Johannesburg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika, gelegen in de provincie Gauteng. De stad telt 957.000 inwoners, maar het stedelijk gebied, wat de provincie Gauteng omvat, telt 12,3 miljoen inwoners.

Inleiding

Johannesburg is gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika, ver landinwaarts, en vormt een conurbatie met tal van grote steden in de provincie Gauteng en aangrenzende gebieden. De stad ligt op circa 1.700 meter hoogte op de Zuid-Afrikaanse hoogvlakte, 55 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Pretoria, die vaak gerekend wordt tot de agglomeratie Johannesburg. De agglomeratie Johannesburg is de grootste ter wereld die niet aan de kust, een rivier of meer ligt.

Johannesburg heeft een modern centrum en buitenwijken die vrijwel volledig uit laagbouw bestaan, zowel de welvarende voorsteden als de arme townships. Het stedelijk gebied meet zo'n 80 kilometer van west naar oost en 90 kilometer van noord naar zuid. Het is één van de meest gesuburbaniseerde agglomeraties ter wereld. De regio Johannesburg heeft de grootste economie van zuidelijk Afrika. De provincie Gauteng is de kleinste provincie van Zuid-Afrika in oppervlakte, maar heeft wel de meeste inwoners.

Wegennet

De freeways van de provincie Gauteng.

Johannesburg heeft een groot netwerk van freeways, dat zo'n 400 kilometer beslaat. De meeste snelwegen tellen 2x4 rijstroken, soms breder, soms smaller. Het snelwegennet wordt intensief bereden.

Diverse wegnummers kunnen freeways zijn. De National Roads vormen de belangrijkste verbindingen naar andere delen van Zuid-Afrika en zijn in en rond Johannesburg freeways. De N1 komt vanuit het zuidwesten en doorkruist het westen van Johannesburg, en vormt daarna de primaire verbinding tussen Johannesburg en Pretoria, om daarna verder noordwaarts te lopen. De gehele N1 in de provincie Gauteng is een freeway. De N3 begint in het noorden van Johannesburg en loopt zuidoostwaarts, door het oosten van de stad, en naar de kuststad Durban. De N4 passeert door de hoofdstad Pretoria en verloopt westwaarts naar Botswana en oostwaarts naar Mozambique. De N12 doorkruist het zuiden van de agglomeratie van west naar oost en is grotendeels een freeway. De N14 vormt de noordwestelijke randweg van Krugersdorp naar Pretoria. De N17 verloopt vanaf Johannesburg oostwaarts richting Swaziland.

Diverse regional roads zijn ook freeways. Dit zijn de R21, die door de oostelijke voorsteden een noord-zuidverbinding vormt van Germiston naar Pretoria, de R24, een korte freeway aan de oostkant van Johannesburg, en de R59, die Johannesburg met Vereeniging verbindt. Tevens zijn er twee motorways, de M1 als stedelijke noord-zuidroute door het centrum van Johannesburg, en de M2, die het centrum met de oostelijke voorsteden verbindt.

Geschiedenis

De freeway tussen Johannesburg en Pretoria opende in 1968 voor het verkeer, en was de eerste intercity freeway van Zuid-Afrika. De N1 Western Bypass van Johannesburg opende in de jaren '70 voor het verkeer en was in 1975 voltooid. Tussen 1971 en 1977 is de N3 door het oosten van de regio Johannesburg opengesteld. De zuidring (N12) was het laatste deel van de ringweg van Johannesburg dat werd opengesteld.

De M1 door Johannesburg is in de tweede helft van de jaren '70 opengesteld, evenals de M2. De meeste freeways van Johannesburg zijn naar Amerikaans voorbeeld gemodelleerd, Johannesburg heeft één van de grootste stedelijke snelwegennet van Zuid-Afrika, grotendeels in de jaren '70 ontwikkeld.

In aanloop naar het WK Voetbal van 2010 in Zuid-Afrika zijn de N1, N3, N12 en R21 verbreed van 2x3 naar 2x4-2x5 rijstroken. Dit programma heette het 'Gauteng Freeway Improvement Project' en omvatte 185 kilometer freeway.[1] Sinds december 2013 wordt tol geheven om de kosten hiervan terug te verdienen.

Tol

In de regio Johannesburg wordt tol geheven op de meeste doorgaande freeways, zoals de N1, N3, N12 en R21. De tolheffing wordt via het elektronische tolsysteem E-toll uitgevoerd, dat volledig free-flow is, zonder fysieke tolstations. Het is het grootste elektronische tolwegennet ter wereld, en beslaat circa 180 kilometer freeway. De tolheffing begon na jaren vertraging op 3 december 2013.

Referenties

National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4