Jingxin Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
China G7.svg
China G7 map.png
G7
Begin Beijing
Einde Ürümqi
Lengte 2.738 km
Route

Knooppuntsymbool.svg 5th Ring Road

Afslagsymbool.svg Zhufang Road

Afslagsymbool.svg Xi'erqi Road

Afslagsymbool.svg Beiqing Road

Afslagsymbool.svg S234

Afslagsymbool.svg Manbai Road

Knooppuntsymbool.svg 6th Ring Road

Afslagsymbool.svg Changping

Knooppuntsymbool.svg Jingzang Expressway (G6)

Afslagsymbool.svg Dingling


Dingling - Beixin (gepland)


Afslagsymbool.svg Beixin

Knooppuntsymbool.svg Jingzang Expressway (G6)

Afslagsymbool.svg Huailai-West

Knooppuntsymbool.svg Capital Area Expressway (G95)

Afslagsymbool.svg Zhuolu-North

Afslagsymbool.svg Xuanhua-Southeast

Knooppuntsymbool.svg Jingzang Expressway (G6)

Knooppuntsymbool.svg Zhangshi Expressway

Afslagsymbool.svg Zhangjiakou-Wanquan

Afslagsymbool.svg Huai'an-East

Afslagsymbool.svg Huai'an-West

Knooppuntsymbool.svg Tianli Expressway (S45)

Afslagsymbool.svg Baijiayingxiang

Afslagsymbool.svg Xinghe

Knooppuntsymbool.svg Xingba Expressway (S24)

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (S54)

Afslagsymbool.svg Ulanqab-South

Knooppuntsymbool.svg Erguang Expressway (G55)

Afslagsymbool.svg G110

Afslagsymbool.svg Bayinxilezhen

Afslagsymbool.svg S105

Afslagsymbool.svg Qixiayingzhen

Knooppuntsymbool.svg Jingzang Expressway (G6)


Knooppuntsymbool.svg Jingzang Expressway (G6)

Afslagsymbool.svg Hanggin Houqi (S213)

Afslagsymbool.svg S312

Afslagsymbool.svg Aolunbulagezhen

Afslagsymbool.svg desert areas

Afslagsymbool.svg Wuliji Sumu (S312)

Afslagsymbool.svg Suhongtu (S312)

Afslagsymbool.svg Ejin

Afslagsymbool.svg Saihantaolai Sumu (S217)

Afslagsymbool.svg border area with Gansu

Afslagsymbool.svg Gongpoquancun (S216)

Afslagsymbool.svg Mingshuicun

Knooppuntsymbool.svg Lianhuo Expressway (G30)

De Jingxin Expressway (Chinees: 京新高速公路), voluit de Beijing - Xinjiang Expressway (Chinees: 北京-新疆高速公路), ook wel de Beijing - Ürümqi Expressway (Chinees: 北京-乌鲁木齐高速公路) is een expressway in China. De autosnelweg vormt een oost-westroute vanaf Beijing tot Ürümqi. De route verloopt door de provincies en regio's Beijing, Hebei, Inner Mongolia, Gansu en Xinjiang. De lengte bedraagt 2.738 kilometer en de snelweg heeft het nummer G7.

Naam

De naam Jingxin Expressway slaat op de regio's die de G7 verbindt, namelijk Beijing en Xinjiang.

Een alternatieve naam is de Beijing - Ürümqi Expressway, afgekort de Jingwu Expressway (Beijing - lǔmùqí Expressway).

Routebeschrijving

Beijing & Hebei

De Jingxin Expressway begint aan de noordkant van Beijing op de 5th Ring Road (S50) en voert dan noordwaarts, parallel aan de Jingzang Expressway (G6). De Jingxin Expressway telt telt in de noordelijke buitenwijken van Beijing 2x3 rijstrok en en kruist dan bij Changping kort achter elkaar de 6th Ring Road en Jingzang Expressway. De snelweg eindigt kort daarna op de G110.

De snelweg begint 30 kilometer verderop weer bij Yanqing en buigt naar het westen af. De snelweg voert hier langs de voet van een gebergte en parallel aan de Jingzang Expressway, die men bij Huailai voor de tweede maal kruist, inmiddels in de provincie Hebei aangekomen. De snelweg passeert langs de stad Xuanhua en eindigt daarna ten zuiden van Zhangjiakou op de Zhangshi Expressway (S10).

