Jingha Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Jingshen Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
China G1.svg
China G1 map.png
G1
Begin Beijing
Einde Harbin
Lengte 1.209 km
Route

Knooppuntsymbool.svg 4th Ring Road

Afslagsymbool.svg Louzizhang

Afslagsymbool.svg Gaobeidian

Knooppuntsymbool.svg 5th Ring Road

Afslagsymbool.svg Dougezhuang

Afslagsymbool.svg Tongmalu

Knooppuntsymbool.svg 6th Ring Road

Afslagsymbool.svg Tongzhou

Afslagsymbool.svg Langfu

Afslagsymbool.svg Xiji


Heibei

Afslagsymbool.svg Xianghe


Tianjin

Afslagsymbool.svg Baodi

Afslagsymbool.svg Jixian

Knooppuntsymbool.svg Jinji Expressway (S1)

Afslagsymbool.svg Xinzhong


Hebei

Afslagsymbool.svg Yutian

Afslagsymbool.svg Yaohongqiao

Knooppuntsymbool.svg Tangcao Expressway (S41)

Afslagsymbool.svg Tangshan North

Knooppuntsymbool.svg Changshen Expressway (G25)

Afslagsymbool.svg Guye

Afslagsymbool.svg Qian'an

Afslagsymbool.svg Lulong

Afslagsymbool.svg Funing

Afslagsymbool.svg Beidaihe

Afslagsymbool.svg Qinghuangdao West

Knooppuntsymbool.svg Yanhai Expressway

Afslagsymbool.svg Qinghuangdao North

Afslagsymbool.svg Qinghuangdao East

Afslagsymbool.svg Shanhaiguan West

Afslagsymbool.svg Shanhaiguan East


Liaoning

Afslagsymbool.svg Wanjia

Afslagsymbool.svg Qianwei

Afslagsymbool.svg Suizhong

Afslagsymbool.svg Shahousuo

Afslagsymbool.svg Xingcheng

Afslagsymbool.svg Huludao

Afslagsymbool.svg Huludao East

Afslagsymbool.svg Gaoqiao

Afslagsymbool.svg Jinzhou

Knooppuntsymbool.svg Danxi Expressway (G16)

Afslagsymbool.svg Jinzhou East

Knooppuntsymbool.svg Fujin Expressway (G2512)

Afslagsymbool.svg Linghai

Afslagsymbool.svg Guanghui

Knooppuntsymbool.svg Danxi Expressway (G16)

Afslagsymbool.svg Panjin

Afslagsymbool.svg Gaosheng

Afslagsymbool.svg Taian

Knooppuntsymbool.svg Liaozhong Ring Expressway (G91)

Afslagsymbool.svg Ciyutuo

Afslagsymbool.svg Gaohua

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (G1501)

Afslagsymbool.svg Shenyang-West

Knooppuntsymbool.svg Danfu Expressway (G1113)

Afslagsymbool.svg Shenyang-Northwest

Afslagsymbool.svg Shenyang-North

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (G1501)

Afslagsymbool.svg Shen Beixinqu

Afslagsymbool.svg Yuanyi

Afslagsymbool.svg Tieling

Afslagsymbool.svg Yinzhou

Afslagsymbool.svg Kaiyuan

Afslagsymbool.svg Changtu

Afslagsymbool.svg Zigou

Knooppuntsymbool.svg ex-Changshen Expressway (S17)

Afslagsymbool.svg Tiedong

Afslagsymbool.svg Gongzhuling

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (G0102)

Afslagsymbool.svg Changchun-West

Afslagsymbool.svg Changchun-North

Knooppuntsymbool.svg Hunwu Expressway (G12)

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (G0102)

Afslagsymbool.svg Dehui

Afslagsymbool.svg Fuyu-South

Afslagsymbool.svg Fuyu-Centre

Afslagsymbool.svg Shuangcheng

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (G1001)

De Jingha Expressway (Chinees: 京哈高速), voluit de Beijing - Harbin Expressway (Chinees: 北京-哈爾濱高速公路), is een expressway in China, gelegen in het noorden van het land. De snelweg verbindt Beijing met Harbin via Shenyang en Changchun, is 1.209 kilometer lang en heeft het nummer G1.

Naam

De naam Jingha Expressway slaat op de steden die de G1 verbindt, namelijk Beijing en Harbin.

