Joban Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Joban Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E6.svg
Joban Expressway.png
Joban Expressway map.png
E6
Begin Tokyo
Einde Sendai
Lengte 300 km
Route

Knooppuntsymbool.svg1 Tokyo-Gaikan Expressway

Afslagsymbool.svg1-1 Nagereyama

Afslagsymbool.svg2 Kashiwa

Afslagsymbool.svg3 Yawara

Afslagsymbool.svg4 Yabate

Knooppuntsymbool.svg4-1 Ken-O Expressway

Afslagsymbool.svg5 Sakura-Tsuchiura

Afslagsymbool.svg6 Tsuchiura-kita

Afslagsymbool.svg7 Chiyoda-Ishioka

Afslagsymbool.svg8 Iwama

Knooppuntsymbool.svg8-1 Kita-Kanto Expressway

Afslagsymbool.svg9 Mito

Afslagsymbool.svg10 Naka

Afslagsymbool.svg11 Hitachiminami-Ota

Afslagsymbool.svg11-1 Hitachi-chuo

Afslagsymbool.svg12 Hitachi-kita

Afslagsymbool.svg13 Takahagi

Afslagsymbool.svg14 Kitaibaraki

Afslagsymbool.svg15 Iwaki-Nakoso

Afslagsymbool.svg16 Iwaki-Yumoto

Knooppuntsymbool.svg16-1 Ban-etsu Expressway

Afslagsymbool.svg17 Iwaki-chuo

Afslagsymbool.svg18 Iwaki-Yotsukura

Afslagsymbool.svg19 Hirono

Afslagsymbool.svg20 Joban-Tomioka

Afslagsymbool.svg21 Namie

Afslagsymbool.svg22 Minamisoma

Afslagsymbool.svg23 Soma

Afslagsymbool.svg25 Shinchi

Afslagsymbool.svg26 Yamamoto

Sendai-Tobu Road

Afslagsymbool.svg1 Watari

Afslagsymbool.svg2 Iwanuma

Afslagsymbool.svg3 Sendai Airport

Afslagsymbool.svg4 Natori

Afslagsymbool.svg5 Sendai-Wakayabashi / Sendai-Nanbu Rd

Afslagsymbool.svg6 Sendai-higashi

Afslagsymbool.svg7 Sendaiko-kita

Afslagsymbool.svg8 Rifu

Afslagsymbool.svg9 Rifu-Shirakashidai

Knooppuntsymbool.svg10 Tohoku Expressway

De Jōban Expressway (Japans: 常磐自動車道, Jōban Jidōsha-dō), genummerd als de E6, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een noord-zuidroute langs de oostkust van het eiland Honshu, en loopt vanaf het knooppunt Misato bij Tokyo tot vlak voor de grote stad Sendai. De snelweg is 300 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint op het belangrijke knooppunt Misato ten noordoosten van Tokyo in de prefectuur Saitama. Bij dit knooppunt gaat ter hoogte van de Tokyo-Gaikan Expressway de Route 6 van de Shuto Expressway over in de Joban Expressway die naar het noordoosten loopt. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en vlak voor de brug over de rivier de Edagawa volgt het tolstation. Hierna volgen een aantal grote suburbs met vrijstaande huizen en is de snelweg 16 keer overdekt. Dit is de stad Kashiwa, een stad met 383.000 inwoners die nog het meest van een Amerikaanse suburb weg heeft. Daarna steekt men de rivier de Tone over, de tweede rivier van Japan. Men komt dan in de prefectuur Ibaraki, waar de laatste voorsteden van Tokyo op 40 kilometer van het centrum liggen. Men komt door een vlak tot glooiend gebied en volgt de aansluiting met de Ken-O Expressway die naar Kashima loopt. Men komt daarna door een klein verstedelijkt gebied met een aantal kleine steden die aan elkaar gegroeid zijn.

De Joban Expressway bij Hitachinaka.

Verder naar het noorden telt de Joban Expressway nog steeds 2x3 rijstroken en bij de 264.000 inwoners tellende stad Mito kruist men de Kita-Kanto Expressway bij knooppunt Tomobe. Deze snelweg loopt naar Hitachinaka aan de oostkust van Honshu. De snelweg versmalt daarna naar 2x2 rijstroken. Ook dit gebied is vlak, en sterk verstedelijkt rondom de stad Hitachi die 196.000 inwoners telt. De snelweg loopt dan over de rand van het gebergte van Honshu, en de smalle stedelijke kuststrook aan de Pacifische Oceaan. De afslagen langs de snelweg zijn vaak vrij uitgebreid en soms enkele kilometers lang met een tolstation. Ter hoogte van de stad Ueda steekt men de grens met de prefectuur Fukushima over. Men bereikt dan de 350.000 inwoners tellende stad Iwaki, waar men bij knooppunt Iwaki de Ban-etsu Expressway kruist, die vanaf hier naar Koriyama en Niigata loopt, dwars over het eiland Honshu.

De snelweg buigt dan naar de kust af, ten noorden van de stad Iwaki langs, waarna de snelweg door de kustregio van de prefectuur Fukushima loopt. De snelweg wordt dan weer rustiger, en zo rustig dat een vrij lang stuk tussen Iwaki en Minamisoma enkelbaans is. De meeste plaatsen op dit deel van de route zijn vrij klein. De Joban Expressway eindigt formeel ten zuiden van Sendai, bij Watari, vlak voor de brug over de rivier de Abukuma. Het noordelijkste deel tussen Yamamoto en Watari is ook enkelbaans.