Shanxi & Inner Mongolia

De Jingxin Expressway in Inner Mongolia.
De Jingxin Expressway door de Gobi Desert.

De snelweg begint weer op de grens tussen Shanxi en Inner Mongolia. Het geplande deel door het uiterste noorden van Shanxi is minder dan 10 kilometer lang. In Inner Mongolia is de Jingxin Expressway ruim aangelegd met 2x3 rijstroken en vermijdt de meeste grote steden. De snelweg loopt ten zuiden van Ulanqab langs en loopt parallel aan de Jingzang Expressway (G6), soms direct ernaast. Ten westen van Ulanqab kruist men de Jingzang Expressway voor de derde maal, waarna de Jingxin Expressway ten noorden van deze snelweg loopt, door de uitlopers van een laag gebergte. Aan de oostkant van de grote stad Hohhot eindigt de Jingxin Expressway dan weer op de Jingzang Expressway, waarbij de Ring Expressway (G0601) van Hohhot in het verlengde ligt.

Het circa 400 kilometer lange traject tussen Hohhot en Bayan Nur valt samen met de Jingzang Expressway (G6). Aan de noordoostkant van Bayan Nur splitst de G7 van de G6 af en voert dan met een boog noordelijk van Bayan Nur langs. In eerste instantie is het gebied gecultiveerd en redelijk bevolkt, maar men bereikt al vrij snel de Gobiwoestijn, waarna een extreem lang traject door zeer afgelegen gebied voert.

Vanaf Bayan Nur buigt de Jingxin Expressway eerst wat naar het zuidwesten af, om daarna naar het noordwesten af te buigen, dichter naar de grens met Mongolië. De snelweg volgt in deze regio de provinciale weg S312 en voert ten noorden van het gebied met zandduinen langs, parallel aan de Mongolische grens en langs Ejin, de enige grotere plaats op de route in het westen van Inner Mongolia. Verkeer moet honderden kilometers door desolaat gebied rijden, er zijn nauwelijks dorpen in deze regio. Het gebied bestaat deels uit zandwoestijn, rotswoestijn en rotsachtige bergen. De snelweg stijgt geleidelijk naar zo'n 1.500 meter boven zeeniveau.

Gansu & Xinjiang

De Jingxin Expressway voert door het uiterste noorden van de provincie Gansu. Dit gebied bestaat uit kale rotswoestijn. De snelweg verloopt betrekkelijk vlak, men kruist geen grote bergketens of diepe valleien. De snelweg verloopt op veelal 1.500 tot 1.700 meter boven zeeniveau. Op de route in Gansu liggen nauwelijks plaatsen of kruisende wegen. De snelweg passeert 60 kilometer ten zuiden van de grens met Mongolië langs.

In Xinjiang voert de snelweg door vergelijkbaar landschap, met woestijngebied vol rotsen waar weinig groeit. Naar het noorden ligt een hoger bergketen met kale, rotsige bergen. De snelweg daalt hier wat naar zo'n 1.000 meter hoogte. Uiteindelijk eindigt de Jingxin Expressway nabij de stad Kumul op de Lianhuo Expressway (G30), die de rest van de oost-westverbinding naar Ürümqi vormt.

Geschiedenis

Voor de bouw van de Jingxin Expressway was het al mogelijk om per autosnelweg tussen Beijing en Ürümqi te reizen via de Lianhuo Expressway (G30). Vanaf Beijing kon men via verschillende routes de G30 bereiken, onder andere via Inner Mongolia via de G6, of door Shanxi via de G20. Er waren verschillende routes door Shanxi mogelijk die uiteindelijk allemaal reizen van de regio Beijing naar de G30 mogelijk maakten.

De G7 is door de Gobi Desert aangelegd, de snelweg legt ruim 1.600 kilometer af door vrijwel onontgonnen woestijngebied, vrij dicht langs de grens met Mongolië. Met name in het westen van Inner Mongolia was de Jingxin Expressway op veel plekken de eerste verharde weg.