Routebeschrijving

Beijing

In het oosten van Beijing takt de Jingha Expressway af van de 4th Ring Road, die verder Beijing in gaat. De snelweg loopt rond Tongzhou, een grotere voorstad, en verknoopt vervolgens met de 6th Ring Road. De snelweg telt 2x2 rijstroken en eindigt op de grens met de provincie Hebei in het stadje Yanjiao.

Heibei & Tianjin

De Jingshen Expressway loopt circa 20 kilometer door de exclave van de provincie Heibei dat ingeklemd ligt tussen de provincies Beijing en Tianjin. Er ligt slechts één plaats op de route en dat is Xianghe. Oostelijker komt men door het noorden van de provincie Tianjin, een vlak en agrarisch gebied. Bij Chenghuan kruist men de Jinji Expressway. De snelweg telt ook hier 2x3 rijstroken en voert door vlak gebied. Niet ver daarna volgt de grens met de provincie Hebei.

Hebei

Men komt dan in de provincie Hebei zelf. De 2x3 snelweg loopt hier richting de kust, en bypasst noordelijk van de grotere stad Tangshan langs. Men kruist hier de Tangcao Expressway aan de westkant en de Changshen Expressway aan de oostkant van Tangshan. De snelweg kent hierbij doorlopend 2x3 rijstroken. Hierna wordt het gebied wat heuvelachtiger, en buigt de Jingshen Expressway naar het noordoosten af, en bereikt vanaf Qinhuangdo de kuststreek. Bij de stad Qinhuangdo eindigt de Yanhai Expressway uit Tianjin. Na Shanhaiguan volgt de grens met de provincie Liaoning.

Liaoning

De Jingshen Expressway in Liaoning.

De Jingshen Expressway volgt de kust van de Gele Zee naar het noordoosten en komt hier door een dunner bevolkt gebied. Desondanks zijn er voortdurend 2x3 rijstroken beschikbaar. De omgeving is vrij vlak, en men kruist diverse rivieren die vanuit de berggebieden naar het noordwesten stromen. Een wat grotere plaats op de route Huludao. Bij Jinzhou kruist men de Danxi Expressway, die naar Chaoyang in het noordwesten loopt. Niet ver daarna eindigt de Fujin Expressway uit Fuxin op de Jingshen Expressway. Hierna loopt de Jingshen Expressway verder van de kust af, en passeert ten noorden van Panjin langs. Hier kruist men de Danxi Expressway, die naar Dalian loopt. Hierna volgt een lang en vlak deel naar de grote miljoenenstad Shenyang. Circa 60 kilometer voor deze stad kruist men de Liaozhong Ring Expressway, die een zeer ruime bypass om Shenyang vormt. De snelweg bereikt vervolgens de miljoenenstad Shenyang, waar deze op de Ring Expressway eindigt, de ringweg van Shenyang. Vanaf hier kan men verder naar Dandong aan de grens met Noord-Korea, en belangrijker, naar Changchun, een grote stad in het noordoosten.

Na Shenyang voert de snelweg noordoostwaarts, en verloopt nog voor circa 150 kilometer door Liaoning. In dit gebied bevinden zich geen grotere steden meer. Bij Siping eindigt de Changshen Expressway op de Jingha Expressway.

Jilin & Heilongjiang

Na zo'n 100 kilometer bereikt men de grote stad Changchun, waar men de Ring Expressway kruist. De Jingha Expressway vormt het westelijk deel van de ringsnelweg van Changchun. Ten noorden van Changchun passeert de snelweg voor nog zo'n 140 kilometer door de monotone vlaktes van Jilin. De laatste 70 kilometer worden in de provincie Heilongjiang afgelegd, waarna de snelweg op de Ring Expressway van Harbin eindigt.

Geschiedenis

De snelweg is aangelegd onder twee projecten, de Beijing - Shenyang Expressway (Jingshen Expressway) en de Shenyang - Harbin Expressway (Shenha Expressway).

