Jiangsu ten zuiden van Linyi van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed. Tussen 2018 en 2021 is aansluitend 30 kilometer rond Laiwu van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed.[4]

Op 26 december 2021 begon de verbreding van 17 kilometer van de Ring Expressway aan de oostkant van Jinan, waar het samenvalt met de Jinghu Expressway. Dit deel is van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed.[5]

van naar datum lengte
Xintai Linyi (G327) 91 km circa 1999
Linyi (G327) grens Jiangsu 85 km circa 2000
Jinan (northeast, G20) Jinan (southeast, G2001) 21 km circa 2000
Laiwu Xintai 56 km circa 2002
Jinan Laiwu 90 km 29-11-2006
Jinan (north, G20) Jinan (northeast, G20) 12 km circa 2008
grens Hebei Jinan 115 km 01-01-2015
Jinan (G20) Jinan (G35) 13 km 01-09-2020

Jiangsu & Shanghai

De Jiangyin Bridge over de Yangtze in Jiangsu.

De bouw van de snelweg begon in mei 1992, circa 1995 is het eerste deel opengesteld tussen Wuxi en Shanghai, waarbij het deel in Shanghai vermoedelijk tegelijkertijd met het deel in Jiangsu is opengesteld. Vervolgens is gebouwd aan de passage van de Yangtze, inclusief de Jiangyin Bridge, die op 28 september 1999 is opengesteld. Daarna is in hoog tempo het traject door de rest van Jiangsu geopend, historische satellietbeelden suggereren dat het 314 kilometer lange traject van de grens met Shandong tot Taixing nabij de Yangtze in twee fases in gebruik is genomen rond 2000, eerst het zuidelijke deel tussen Huai'an en Taixing en later dat jaar het noordelijke deel tussen de grens met Shandong en Huai'an. De snelweg was in november 2000 voltooid.

In 2005 is het deel tussen Wuxi en Shanghai verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Vermoedelijk is het deel dat de Yangtze kruist direct met 2x3 rijstroken aangelegd tussen het knooppunt met de G42 en Wuxi. De snelweg had in Shanghai in eerste instantie 2x2 rijstroken over de volledige lengte, maar het deel ten westen van het tolstation is in 2008 naar 2x4 rijstroken verbreed. In 2016 is het deel tussen Yangzhou en Taizhou naar 2x4 rijstroken verbreed.

In de periode 2021-2023 is een 259 kilometer lang traject door Jiangsu van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed, helemaal vanaf de grens met Shandong tot Yangzhou.[6]

van naar lengte datum
Wuxi Shanghai 124 km circa 1995
Taixing Wuxi 72 km 28-09-1999
Huai'an Taixing 206 km circa 1999/2000
grens Shandong Huai'an 108 km 00-11-2000

Zie ook

Referenties

National Expressways in China

G1G2G3G4G5G6G7G10G11G12G15G16G18G20G22G25G30G35G36G40G42G45G50G55G56G59G60G65G69G70G72G75G76G78G80G85G91G92G93G94G95G98G99

Lijst van expressways in China

Expressways in Beijing

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jingshi Expressway (G4) • Jingwu Expressway (G0424) • Badaling Expressway (G6) • Jingchen Expressway (G45) • Jingkai Expressway (G45)


Municipal expressways

Airport Expressway (S12) • Airport North Expressway (S28) • Airport South Expressway (S32) • 2nd Airport Expressway (S51) • Jingjin Expressway (S30) • Jingjintang Expressway (S40) • Jingping Expressway (S32) • Jingli Expressway (S3801) • Jingtong Expressway (G103) • Jingwei ExpresswayDaxing Airport North Line Expressway (S3300) • Beijing Daxing International Airport Expressway (S3501)


Ring Roads:

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road5th Ring Road (S50) • 6th Ring Road (G4501) • Capital Area Expressway (G95)

Expressways in Tianjin

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Rongwu Expressway (G18) • Changshen Expressway (G25) • Qinbin Expressway (G0111) • Jinshi Expressway (G0211) • Binbao Expressway (G2501)

Municipal expressways:

Jinji Expressway (S1) • Jinning Expressway (S2) • Jinbin Expressway (S3) • Jingang Expressway (S4) • Rongwu Connector (S5) • Jincang Expressway (S6) • Jinbao Expressway (S7) • Haibin Expressway (S11) • Tanglang Expressway (S20) • Tangcheng Expressway (S21) • Jingjin Expressway (S30) • Binhai New Area Ring Expressway (S31) • Jingjintang Expressway (S40) • Jinjin Expressway (S50) • Ningjing Expressway (S51) • Binshi Expressway • (S60)

Urban expressways:

Outer Ring RoadExpress LoopBeiheng ExpresswayDongzong ExpresswayXizong Expressway