Beijing

De bouw van de snelweg begon in eerste instantie buiten Beijing, een 21 kilometer lang traject vanaf Yanqing tot de grens met de provincie Hebei, dat circa 2009 opende, en een 16 kilometer lang traject tussen de 6th Ring Road en Changping, dat in 2008 is opengesteld en in 2009 met een tunnel werd verlengd tot de G110 ten noorden van Changping. Het meer stedelijke traject tussen de 5th en 6th Ring Road is op 24 mei 2014 opengesteld.

In eind 2015 begon de bouw van een 42 kilometer lang traject van Beijing naar Yanqing, dit ligt ten westen van de G6 en is grotendeels ondertunneld. De snelweg is op 1 januari 2019 geopend en heet ook wel de Xingyan Expressway (兴延高速公路), met het nummer S3801.

van naar lengte datum
Beijing (6th Ring Road) Changping 10 km 00-00-2008
Changping G110 6 km 00-00-2009
Yanqing grens Hebei 21 km 00-00-2009
Beijing (5th Ring Road) Beijing (6th Ring Road) 20 km 24-05-2014
Beijing Yanqing 42 km 01-01-2019

Hebei

Het traject in de provincie Hebei is in meerdere fases aangelegd. In eerste instantie is circa 2009 een 20 kilometer lang traject tussen de grens met Beijing en de G6 bij Huailai opengesteld. Mogelijk is dit tegelijkertijd met het aansluitende deel in Beijing geopend. Vervolgens is de snelweg parallel aan de G6 verlengd tot de S10 ten zuiden van de stad Zhangjiakou, dat mogelijk eind 2010 of in 2011 opende. Het traject in Hebei is direct met 2x3 rijstroken aangelegd. Op 23 april 2019 opende het resterende deel tussen Zhangjiakou en de grens met Shanxi.[1]

van naar lengte datum
grens Beijing Huailai 20 km 00-00-2009
Huailai Zhangjiakou (S10) 72 km circa 2010/2011
Zhangjiakou grens Shanxi 63 km 23-04-2019

Shanxi

Het traject door Shanxi is slechts 9 kilometer lang, maar omvat wel een knooppunt met de Tianli Expressway (S45), en is op 15 juli 2017 opengesteld voor het verkeer. De officiële oplevering werd ook op 22 december 2017 gemeld.[2] De snelweg kon echter nog niet definitief worden opengesteld omdat de aansluitende delen van de buurprovincies nog niet gereed waren. Op 23 april 2019 werd de snelweg officieel geopend voor het verkeer, tegelijk met het aansluitende deel in Hebei.[3]

Inner Mongolia

De bouw van het traject in het oosten van Inner Mongolia tot aan Hohhot startte op 27 april 2011 met de intentie om 3 jaar later gereed te zijn. De snelweg was inderdaad in 2014 al grotendeels gereed, maar de verkeersopenstelling werd vertraagd door problemen aan een tunnel, waardoor gekozen is te wachten met de openstelling van het gehele traject tot de tunnel gereed zou komen. Dit traject van 212 kilometer is uiteindelijk op 16 november 2016 opengesteld.[4]

Tussen Hohhot en Bayannur is de G7 niet aangelegd. Deze corridor wordt gevormd door de Jingzang Expressway (G6), hier is vooralsnog geen traject van de G7 parallel aan aangelegd.

In het westen van Inner Mongolia is een 814 kilometer lang traject door de Gobi Desert aangelegd. Het verloopt vanaf Linhe (Bayan Nur) tot de grens met de provincie Gansu. Dit wordt beschouwd als 's werelds langste snelweg door een woestijn. Dit stuk snelweg werd op 20 september 2016 opgeleverd met het asfalteren van de laatste twee kilometer,[5] en is uiteindelijk op 15 juli 2017 opengesteld, tegelijkertijd met het deel in Gansu en Xinjiang tot aan Kumul, waarmee in één keer 1.242 kilometer tussen Bayannur en Kumul werd geopend.[6] De bouw van dit traject was lastig, een zeer afgelegen gebied met nauwelijks verharde wegen, geen elektriciteit, geen watervoorzieningen, geen mobiele telefoonontvangst en moeilijke arbeidsomstandigheden vanwege de hete zomers en zeer koude winters. De bouw van dit traject kostte 30 miljard yuan (circa € 4,1 miljard).

van naar lengte datum
grens Shanxi Hohhot 212 km 16-11-2016
Bayannur grens Gansu 930 km 15-07-2017

Gansu

Tussen juni 2014 en december 2016 is het 134 kilometer lange deel door het uiterste noorden van Gansu aangelegd. De officiële oplevering vond op 29 december 2016 plaats,[7] maar de openstelling volgde pas op 15 juli 2017, toen de aansluitende delen in Inner Mongolia en Xinjiang ook werden opengesteld. De bouw van dit deel kostte 6,21 miljard yuan.

