John Frostbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Frostbrug
link={{{nummer}}}
John Frostbrug.JPG
Overspant Nederrijn
Rijstroken 1x4
Totale lengte 601 meter
Hoofdoverspanning 120 meter
Hoogte brugdek ~13 meter
Openstelling 1935
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De John Frostbrug is een boogbrug in Nederland, gelegen in Arnhem. De brug overspant de rivier de Nederrijn en is vernoemd naar John Dutton Frost, een Britse luitenant-kolonel die in de slag om Arnhem in 1944 de brug probeerde te veroveren. De brug heeft een totale overspanning van 601 meter en een hoofdoverspanning van 120 meter.

Kenmerken

De John Frostbrug is uitgevoerd als een boogbrug ter hoogte van het centrum van Arnhem. Het is één van twee bruggen bij het centrum, de andere is de minder markante Nelson Mandelabrug. De brug bestaat uit een totale overspanning van 601 meter, met drie hoofdoverspanningen van 50, 120 en 50 meter lengte.[1] De brug is een rijksmonument. De brug telt 4 rijstroken zonder fysieke middenafscheiding en fietspaden aan beide buitenste zijden. Bij hoogwater is de John Frostbrug een potentiële bottleneck, omdat het talud van de brug (het landhoofd) vrij ver de uiterwaarden insteekt. Op de noordoever bij het centrum loopt de brug nog een korte afstand boven de onderliggende infrastructuur en eindigt op het Airborneplein. De John Frostbrug is onderdeel van de directe route tussen de centra van Arnhem en Nijmegen. Tussen Lent en Nijmegen kruist die route de Waal via de Waalbrug Nijmegen. Er loopt geen genummerde weg over de John Frostbrug.

Geschiedenis

Herstelwerkzaamheden aan de brug in februari 1944.

Al sinds het begin van de 17e eeuw was er bij Arnhem een schipbrug. De brug heette oorspronkelijk gewoon de Rijnbrug en is in 1935 opengesteld voor het verkeer, zoals veel boogbruggen in Nederland in de jaren 30 zijn opengesteld. De brug is in 1940 door het terugtrekkende Nederlandse leger opgeblazen, en tussen 1940 en 1943 hersteld door de Duitsers. In 1944 werd de slag om Arnhem uitgevochten waarbij het voornaamste doel was om de Rijnbrug onbeschadigd in handen te krijgen, wat niet gelukt is. In 1944 is de brug opnieuw door oorlogshandelingen vernield. De herbouw had plaats in 1949 en 1950. In 1978 is de brug vernoemd naar John Dutton Frost, die de slag om Arnhem leidde.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten van de John Frostbrug bekend.

Referenties

Bruggen over de rivieren Nederrijn & Lek

Andrej Sacharovbrug (Arnhem)Jan BlankenbrugJohn Frostbrug (Arnhem)Lekbrug HagesteinLekbrug VianenNelson Mandelabrug (Arnhem)Rijnbrug HeterenRijnbrug Rhenen