Jiujiang Yangtze River Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
九江长江大桥
China G105.svg
Jiujiang Yangtze River Bridge.jpg
Overspant Yangtze
Rijstroken 1x2
Totale lengte 4.460 meter
Hoofdoverspanning 216 meter
Hoogte brugdek 32 meter
Openstelling 1993
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Jiujiang Yangtze River Bridge (Chinees: 九江长江大桥) is een dubbeldeks boogbrug en vakwerkbrug in China, gelegen bij Jiujiang op de grens van de provincies Jiangxi en Hubei.

Kenmerken

De brug is een dubbeldeks stalen vakwerkbrug met drie hoofdoverspanningen in de vorm van een stalen boogbrug. De totale bruglengte bedraagt 4.460 meter voor wegverkeer en 7.675 meter voor de spoorbrug, die meer aanbruggen heeft. De hoofdoverspanning bedraagt 216 meter. De brug ligt 32 meter boven de Yangtze. De brug verwerkt verkeer van de G105 met één rijstrook per richting. Het is de meest oostelijke enkelbaans brug over de Yangtze.

Geschiedenis

Concrete planning voor de brug begon al in 1973, nadat bij de grootste steden bruggen over de Yangtze waren aangelegd, zoals Chongqing, Wuhan en Nanjing. De aanleg vond tussen 1991 en 1993 plaats. Bij openstelling was het de langste boogbrug van China. De brug verwerkte lange tijd doorgaand verkeer naar Wuhan. Voor Chinese begrippen was dit een relatief lange ontbrekende schakel, pas 20 jaar later, in 2013, opende de Jiujiang Fuyin Expressway Bridge voor doorgaand verkeer.

Zie ook

Referenties