De snelweg zet zich dan voort als de Sendai-Tobu Road, een tolweg met deels 1x2 en deels 2x2 rijstroken. Men steekt dan de rivier de Abukuma over en komt dan in de agglomeratie Sendai, één van de grotere stedelijke gebieden in Japan. Sendai is een stad met 1.028.000 inwoners en een grotere agglomeratie met diverse voorsteden. Aan de zuidoostkant van de stad komt men bij het knooppunt Sendai-Wakabayashi, waar de Sendai-Nanbu Road begint, een tolweg naar de zuidwestkant van Sendai en zodoende een zuidelijke randweg vormend. Doorgaand verkeer richting de Tohoku Expressway naar het noorden van Honshu (regio Aomori) kan hier beter al afslaan aangezien de Joban Expressway nog een missing link kent naar de Tohoku Expressway ten noorden van Sendai. De snelweg loopt ten oosten van Sendai langs, met 2x2 rijstroken. Sendai ligt een stukje landinwaarts van de kust. Bij de voorstad Shiogama slaat de snelweg af en gaat de Sanriku Expressway rechtdoor naar Ishinomaki. Hierna eindigt de Joban Expressway op de Tohoku Expressway.

Geschiedenis

De snelweg is nog niet zo oud, het eerste deel opende in 1981 bij Kashiwa. In 1985 was het traject tussen knooppunt Misato en Kashiwa voltooid, en in 1988 reikte de snelweg tot Hitachi. In de jaren 90 is de snelweg verder naar het noorden opgeleverd, tot Iwaki in 1999. In 2009 opende het deel van Sendai tot aan de Tohoku Expressway. Op 6 december 2014 openden twee trajecten langs de kust van de prefectuur Fukushima.

In 2011 moest de ontbrekende schakel tussen Iwake en Sendai openen, maar dit gebied werd in maart 2011 door een tsunami getroffen, met de daaropvolgende problemen bij de kerncentrale Fukushima-Daiichi, waar de Joban Expressway vlakbij in aanleg was. De Joban Expressway verloopt op z'n dichtst op 6 kilometer afstand van de kerncentrale. De openstelling was daarna 4 jaar vertraagd en uiteindelijk is op 1 maart 2015 het laatste deel van 14 kilometer tussen Tomioka en Namie opengesteld. Hiermee was de Joban Expressway voltooid.[1]

Het 115 kilometer lange traject van Iwaki naar Yamamoto is in eerste instantie als een super two expressway aangelegd, met grotendeels één rijstrook per richting. Op 30 maart 2021 werd het 27 kilometer lange deel tussen Iwaki-chuo en Hirono met 2x2 rijstroken opgeleverd.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Kashiwa IC Yabate IC 19 km 27-04-1981
Yabate IC Chiyoda-Ishioka IC 25 km 30-03-1982
Chiyoda-Ishioka IC Naka IC 39 km 27-03-1984
Misato JCT Kashiwa IC 11 km 24-01-1985
Naka IC Hitachiminami-Ota IC 11 km 20-02-1985
Hitachminami-Ota IC Hitachi-kita IC 19 km 03-07-1985
Hitachi-kita IC Iwaki-chuo IC 51 km 24-03-1988
Iwaki-chuo IC Iwaki-Yotsukura IC 13 km 25-03-1999
Iwaki-Yotsukura IC Hirono IC 14 km 23-03-2002
Hirono IC Joban-Tomioka IC 16 km 14-04-2004
Watari IC Yamamoto IC 11 km 12-09-2009
Minamisoma IC Soma IC 14 km 08-04-2012
Namie IC Minamisoma IC 18 km 06-12-2014
Soma IC Yamamoto IC 23 km 06-12-2014
Tomioka IC Namie IC 14 km 01-03-2015

Maximumsnelheid

Het grootste gedeelte van de snelweg kent een maximumsnelheid van 100 km/uur. Rondom Kashiwa geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur in verband met de vele landtunnels. Op het noordelijkste enkelbaans deel geldt 70 km/h.

Verkeersintensiteiten

Het drukste gedeelte ligt tussen Tokyo en Kashiwa met 107.000 voertuigen per dag. Bij Kashiwa rijden 81.000 voertuigen en tot Hitachi daalt dit naar 66.000 voertuigen per dag. Verder naar het noorden is de snelweg nog erg rustig, en lopen de intensiteiten af van 20.000 bij Iwaki tot 9.000 voertuigen bij Soma. Dit stijgt weer naar 15.000 voertuigen ten zuiden van Sendai.

Referenties

Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo


Expressways in Greater Tokyo

Shuto Expressway netwerk
Ringwegen
Tokyo Expressway - Route C1 Inner Circular - Route C2 Central Circular - Route Y Yaesu Route - Ken-O Expressway
Radiale snelwegen
#1 Ueno Route - #1 Haneda Route - # 2 Meguro Route - #3 Shibuya Route - #4 Shinjuku Route - #5 Ikebukuro Route - #6 Mukojima Route - #6 Misato Route - #7 Komatsugawa Route - #9 Fukagawa Route - #10 Harumi Route - #11 Daiba Route - #B Bayshore Route
Kanagawa
K1 Yokohane Route - K2 Mitsusawa Route - K3 Kariba Route - K5 Daikoku Route - K6 Kawasaki Route - K7 Yokohama North Route
Saitama
S1 Kawaguchi Route - S2 Shintoshin Route - S5 Omiya Route