Beijing, Tianjin & Hebei

Van de Jingha Expressway wordt geclaimd dat het deel in Beijing al tussen 1988 en 1990 is aangelegd en daarmee één van de oudste snelwegen van China zou zijn. Historische satellietbeelden suggereren echter dat het gehele traject van Beijing tot Shenyang in 1999 is opengesteld door de provincies Beijing, Tianjin, Hebei en Liaoning. Als openingsdatum van dit 670 kilometer lange traject wordt 15 september 1999 genoemd. De snelweg is indertijd direct met 2x3 rijstroken aangelegd over het gehele traject van Beijing naar Shenyang. In 2004-2005 is de snelweg gerenoveerd en gemoderniseerd. Er was voorheen niet overal een middengeleider aanwezig. De bewegwijzering is verouderd.

van naar lengte datum
Beijing grens Liaoning 296 km 15-09-1999

Liaoning

In 1995 opende de ringweg van Shenyang, waar de Jingha Expressway overheen loopt. Het 160 kilometer lange traject van Shenyang tot Siping in de provincie Jilin is in augustus 1998 opengesteld voor het verkeer. In 1999 opende het deel ten westen van Shenyang, als onderdeel van de ingebruikname van de gehele snelweg van Beijing naar Shenyang.

De snelweg had tot aan Shenyang al sinds openstelling 2x3 rijstroken. De ringweg van Shenyang had 2x2 rijstroken en is in 2013 naar 2x4 rijstroken verbreed. In 2015 is de snelweg tussen Shenyang en de grens met Jilin bij Siping van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed, waarbij de snelweg grotendeels helemaal buiten gebruik is gesteld tijdens de werkzaamheden.

In 2021 begon de verbreding van 230 kilometer van de Jingha Expressway tussen Suizhong en Panjin van 2x3 naar 2x5 rijstroken.[1] Dit was het eerste langere stuk autosnelweg in China met 2x5 rijstroken.

van naar lengte datum
Shenyang-West Shenyang-North 30 km 00-00-1995
Shenyang grens Jilin 160 km 00-08-1998
grens Hebei Shenyang 360 km 15-09-1999

Jilin & Heilongjiang

Op 19 september 1996 opende het 130 kilometer lange traject van Siping naar Changchun voor het verkeer. De snelweg eindigde destijds aan de noordoostkant van Changchun op een aansluiting met de provinciale weg S101. Het was destijds het eerste deel van de gehele G1 dat werd opengesteld. Op 28 september 2001 opende het laatste deel tussen Shenyang en Harbin voor het verkeer. Vermoedelijk was dit het complete traject van Changchun tot Harbin over een lengte van 224 kilometer.

De snelweg is oorspronkelijk aangelegd met 2x2 rijstroken. In 2015 is de snelweg integraal verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken tussen Siping en Changchun. Op 26 september 2020 kwam de verbreding van 146 kilometer van de snelweg naar 2x4 rijstroken tussen Changchun tot de grens met Heilongjiang gereed.[2] Tussen mei 2019 en oktober 2021 is de snelweg in Heilongjiang over 70 kilometer van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed.[3][4]

van naar lengte datum
grens Liaoning Changchun 130 km 19-09-1996
Changchun Harbin 224 km 28-09-2001

Zie ook

Referenties

National Expressways in China

G1G2G3G4G5G6G7G10G11G12G15G16G18G20G22G25G30G35G36G40G42G45G50G55G56G59G60G65G69G70G72G75G76G78G80G85G91G92G93G94G95G98G99

Expressways in Beijing

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jingshi Expressway (G4) • Badaling Expressway (G6) • Jingchen Expressway (G45) • Jingkai Expressway (G45)


Municipal expressways

Airport Expressway (S12) • Airport North Expressway (S28) • Airport South Expressway (S32) • 2nd Airport Expressway (S51) • Jingjin Expressway (S30) • Jingjintang Expressway (S40) • Jingping Expressway (S32) • Jingli Expressway (S3801) • Jingtong Expressway (G103) • Jingwei ExpresswayDaxing Airport North Line Expressway (S3300) • Beijing Daxing International Airport Expressway (S3501)


Ring Roads:

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road5th Ring Road (S50) • 6th Ring Road (G4501) • Capital Area Expressway (G95)