Expressways in Hebei

National expressways: Jingha Expressway (G1) • Qinbin Expressway (G0111) • Jingqin Expressway (G0121) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Deshang Expressway (G0321) • Jingde Expressway (G0322) • Jinggang'ao Expressway (G4) • Xinxin Expressway (G0413) • Jingwu Expressway (G0424) • Jingkun Expressway (G5) • Jingzang Expressway (G6) • Jingxin Expressway (G7) • Rongwu Expressway (G18) • Qingyin Expressway (G20) • Qinglan Expressway (G22) • Changshen Expressway (G25) • Daguang Expressway (G45) • Capital Area Expressway (G95) • Qinbin Expressway (G0111) • Jinshi Expressway (G0211) • Huangshi Expressway (G1811) • Cangyu Expressway (G1812) • Ring Expressway (Shijiazhuang) (G2002) • Donglu Expressway (G2516) • Suzhang Expressway (G5516) • Lailai Expressway (G9511)


Provincial expressways: Langcang Expressway (S3) • Tanggang Expressway (S4) • Langzhuo Expressway (S10) • Zhangshi Expressway (S10) • Baocang Expressway (S13) • Jingha Expressway Qianxi Branch (S23) • Xingheng Expressway (S30) • Xuanda Expressway (S32) • Tangcao Expressway (S41) • Chengwei Expressway (S50) • Qiancao Expressway (S51) • Baofu Expressway (S52) • Chengqin Expressway (S52) • Zhangshang Expressway (S54) • Xibaipo Expressway (S71) • Hengde Expressway (S72) • Shizan Expressway (S73) • Taihang Expressway (S75) • Qugang Expressway (S76) • Shiheng Expressway (S78) • Shijing Expressway (S78?) • Ring Expressway (Tangshan) (S0105) • Ring Expressway (Handan) (S2201) • Jingxiong ExpresswayJingwei ExpresswayTanglang Expressway (S3500) • Beijing Daxing International Airport Expressway (S3501) • Xinyuan Expressway (S9902)

Expressways in Jiangsu

National expressways: Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jihe Expressway (G0323Shenhai Expressway (G15) • Yanjing Expressway (G1515) • Yanluo Expressway (G1516) • Yanbeng Expressway (G1518) • Tongru Expressway (G1519) • Changjia Expressway (G1521) • Changtai Expressway (G1522) • Changshen Expressway (G25) • Lianhuo Expressway (G30) • Hushan Expressway (G40) • Hurong Expressway (G42) • Ningwu Expressway (G4211) • Hu'e Expressway (G4221) • Ningjiu Expressway (G4231) • Huyu Expressway (G50) • Ring Expressway (Nanjing) (G2501) • Huaixu Expressway (G2513) • Yangli Expressway (G4011) • Lining Expressway (G4012) • Nanjing Metropolitan Ring Expressway (G9904)


Provincial expressways: Changjia Expressway (S5) • Sutai Expressway (S9) • Liansu Expressway (S16) • Yanhuai Expressway (S18) • Tongxi Expressway (S19) • Yining Expressway (S22) • Qiyang Expressway (S28) • Yanjing Expressway (S29) • Taizhen Expressway (S35) • Changhe Expressway (S38) • Jiangyi Expressway (S39) • Hangchang Expressway (S45) • Huyi Expressway (S48) • Xinyang Expressway (S49) • Lihuang Expressway (S51) • Ningxuan Expressway (S55) • Huchang Expressway (S58) • Liwu Expressway (S68) • Jixu Expressway (S69) • East Shugang Expressway (S73) • Fuxingtai Expressway (S75) • Nantong Branch (S79) • Taicang Port North Expressway (S80) • Zhangjiagang Port Expressway (S82) • Wuxi Branch (S83) • Liyang Branch (S85) • Zhenjiang Branch (S86) • Jinhu Branch Expressway (S92)

Expressways in Shanghai

National expressways:

Jinghu Expressway (G2) • Shenhai Expressway (G15) • Ring Expressway (G1503) • Huci Expressway (G1531) • Hushan Expressway (G40) • Huyu Expressway (G50) • Hukun Expressway (G60)


Municipal expressways:

Yingbin Expressway (S1) • Hulu Expressway (S2) • Hufeng Expressway (S3) • Hujin Expressway (S4) • Hujia Expressway (S5) • Huxiang Expressway (S6) • Huchong Expressway (S7) • Xinwei Expressway (S19) • Outer Ring Expressway (S20) • Huchang Expressway (S26) • Shenjiahu Expressway (S32) • Tingfeng Expressway (S36)


Urban expressways

Inner Ring RoadMiddle Ring RoadSouth-North Elevated RoadYan'an Elevated RoadYixian Elevated RoadHumin Elevated RoadHuaxia Elevated RoadJiamin Elevated RoadLuoshan Elevated RoadBeidi Elevated RoadBeizhai Elevated RoadSongze Elevated RoadShanghai North Cross Channel