Xinjiang

Op 15 juli 2017 opende het 178 kilometer lange traject vanaf de grens met Gansu tot de Lianhuo Expressway (G30) bij Kumul (Hami). Op 1 maart 2019 opende een 89 kilometer lang nieuw tracé rond Turpan, dat ook als onderdeel van de G30 betiteld werd[8] en sinds 2021 geen onderdeel meer is van de Jingxin Expressway. Ook is de G7/G30 tussen Turpan en Dabancheng naar 2x4 rijstroken verbreed, met één nieuwe rijbaan van 4 rijstroken door een berggebied die een ander alignement heeft dan de oude 2x2 snelweg.

Op 21 april 2017 begonnen werkzaamheden aan een 515 kilometer lang traject in Xinjiang, tussen Wutongduquan en Mulei (Mori).[9] Dit traject is op 30 juni 2021 opengesteld.[10][11][12] Dit deel van de G7 verloopt ten noorden van het gebergte, terwijl de parallel verlopende Lianhuo Expressway (G30) zuidelijk van het gebergte verloopt. Nagenoeg alle plaatsen in de regio zijn echter aan de G30 gelegen. De G7 verloopt hier dichter langs de grens met Mongolië.

van naar lengte datum
grens Gansu Kumul (Hami) 178 km 15-07-2017
omlegging Turpan (thans G30) 89 km 01-03-2019
Wutongduquan Mulei 515 km 30-06-2021

Toekomst

Inmiddels is de Jingxin Expressway min of meer voltooid. Tussen Beijing en Bayannur valt de route grotendeels samen met de Jingzang Expressway (G6). Mogelijk wordt op dit traject in de toekomst nog een tweede route aangelegd. In deze streek bestaan echter al meerdere oost-west gelegen autosnelwegen.

Zie ook

Referenties

National Expressways in China

G1G2G3G4G5G6G7G10G11G12G15G16G18G20G22G25G30G35G36G40G42G45G50G55G56G59G60G65G69G70G72G75G76G78G80G85G91G92G93G94G95G98G99

Lijst van expressways in China

Expressways in Beijing

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jingshi Expressway (G4) • Jingwu Expressway (G0424) • Badaling Expressway (G6) • Jingchen Expressway (G45) • Jingkai Expressway (G45)


Municipal expressways

Airport Expressway (S12) • Airport North Expressway (S28) • Airport South Expressway (S32) • 2nd Airport Expressway (S51) • Jingjin Expressway (S30) • Jingjintang Expressway (S40) • Jingping Expressway (S32) • Jingli Expressway (S3801) • Jingtong Expressway (G103) • Jingwei ExpresswayDaxing Airport North Line Expressway (S3300) • Beijing Daxing International Airport Expressway (S3501)


Ring Roads:

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road5th Ring Road (S50) • 6th Ring Road (G4501) • Capital Area Expressway (G95)

Expressways in Hebei

National expressways: Jingha Expressway (G1) • Jingqin Expressway (G0121) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Deshang Expressway (G0321) • Jinggang'ao Expressway (G4) • Xinxin Expressway (G0413) • Jingwu Expressway (G0424) • Jingkun Expressway (G5) • Jingzang Expressway (G6) • Jingxin Expressway (G7) • Rongwu Expressway (G18) • Qingyin Expressway (G20) • Qinglan Expressway (G22) • Changshen Expressway (G25) • Daguang Expressway (G45) • Capital Area Expressway (G95) • Qinbin Expressway (G0111) • Jinshi Expressway (G0211) • Huangshi Expressway (G1811) • Cangyu Expressway (G1812) • Ring Expressway (Shijiazhuang) (G2002) • Donglu Expressway (G2516) • Suzhang Expressway (G5516) • Lailai Expressway (G9511)