Expressways in Hebei

National expressways: Jingha Expressway (G1) • Jingqin Expressway (G1N) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Deshang Expressway (G3W) • Jinggang'ao Expressway (G4) • Jingkun Expressway (G5) • Jingzang Expressway (G6) • Jingxin Expressway (G7) • Rongwu Expressway (G18) • Qingyin Expressway (G20) • Qinglan Expressway (G22) • Changshen Expressway (G25) • Daguang Expressway (G45) • Capital Area Expressway (G95) • Qinbin Expressway (G0111) • Jinshi Expressway (G0211) • Huangshi Expressway (G1811) • Cangyu Expressway (G1812) • Ring Expressway (Shijiazhuang) (G2002) • Donglu Expressway (G2516) • Suzhang Expressway (G5516) • Lailai Expressway (G9511)


Provincial expressways: Langcang Expressway (S3) • Tanggang Expressway (S4) • Langzhuo Expressway (S10) • Zhangshi Expressway (S10) • Baocang Expressway (S13) • Jingha Expressway Qianxi Branch (S23) • Xingheng Expressway (S30) • Xuanda Expressway (S32) • Tangcao Expressway (S41) • Chengwei Expressway (S50) • Qiancao Expressway (S51) • Baofu Expressway (S52) • Chengqin Expressway (S52) • Xibaipo Expressway (S71) • Hengde Expressway (S72) • Ring Expressway (Tangshan) (S0105) • Ring Expressway (Handan) (S2201) • Taihang ExpresswayYanhai Expressway (G0111) • Jingxiong ExpresswayJingde ExpresswayJingwei ExpresswayShijing ExpresswayShizan ExpresswayZhangcheng ExpresswayZhangshang ExpresswayXiongxian ExpresswayQian'an ExpresswayQugang ExpresswayTanglang ExpresswayBeijing Daxing International Airport Expressway (S3501) • Xinyuan Expressway (S9902)

Expressways in Liaoning

National expressways: Jingha Expressway (G1) • Heda Expressway (G11) • Shenhai Expressway (G15) • Danxi Expressway (G16) • Changshen Expressway (G25) • Liaozhong Ring Expressway (G91) • Jishuang Expressway (G1112) • Danfu Expressway (G1113) • Shenji Expressway (G1212) • Ring Expressway (G1501) • Xinlu Expressway (G2511) • Fujin Expressway (G2512) • Naiying Expressway (G4513) • Benji Expressway (G9111)


Provincial expressways: Shenkang Expressway (S2) • Tongnan Expressway (S10) • Pichang Expressway (S12) • Yonghuan Expressway (S13) • Liaokai Expressway (S14) • Pingkang Expressway (S17) • Zhuanggai Expressway (S19) • Dengliao Expressway (S20) • Fuying Expressway (S21) • Dayaowan Shugang Expressway (S23) • Xingjian Expressway (S26) • Suiling Expressway (S27) • Panjin Port Expressway (S29) • Dandong Port Expressway

Expressways in Jilin

National expressways: Jingha Expressway (G1) • Heda Expressway (G11) • Hunwu Expressway (G12) • Yanchang Expressway (G12S) • Changshen Expressway (G25) • Daguang Expressway (G45) • Ring Expressway (Changchun) (G0102) • Tieke Expressway (G1015) • Jishuang Expressway (G1112) • Ring Expressway (Jilin) (G1201) • Ring Expressway (Songyuan) (G1202) • Shenji Expressway (G1212) • Shuangnen Expressway (G4512) • Benji Expressway (G9111)


Provincial expressways: Tongnan Expressway (S10) • Huilin Expressway (S13) • Liaokai Expressway (S14) • Fuchang Expressway (S26) • Changchun Economic Zone Ring Expressway (S96) • Yingdong Expressway (S2611) • Yiliao Expressway (S2612) • Ring Expressway (Baicheng)

Expressways in Heilongjiang

National expressways: Jingha Expressway (G1) • Suiman Expressway (G10) • Heda Expressway (G11) • Daguang Expressway (G45) • Ring Expressway (Harbin) (G1001) • Hatong Expressway (G1011) • Jianhei Expressway (G1012) • Tieke Expressway (G1015) • Heha Expressway (G1111) • Jihei Expressway (G1211) • Beimo Expressway (G1213) • Shuangnen Expressway (G4512)


Provincial expressways: Jianji Expressway (S11) • Yiqi Expressway (S12) • Bei'an - Nenjiang Expressway (S12) • Airport Expressway (Harbin) (S18) • Nentai Expressway (S19) • Yiqi Expressway (S20)