Jinping Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
锦屏山隧道
Blank.png
Blank.png
Kruist Jinpingshan
Lengte 17.504 meter
Openstelling 2011
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Jinping Tunnel (Chinees: 锦屏山隧道) is een tunnel in China, gelegen in het zuidwesten van de provincie Sichuan. De tunnel is gelegen in een secundaire weg en is 17,5 kilometer lang.

Kenmerken

De Jinping Tunnel is een tweebuizige tunnel, met een lengte van tunnelbuis A van 17.485 meter en tunnelbuis B van 17.504 meter. Beide buizen hebben 1 rijstrook en een smalle vluchtstrook. De tunnel ligt maximaal 2.375 meter onder de oppervlakte van het Jinpingshan (Jinping gebergte). De tunnel geeft toegang naar het Jinping-I Hydropower Station, een stuwmeer in de Yalong River. Dit stuwmeer ligt hemelsbreed 17 kilometer van de dichtstbijzijnde weg, maar de rivier maakt een slinger van 150 kilometer naar het noorden. Om de afstand te bekorten is de tunnel aangelegd, die geen belang heeft voor doorgaand verkeer. Naast de tunnel liggen tevens 4 tunnelbuizen van 16,7 kilometer lengte voor de afwatering van het stuwmeer.

Geschiedenis

Een stuwmeer in de Yalong River was al sinds de jaren '60 gepland. Het stuwmeer is tussen 2005 en 2012 gerealiseerd. De tunnel is tussen augustus 2003 en augustus 2011 aangelegd. De stuwdam is 305 meter hoog, bij openstelling de hoogste ter wereld. De tunnels zijn aangelegd met een tunnelboormachine. De aanleg van de tunnel kost 1,272 miljard yuan. Bij openstelling was het de op één na diepste tunnel ter wereld.

Referenties