Provincial expressways: Langcang Expressway (S3) • Tanggang Expressway (S4) • Langzhuo Expressway (S10) • Zhangshi Expressway (S10) • Baocang Expressway (S13) • Jingha Expressway Qianxi Branch (S23) • Xingheng Expressway (S30) • Xuanda Expressway (S32) • Tangcao Expressway (S41) • Chengwei Expressway (S50) • Qiancao Expressway (S51) • Baofu Expressway (S52) • Chengqin Expressway (S52) • Xibaipo Expressway (S71) • Hengde Expressway (S72) • Ring Expressway (Tangshan) (S0105) • Ring Expressway (Handan) (S2201) • Taihang ExpresswayYanhai Expressway (G0111) • Jingxiong ExpresswayJingde ExpresswayJingwei ExpresswayShijing ExpresswayShizan ExpresswayZhangcheng ExpresswayZhangshang ExpresswayXiongxian ExpresswayQian'an ExpresswayQugang ExpresswayTanglang ExpresswayBeijing Daxing International Airport Expressway (S3501) • Xinyuan Expressway (S9902)

Expressways in Inner Mongolia

National expressways: Jingzang Expressway (G6) • Wugan Expressway (G0616) • Jingxin Expressway (G7) • E'ce Expressway (G0712) • Suiman Expressway (G10) • Tieke Expressway (G1015) • Hunwu Expressway (G12) • Danxi Expressway (G16) • Xi'er Expressway (G1612) • Rongwu Expressway (G18) • Wuyin Expressway (G1817) • Changshen Expressway (G25) • Xinlu Expressway (G2511) • Luhuo Expressway (G2515) • Daguang Expressway (G45) • Naiying Expressway (G4513) • Chisui Expressway (G4515) • Erguang Expressway (G55) • Ji'a Expressway (G5511) • Suzhang Expressway (G5516) • Hubei Expressway (G59) • Ring Expressway (G5901) • Baomao Expressway (G65)


Regional expressways: Xingba Expressway (S24) • Ao'dong Expressway (S26) • Xizhang Expressway (S27) • Hohe Expressway (S31) • Airport Expressway (Hailar) (S40) • Airport Expressway (Hohhot) (S43) • Airport Expressway (Baotou) (S44) • Airport Expressway (Ordos) (S46) • Ring Expressway (Chifeng) (S53) • Ring Expressway (Jining) (S54) • Wushi ExpresswayNenjiang - Jiagedaqi Expressway

Expressways in Gansu

National expressways: Jingzang Expressway (G6) • Jingxin Expressway (G7) • Qinglan Expressway (G22) • Lianhuo Expressway (G30) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Zhangwen Expressway (G0611) • Wuma Expressway (G1816) • Wuyin Expressway (G1817) • Dingwu Expressway (G2012) • South Ring Expressway (Lanzhou) (G2201) • Liuge Expressway (G3011) • Wujin Expressway (G3017) • Shitian Expressway (G7011) • Pingmian Expressway (G8513)


Provincial expressways: Airport Expressway (Lanzhou) (S1) • Lanlang Expressway (S2) • Jinghua Expressway (S11) • Longwei Expressway (S14) • Jinyong Expressway (S17) • Linhai Expressway (S22) • Jingtian Expressway (S25) • Wangxia Expressway (S38) • Beixian ExpresswayLongzhang ExpresswayTianbei Expressway

Expressways in Xinjiang

National expressways: Xihe Expressway (G0612) • Jingxin Expressway (G7) • Wuruo Expressway (G0711) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (Ürümqi) (G3001) • Tuhe Expressway (G3012) • Kayi Expressway (G3013) • Kui'a Expressway (G3014) • Kuita Expressway (G3015) • Qingyi Expressway (G3016) • Jing'a Expressway (G3018) • Bo'a Expressway (G3019) • Kuiku Expressway (G3033) • Yixin Expressway (G3035) • A'a Expressway (G3036)


Regional expressways: Fuda Expressway (S11) • Sansha Expressway (S13) • Wuke Expressway (S20) • Awu Expressway (S21) • Airport Expressway (Ürümqi)Hetan ExpresswayTuwuda ExpresswayWukui ExpresswayKashgar - Makit Expressway